CHP Zonguldak Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Türkiye Taşkömürleri Kurumu ile ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yerel ve ulusal basına da yansıyan TBMM Alt Komisyonunda, TTK’ya yönelik sarf ettiği sözler ve yaptığı açıklamaları değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, “Âsla kabul edilemez” dedi. Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan Köktürk şu ifadelere yer verdi:

 

“BÜYÜK BEDELLER ÖDENMİŞTİR”

Hepimizin bildiği gibi, Türkiye Taşkömürleri Havzası ağır sanayinin ve özellikle demir çelik fabrikalarının vazgeçilmez hammaddesi koklaşabilir taşkömürünün yegane üretim alanıdır. TTK, önceki adıyla EKİ, ürettiği taşkömürüyle yıllarca ülke ağır sanayisini omuzlarında taşımıştır. Bu görev yerine getirilirken, büyük acılar yaşanmış, büyük bedeller ödenmiştir.

 

“YOK ETME NOKTASINA GELDİ”

Ancak, TTK ülke ağır sanayisine karşı yerine getirdiği görevlerin karşılığını yatırım olarak alamamıştır. 1980’li yıllardan sonra başlayan özelleştirme politikaları TTK’ya ağır darbe vurmuştur. AKP döneminde izlenen politikalar ise, neredeyse kurumu yok etme noktasına getirmiştir. TTK, AKP döneminde norm kadrosunun çok altında bir işçiyle faaliyetlerini sürdürmek zorunda bırakılmıştır.

 

3200 İŞÇİ ALIMI

TTK Genel Müdürlüğünün ısrarla talep ettiği 3200 işçi alımı Bakanlıkça ve Hazinece gerçekleştirilmemiştir. TTK’da emekli olanların yerine işçi alımlarının gerçekleştirilmemesi nedeniyle üretim yapılamaz duruma düşülmüştür. Sayıştay denetim raporlarında üretim işçisi azlığının ve üretim işçisi azlığı nedeniyle yeraltı yerüstü dengesinin kurulamamasını, kurumun norm kadronun çok çok altında bir işçiyle çalıştırılmasını zararı artıran başlıca faktörler arasında saymıştır. Ayrıca, kurumun mekanizasyonu için yeterli kaynağın aktarılmaması, kurumun yatırımları gerçekleştirme oranının 2014 yılı Eylül ayı itibariyle % 28 gibi oldukça düşük seviyelerde kalması zararı artıran diğer faktörler arasında gösterilmiştir.

 

SONUÇ AÇIKÇA ŞUDUR…

TTK’nın zararı, norm kadrosunun çok altında 5000’e yakın üretim işçisi açığıyla sürdürülmesi nedeniyle kurum zararı kasten büyütülmektedir.  Kaçak saraylara devletin kaynakları aktarılırken, TTK’ya mekanizasyon ve yatırımlar için yeterli kaynağın aktarılmaması ve yatırımların oldukça düşük seviyelerde kalması siyasal iktidarın art niyetinin, TTK ve Zonguldak üzerindeki hesaplarının açık göstergesidir. TTK’nın zararının büyümesine ihmali olarak değil, kasten sebep olan Enerji Bakanının ve AKP’nin şikayet etme hakkı yoktur. Türkiye Taşkömürleri ve Zonguldak AKP’nin örtülü olmaktan çıkan açık hale gelen hesaplarına kurban edilemez! TTK’nın ve Zonguldak’ın kurban edilemesine asla müsaade etmeyeceğiz!  AKP’nin her türlü karşı çabalarına rağmen, Türkiye Cumhuriyetimizle birlikte TTK ve Zonguldak var olmaya devam edecektir. Ülkemizin en stratejik kurumlarından birisi olan, Türkiye Taşkömürleri Kurumunu yok etmeye AKP’nin onun Enerji Bakanının gücü yetmeyecektir”