"16 yıldır Zonguldak ekonomisi de Ereğli ekonomisi de kan kaybetmiş, kan kaybetmeye de devam ediyor. 2005’li yıllardaki bir Ereğli yok, o parlak dönem geride kaldı. Tersanelerin durumu ortada, sac tüccarlarımızın durumu ortada. Zonguldak’ın sorunları çözülmemiş, derinleşerek devam etmiş. Ereğli’de aynı şekilde çifte kriz yaşıyor. Hem ülkeden kaynaklanan kriz hem de Ereğli’nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir kriz var. Bu krizi de hepimiz derinden iliklerimize kadar hissediyoruz, yaşıyoruz. Bu tablonun değişmesi lazım"

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve 24 Haziran erken seçimlerinde Zonguldak 1. sıra Milletvekili Adayı Ünal Demirtaş, seçim çalışmalarını sürdürüyor.

 

İLK ZİYARET KAYMAKAM MADENOĞLU’NA

CHP’li Demirtaş, beraberinde partisinin Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakcı, belediye meclis üyeleri ve partililerle birlikte ilk ziyaretini Kaymakam Nazım Madenoğlu’na yaptı. Kaymakam Madenoğlu’na yürüteceği seçim çalışmaları hakkında bir süre bilgi veren Demirtaş, “Önümüzde kısa bir süre var. vatandaşımıza kendimizi ne kadar anlatabilirsek anlatacağız.”dedi.

Madenoğlu da ziyaretten dolayı Demirtaş ve beraberindekilere teşekkür etti ve çalışmalarında başarılar diledi.

 

TÜRK METAL ZİYARETİ

Demirtaş ve beraberindekiler, daha sonra Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şubesi’ne ziyarette bulunarak Şube Başkanı Metin Ercan ve yönetimi ile de görüştü. Demirtaş buradaki konuşmasında partisinde partisinin gerçekleştirdiği çalışmalarda iş ve işçi yaşamı konularında görevlerde yer aldığını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumartesi günü açıklayacağı Seçim Bildirgesi’ne katkılarda bulunduğunu, bildirgede işçi lehine önemli başlıkların yer aldığını ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:

 

SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA KOMİSYONU

“Üç yıllık parlamento deneyimimim içinde iş ve çalışma yaşamı üzerine faaliyetler yürüttüm. Ağırlıklı olarak ise Sağlık, Aile, Çalışma Komisyonu üyesi olduğum için de bu yöne odaklandım. İş ve çalışma yaşamı Türkiye’nin en sorunla alanlarının başında geliyor. Yaklaşık 15 milyon işçimiz var. Memurlar ve tarım işçileri ile birlikte 25 milyonluk bir nüfus ortaya çıkıyor. Asgari ücret, bizim politikalarımız sayesinde, kısmen de olsa hak ettiği değeri buldu. Buda, işçilerin ücretlerine olumlu yansıdı. Sendikalı işçilerin asgari ücret gibi bir derdi yok demeyelim çünkü asgari ücret baz alınarak hesaplama yapılıyor. Önümüzdeki süreçte, parlamentoda bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 

SEÇİM BİLDİRGESİ’Nİ İŞARET ETTİ

Cumartesi günü, seçim bildirgemizi açıklayacağız. İş ve çalışma yaşamına yönelik işçi lehine olan düzenlemelerin ne kadar olumlu olduğunu o zamanda göreceksiniz. Bende, naçizane şekilde o bildirgenin hazırlanmasına katkı sunduğumu ifade etmek isterim. Türk Metal Sendikası, Türkiye’nin en fazla işçi sayısına sahip en güçlü sendikasıdır. Ereğli’mizde de siz Ereğli şubesi olarak, ilçenin en güçlü sivil toplum örgütüsünüz. Dolayısıyla sizin de desteğini almak, görüş ve önerilinizi almak bizim gibi kitle partisi olan siyasetçilerin son derece önemlidir. Bundan sonraki süreçte de Türk Metal Sendikası’nın görüş ve önerileri doğrultusunda sürece devam edeceğiz.”

 

ERCAN, “ASGARİ ÜCRET MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINMALI”

Türk Metal Şube Başkanı Metin Ercan da; yapılacak seçimlerde Demirtaş’a başarı dileğinde bulundu ve “genç ve dinamik bir ekibiniz var. Bölgemizin şu dönemde sükunet ve huzura ihtiyacı var. Seçimlerin de inşallah huzur içinde tamamlanmasını temenni ediyorum” dedi. Ülkede ‘miktarı’ nedeni ile sorun olarak görülen asgari ücret konusunda öneri de getiren işçi lideri Ercan,  “İşçilerin çok büyük sorunları var. Bunlardan birisi asgari ücret konusudur. Ülke bu taban olarak belirlenmiş ama aslında gerçek değerini yansıtmıyor. Günümüz şartlarında bir nebze iyileştirme yapılsa da en azından bölgemizde demir ve çelik sektöründe 2 bin 500 derecenin karşısında çalışan işçilerin ücretleri bin 600 lira olmaması lazım. Asgari ücret önümüzdeki süreçte Meclis’te gündeme taşınırsa; özellikle demir ve çelik sektörü kısmının ayrılması veya asgari ücretin iş alanlarının ayrılmasına göre belirlenmesi daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.”ifadelerine yer verdi.

 

TSO ZİYARETİ

Bir diğer ziyaretini Ticaret ve Sanayi Odası’na gerçekleştiren Ünal Demirtaş; sözlerine kısa süre önce TSO Başkanlığına seçilen Arslan Keleş’i ve yönetimini kutlayarak başladı ve “Ereğli için önemli bir değişim, yenilenme. Genç bir kadro var gördüğümüz kadarıyla. Benzer bir genç kadroda biz de oluştu. İnşallah önümüzdeki dönemi Ereğli’nin ve Zonguldak’ın kalkınması için bu genç kadrolarla beraberce çalışırız diye ümit ediyorum.”dedi.

Demirtaş, Türkiye’nin genel ekonomik durumu hakkında yaptığı değerlendirmede; 16 yıllık AK Parti iktidarı boyunca bir büyüme olduğunu ancak bu büyümenin dış borçla sağlanmış hormonlu bir büyüme olduğunu ve bununda doğru bir büyüme olmadığını savundu.

 

“TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN BİR EKOMİYE GEÇMEMİZ GEREKİYOR”

Türkiye’yi büyük bir ekonomik krizin içerisinde gördüklerini iddia eden Demirtaş, “buna hiçbir şekilde hükümet müdahale edemiyor. Dün merkez bankası piyasalar kapandıktan sonra 300 baz puanlık bir faiz artırımına gitti. Faizler 16,5’a çıktı ama maalesef dolar sabah baktık ki biraz gerilemiş olmasına rağmen tekrar tırmanmaya devam ediyor. Demek ki Türk ekonomisinde yapısal bir sorun var. Bu bozukluğun mutlaka giderilmesi lazım. Tüketen değil üreten bir ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Bizim iktidarmızda bunlar çözülecek.”diye konuştu.

 

“EREĞLİ ÇİFTE KRİZ YAŞIYOR”

Demirtaş, Ereğli ve Zonguldak ekonomisindeki sıkıntılardan da bahsederek, şöyle konuştu: “Maalesef Türkiye genelinden daha kötü bir tablo var. 16 yıldır Zonguldak ekonomisi de Ereğli ekonomisi de kan kaybetmiş, kan kaybetmeye de devam ediyor. 2005’li yıllardaki bir Ereğli yok, o parlak dönem geride kaldı. Tersanelerin durumu ortada, sac tüccarlarımızın durumu ortada. Zonguldak’ın sorunları çözülmemiş, derinleşerek devam etmiş. Ereğli’de aynı şekilde çifte kriz yaşıyor. Hem ülkeden kaynaklanan kriz hem de Ereğli’nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir kriz var. Bu krizi de hepimiz derinden iliklerimize kadar hissediyoruz, yaşıyoruz. Bu tablonun değişmesi lazım. Bu tablonun değişebilmesi için de önce iktidarın değişmesi lazım. 24 Haziran’da inşallah biz bu değişikliği sağlayacağız. 8 Temmuz’da da Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olduğunda Ereğli’ye ve Zonguldak’a hak ettiği değeri vereceğiz.”

 

KELEŞ, “BİRLİKTE İYİ SONUÇLAR ALACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

TSO Başkanı Arslan Keleş de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek; “seçim süreci içinde sizinle zaman zaman fikir alışverişinde bulunmuştuk. Bizler şehre hizmet etmek için yola çıkmış insanlarız. Sizler ile tek farkımız bizim bir siyasi partiye üyeliğimiz yok. Ereğli’de ve Zonguldak’ta yaşayan insanların daha iyi şartlarda yaşaması ve daha iyi şartlarda ticaret yapması için uğraşıyoruz. Biz üyemizin hak ve menfaatini korumaya çalışırken siz de Zonguldak’ta yaşayan insanların yani bizlerin hak ve menfaatini korumaya özen gösteriyorsunuz. İnşallah birlikte çalışma fırsatı bulacağız. İyi de sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.”diye konuştu.

 

“1. SIRA OLMANIZLA EREĞLİ HAK ETTİĞİ YERİ BULMUŞ OLDU”

Keleş sözlerini şöyle sürdürdü: Ayriyeten sizin Zonguldak 1. Sıra milletvekili adayı gösterilmenizden ötürü de Ereğlili bir vatandaş olarak çokta mutlu ve gururluyum. İlk defa belki Ereğli hak ettiği sıralamadaki yeri sizin sayenizde bulmuş oldu. Bunun diğer siyasi partilere de örnek olmasını temenni ediyorum. Çünkü şehrimiz 180 bin nüfusuyla Zonguldak’ın batıya açılan penceresi, en gelişmiş bölgesidir. Hak ettiği yeri siyasette ve ticarette henüz tam anlamıyla bulmuş değil ama inşallah bu belki de bir dönüm noktası olacaktır. Siyasetin tekrar yapılanması ile birlikte çıkacak olan sonuca hepimiz vereceğimiz oylarla zaten peşinen saygı göstermiş oluyoruz. İnşallah sonuç ülkemize, milletimize ve yaşadığımız şehir Zonguldak ile Ereğli’ye de hayırlı olur. Sizlere de çıkmış olduğunuz bu yolda başarılar diliyorum. Biz her zaman iş birliği içerisinde olmaya açığız. İnşallah hep birlikte şehrimizin biriken sorunlarını çözme noktasında harekete geçeceğiz. Sizlerin yardımı ile birlikte kısa zaman içerisinde de bunların üstesinden geleceğimizi düşünüyorum ben de.”