Çaycuma İlçe Tarım Müdürü ve Ziraat Mühendisi Aydın Çelik, yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. İnsanın aktif ve sağlıklı bir hayat sürmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri farklı gıdalardan sağlandığını anlatan Çelik, “Bazı gıdalar, belirli besin öğeleri açısından zengin, bazıları ise yoksun olabilir. Ayrıca bir gıdaya uygulanan herhangi bir işlem, var olan besin öğelerinin kaybına sebep olabilir. Bu nedenle hangi gıdaların ne miktarda tüketileceği ve tüketime hazırlanırken nelere dikkat edileceği büyük önem taşımaktadır” sözleri ile konuşmasına başladı.

ETİKETİ OKUYUN

Tarım İlçe Müdür Aydın Çelik, gıda maddesi alınırken öncelikle etiket bilgilerinin dikkatle okunmasını istedi. Ürün etiketindeki ürünün adlandırılmasına dikkat edilmesini ve içindekiler bölümünün de dikkatle incelenmesini isteyen Çelik, “Satın alınması düşünülen ürünün özellikleri etiket bilgileri ve karşılaştırılmalıdır. Meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek gibi birbirine yakın isimlere sahip ancak birbirinden farklı ürünleri alırken, o ürünün alınmak istenen ürün olup, olmadığına özellikle dikkat edilmeli. Ayrıca içindekiler bölümü okunarak, ürünün içeriği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır” diye konuştu

İZİNLERE DİKKAT

Gıda maddelerinin üretim veya ithalat izinlerinin de kontrol edilmesini isteyen Çelik, “Son tüketim tarihinin de büyük önem taşıdığını ifade etti. Tüketim tarihi geçmiş, üretim izni olmayan satış yerlerinin il ve ilçe tarım müdürlüklerine bildirilmesini isteyen Çelik, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca verilen üretim izni tarih ve numarasının etikette bulunup, bulunmadığına bakın. Eğer ürün ithal ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ithalat izin tarih ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir. Son tüketim tarihini kontrol edin. Ürünün ambalajının üzerindeki son tüketim tarihi ve raf ömrü dikkatle okunmalıdır. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler alınmamalı ve bu ürünler için satıcı uyarılmalıdır. Son tüketim tarihi geçmiş veya üretim izni olmayan ürünleri satan satış yerleri, Tarım İl Müdürlükleri’ne bildirilmelidir. Gıdalar, uygun koşullarda muhafaza edilmeli, hazırlanmalı ve tüketilmelidir” dedi.

MUHAFAZA KOŞULLARI

Alınan ürünlerde ambalaj kontrolünün de büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, bozulmuş, bombaj yapılmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, çökmüş ambalaja sahip gıda ürünlerinin risk taşıyabileceğini ifade ederek, ambalaj sorunu bulunan ürünlerin alınmamasını önerdi. Gıdaların satış yerlerindeki muhafaza şartlarının da dikkatle incelenmesi gerektiğini kaydeden Müdür Çelik, şöyle devam etti; “Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık vb) satışa sunulup, sunulmadığını kontrol edilmelidir. Örneğin yumurta alırken, kabuğun temiz olmasına, yumurtanın kırık veya çatlak olmamasına ve serin yerde muhafaza edilmesine dikkat edilmelidir. Çiğ kırmızı etler ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarını satın alırken dış yüzey renginin parlak kırmızı ve homojen nitelikte olmasına renkli ışık ile etlere aldatıcı görünüm verilip, verilmediğine etlerin veteriner he-kim kontrolünden geçtiğini gösterir sağlık damgası olmasına, 0-4 C’de muhafaza edilmesine ve soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb ürünleri satın alırken, kılıfta yağ ve su sızması, hava kabarcığı ve renk farklılığının olmamasına ve ambalajın sağlam olmasına dikkat edilmelidir.”

DONDURULMUŞ GIDALAR

Tarım İlçe Müdürü Çelik, raf sıcaklığının kontrol edilmesi ve dondurulmuş gıdalarda ise soğuk zincirinin kırılmaması gerektiğini de hatırlattı. Özellikle dondurulmuş gıdala-rın alışverişin en sonunda alınması konusunda uyaran Çelik, “Raflardaki sıcaklığı kontrol edin. Buzdolabında ve derin dondurucuda muhafaza edilen gıda maddeleri uygun şartlarda soğutulmalıdır. Varsa soğutucu ve dondurucudaki sıcaklık ölçer kontrol edilmelidir. Dondurulmuş gıdalarda soğuk zinciri kırılmasına dikkat edilmelidir. Dondurulmuş gıdalar, alışverişin en sonunda alınmalı ve en kısa sürede eve ulaştırı-larak, derin dondurucuya konulmalıdır. Dondurma ve diğer dondurulmuş, gıdalarda, çözülüp donma durumu gösteren şekil bozukluğu gibi işaretlere dikkat edilmelidir. Soğutucu dolaplar, uygun şartlarda çalışıyor olmalı ve gıdalar hava akımına izin verecek şekilde depolanmalıdır. Kırmızı et ve kanatlı etleri, alışverişin en sonunda alınmalı, yüksek sıcaklıkta fazla dolaştırılmadan en kısa sürede eve ulaştırılmalı. Buzdolabında saklanmalıdır” diye konuştu. Açıkta satılan ambalajsız ürünlerin ise kesinlikle alınmamasını ısrarla savunan Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Çelik, şöyle konuştu: “Taze meyve ve sebzeler ile teknik ve hijyenik koşullarına uygun olarak satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambalajsız gıdalar satın alınmamalıdır. Dökme yani orijinal ambalajından çıkarılmış olarak satın alınan gıdaların etiket bilgileri mutlaka istenmelidir. Doğrudan ve çapraz bulaşmanın önlenmesi, izlenebilirliğin sağlanması amacıyla mümkün olduğunca orijinal ambalajlı ürünler tercih edilmelidir.”