BEÜ’nün 3 projesinin TÜBİTAK tarafından kabul edilmesi Üniversitenin son yıllarda bilimsel altyapı çalışmalarına ağırlık vermesinin meyveleri olarak değerlendiriliyor.

 

“Üç Boyutlu Nokta Bulutu Verileri İçin Anizotropik Örgü (Mesh) Entegrasyonu Metodu ve Nokta Hata Modelinin Geliştirilmesi” başlığını taşıyan projeyle desteklenmeye değer bulunan Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Üyesi Öğretim Doç. Dr. Hüseyin Topan, projelerinin geniş bir ekip tarafından yürütüleceğini belirterek şunları söyledi: “Bu Proje, Geomatik Mühendisliği Bölümümüzün TÜBİTAK tarafından kabul edilen 4. projesi oldu. Önceki projelerde çalışmış hocalarımızın deneyimleri açıkçası işimizi kolaylaştıran bir işlev gördü. Bilindiği gibi Lazer tarama ile 3 boyutlu modelleme, son yıllarda gitgide artan bir kullanıma ve öneme sahiptir. Biz bu proje ile nokta hata modelini temel alan anizotropik örgü (mesh) entegrasyon metodunun geliştirilmesini amaçlamaktayız.”

Kabul edilen diğer proje Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat Matur’un koordinatörlüğünde yürütülecek. Matur’un yürüteceği projenin başlığı ise  “Türkiye Köstebeklerinin (Mammalia: Soricomorpha: Talpa) Moleküler Sistematiği.”  Proje konusu, Türkiye'de yayılış gösteren köstebeklerin moleküler ve morfolojik yöntemlerle incelenerek; sistematik sorunlarının çözümlenmesi. Doç. Dr. Ferhat Matur TÜBİTAK tarafından projelerinin kabulünden sonra çalışmalara başladıklarını belirterek yapılacak çalışmanın son derece ilginç olduğunu bir o kadar da heyecan verici olduğunu söyledi.

“Ana Metal Sanayinde Yığılma Ekonomileri Verimlilik İlişkisinin Girdi Çıktı Modeli İle Analizi” üzerine olan üçüncü projenin Yürütücüsü ise İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim İktisat Bölümü Doç. Dr. Necla Ayaş. Ayaş’ın verdiği bilgiye göre, çalışmada son yıllarda yaygın bir biçimde hem teorik hem de ampirik olarak akademik yazında büyük ilgi gören yığılma ekonomileri konusu ele alınıyor. Proje kapsamında ana metal sanayinin en fazla yığılma gösterdiği Zonguldak, Kocaeli ve Hatay illeri belirlenmiştir.  Doç. Dr. Necla Ayaş göre araştırma kapsamında Zonguldak ilinin olması projeyi Üniversiteleri açısından daha önemli hale getiriyor.

Son yıllarda araştırma ve geliştirmeye önemli yatırımlar yaptıklarını belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer 2015-1 TÜBİTAK projelerinin açıklanması ile ilgili şunları söyledi: “Bilimsel projelere önemli destekleri olan TÜBİTAK’ın bu yılki destek listesinde üniversitemizden üç projenin yer alıyor alması gurur vericidir. 188 üniversite içinde üniversitemizin proje listesinde 32. sırada olması geçmiş yıllara göre önemli mesafe aldığımızın göstergesi olarak görülebilir. Ayrıca Üniversitemiz bünyesinde kabul edilen projelerin farklı alanlarda olması da önemlidir. Biz Üniversite olarak Bilimsel Altyapı Projeleri (BAP) kapsamında projelere destek veriyoruz. TÜBİTAK tarafından üç projenin kabulü akademisyenlerimizi de daha yoğun çalışmak için teşvik etmektedir. Projeleri kabul edilen öğretim üyelerimizi kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.”