Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Teknik Destek programları kapsamında 9-13 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürütülen gıda güvenliği uygulamalarının bir aşaması olan işletmelerde tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları (HACCP) prensiplerinin işlendiği Uygulamalı HACCP tetkik eğitimi sona erdi. Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Eğitim salonunda düzenlenen sertifika töreninde,  Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz yaptığı konuşmada görüşlerini şöyle ifade etti:

"Hangi televizyonun haber bültenini izlerseniz izleyin her gün  mutlaka gıda terörü, yediklerimiz ve içtiklerimizle ilgili  haberleri izliyoruz . Vatandaş bu konuda hakikaten çaresiz. Parasını verip aldığı malın o paraya değer olduğunu bilmiyor, sağlığa zararlı mıdır değil midir bilmiyor. Piyasa tamamen üretecinin vicdanına kalmış. İyi üretenler var, standartlara uygun üretenler var ama bunun yanında kötü niyetli insanlar da var. Bu eğitimi başından beri takip ediyorum. Bu konuda İl Müdürümüze, BAKKA Genel Sekreterimize ve hocamıza teşekkür ediyorum. İhtiyaç olan bir eğitimdi. Şimdi daha iyi şartlarda, daha profesyonel denetimler olacağına inanıyorum. Aramızda özel sektörden gelen arkadaşlar da var, onlarda bu eğitimi aldılar ve  tedarik zincirinde bu eğitimin faydasını göreceklerdir diye değerlendiriyorum. Eğitime katılan arkadaşların çoğunluğunun bayan olması beni mutlu etti. Çünkü erkeklerin bu konudaki tecrübeleri sınırlı. Bayanlar bu işi daha iyi biliyor. Bu çalışmadan çok mutlu oldum. Bizim derdimiz kimseyi cezalandırmak, zorda bırakmak değil, bizim derdimiz vatandaşın sağlığını, cüzdanını korumak. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarla epey yol aldık. Eğitime katılan tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Hocamıza teşekkür ediyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüzü yapmış olduğu projeden dolayı kutluyoruz. Hepinize kolaylıklar diliyorum."

Verilen eğitimin denetim elemanları için çok önemli olduğu söyleyen Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, HACCP tetkiki eğitimini BAKKA aracılığıyla yaptıklarını ve bu eğitim çok başarılı geçtiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zaten bizim personellerimiz bu konuda çok ciddi manada gayret gösteriyorlardı. Başarılıydılar ve kaliteyi daha da arttırmak adına böyle bir eğitim çalışması, projesi hazırladık. BAKKA tarafından da bu uygun görüldü. Bugün eğitim alan 27 katılımcımız için sertifika töreni yapacağız. Gıda denetimi yapan kendi personelimiz ve özel sektör personeli için eğitim gerçekleştirdik. Bu eğitimde HACCP tetkikinde nelere dikkat etmeleri gerektiği konularına değindik. Bu eğitime gıda ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimler katıldı. Amacımız Zonguldak'taki gıda denetimini ve gıda hijyenini daha iyi seviyelere getirmek. Şu anda gıda denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Gıda denetimlerinde geçen yıla oranla %30'luk bir artış var. Uyguladığımız ve uygulamak zorunda kaldığımız cezalarda da artış var. Gıda ile ilgilenen işletmelerimizin dikkatini çekmek istiyorum. Çünkü bundan sonra denetimlerimiz artarak devam edecek.  Zonguldak'ın gıda ile ilgili sorunları ve sağlığı bize emanet. Bizim bu konuda herhangi bir müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Vatandaşlarımızın olumsuz durumlarda bakanlığımız Alo 174 Gıda hattını aramalarını, istifade etmelerini ve bizlere yardımcı olmalarını istiyorum. Bu hatta gelen ihbarlara herhangi bir işlem yapılmaması söz konusu değil. Bu hatta yapılan şikayetlerin atlanması ve görülmemesi kesinlikle mümkün değil."

Zonguldak'ta uygulanan eğitimlere önem verdikleri ve destek vermeye devam edeceğini söyleyen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Elif ACAR ise  " Bu eğitimin hayırlı olmasını diliyoruz. Kalkınma Ajansı olarak bölgemizdeki kurumların ve kurumsal kapasitelerin artırılması için teknik destekli programlara destek vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzden çok memnunuz. Çok güzel eğitim projeleri geliyor" dedi.  

Eğitmen Ferit ARICI da konuşmasını "Öncelikle beni buraya davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bu güzel insanları tanımak beni çok mutlu etti. Sayın Valim bu eğitim kapsamı içerisinde 5 gün eğitim projesi yaptık. Projenin üç günü teorik iki günü uygulama şeklinde geçti. Seçmiş olduğumuz kurumsal firmalarda örnekleme usulü denetleme yaptık. Arkadaşlarla tecrübe değişimi toplantıları yaparak süreci yapmış olduğumuz denetlemenin kalitesini ve verimliliğini nasıl artırabileceğimiz üzerindeki konuştuk. Bugün de 5. gün son değerlendirme yapıldı. Bu doğrultuda arkadaşlar çok interaktif bir çalışmada bulundular. Zonguldak İl ve ilçelerinde ki arkadaşların bu potansiyelde olması genç güçlü bir ekibin ve Müdürümüzün olması beni çok sevindirdi. Tekrar eğitimin sizin için güzel sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum. Bana da bu fırsatı veren Müdürümüze, BAKKA'ya, ve Sayın Valime çok teşekkür ediyorum. İnşallah olumlu sonuçlarını ilerleyen zamanlarda da görürüz. Belki ileride bir eğitimde de sizinle beraber oluruz." diyerek tamamladı.

Sertifika töreni hatıra fotoğrafı çekimi ve ikramlar ile son buldu.



KATILANLAR:

Zonguldak Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin SAĞSÖZ,  Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI,  Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı BAKKA Genel Sekreteri Elif ACAR, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Hasan AKCAALAN, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bilgison YILMAZ, Eğitimci Ferit ARICI ve eğitime katılan gıda ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimler katıldı.