CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, OECD’nin son yayımladığı raporda, ülkemizin de gelir adaletsizliğinin en büyük oranda tespit edilmesiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istediğini bildirdi.

 

Köktürk, soru önergesinde ‘Türkiye’de 2013 yılı milli gelir dağılımı nedir?’ sorusuna yanıt ararken, dilekçesini şu ifadelerle sundu: 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) iki yıllık ekonomik performansların değerlendirildiği “amiral gemisi” yayınlarından “Büyümeye Geçiş 2014” raporunu açıkladı. Raporda geçen yıl gelir eşitsizliğinin en büyük ölçüldüğü beş OECD ülkesinin Şili, İsrail, Meksika, Türkiye ve ABD olduğu açıklandı. 

Rapora göre, Türkiye OECD’nin “İşsizlik parası bağlama oranı ve kapsamının artırılması”, “Düzenli ve geçici işçilerin sosyal korumaya tabi tutulması arasındaki farkı azaltma” tavsiyelerini yerine getirmedi. 

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin kısa ve uzun vadeli borç yükümlülüklerini karşılamaları için 1,4 trilyon dolara ihtiyaç olduğu belirtildi. Rapor, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Malezya, Türkiye ve Güney Afrika iç ve dış dengesizlikler yaşadığına dikkat çekti.  

 

Bu bilgiler ışığında; 
1. OECD’nin 2014 yılı raporuna göre, Türkiye’nin, gelir adaletsizliğinin en büyük ölçüldüğü 5 ülke arasında yer alması uyguladığınız ekonomik ve sosyal yönetim anlayışının 
sonucu mudur?

 

2. Türkiye’nin gelir adaletsizliğinin en fazla yaşandığı 5 ülke arasında yer alması AKP’nin uyguladığı politikaların başarısızlığının göstergesi midir? 

 

3. OECD’nin 2014 yılı raporunda Türkiye tablosu karşısında; iktidarınızın, Türkiye’de 2013 yılı gelir dağılımı, gelir eşitsizliği, gelir dağılımı eşitsizliği tabloları nedir? 

 

4. Türkiye’de 2013 yılı milli gelir dağılımı nedir?

 

5. Yukarıdaki sonuçlar karşısında halen daha sosyal devlet anlayışının yerine “Tüccar devlet” anlayışını uygulamakta övünecek misiniz? Yoksa; gelir eşitsizliğinin çözümü ve vasıflı işgücü ile iş fırsatlarını artıracak yeni politikaları ekonomik – sosyal programınıza alacak mısınız? 
(Haber Merkezi)