Zonguldak'ta, doğuştan bütün organları sağ tarafta olan iki kız kardeş, bütün olumsuzluklara rağmen yaşamaya çalışıyor. Kardeşi Cansu kadar şanslı olmayan Cansel ise akciğer nakli için sıra bekliyor. 12 yılını kızlara bakmakla geçiren anneleri ise Cansel için akciğerini vermek istediğini söyledi.

Alaplı'ya bağlı Aydınyayla köyünde oturan Zekai (33), Nazmiye Duman (33) çifti on iki yıl önce birer yıl arayla Cansu (12) ve ablası Cansel'i (13) dünyaya getirdi. Gündelik işlerde çalışan baba Zekai Duman, inşaatlarda çalışarak ailesini geçindirmeye çalıştı.
İki kız kardeş iki yaşına girince gittikleri hastanede ilginç bir durumla karşılaşıldı. 10 yıldan bu yana mücadele veren kız kardeşler için 12 yıl önce götürüldükleri Haydarpaşa Hastanesi'nde iç organlarının olması gereken yerde olmadıkları tespit edildi.
Kalpleri sağda olan, akciğerleri yetersiz kalan iki kız kardeş okula gitmek istiyor. Cansel'in yüzde 90 raporlu olması sayesinde evde bakım hizmetinden faydalanarak 500 TL maaş alan aile kız kardeşlerin ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çekiyor.

OLURSA CİĞERİMİ VERECEĞİM
İki kız kardeşin sürekli astım hastalığına yakalanması sebebiyle hastaneye götürdüklerinde gerçeği öğrendiklerini söyleyen anne Nazmiye Duman ise kızlarının yaşamasını istiyor. Eşinin gündelik işlerde çalışarak para kazanmaya çalıştığını ifade eden Nazmiye Duman, geçim derdi ve kızlarının sağlık durumu karşısında çaresiz kaldığını söyledi.
Büyük kızı Cansel'in durumunun iyileşeceğine daha da kötüleştiğini söyleyen Nazmiye Duman, çaresizliğini şöyle anlattı: "Cansel sürekli astım hastalığına yakalanıyordu. Sonra sonra ilerledi. Daha da çoğalmaya başladı. Şimdi daha da çok oldu. Makinesiz hiçbir yere gidemiyordu. Cansel'in iki akciğeri de kötü. Doktorlar nakil olmadan yaşama şansı yok. Cansel'e akciğer nakli gerekiyor. Eşim inşaatta çalışıyor. Bu şekilde bu nakli karşılamamız mümkün değil. Zaten tedavisi için İstanbul'a zor gidiyorum. O kadar masrafı zor karşılıyorum. Çocuğum şu an akciğer nakli bekliyor. Eğer olursa ben kendim vermek istiyorum. Eğer ki olmazsa akciğer nakli için yardım bekliyorum."
İki kızının da okul özlemi çektiğini ifade eden anne Nazmiye Duran, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine çağrıda bulunarak iki günde olsa kızlarına eğitim verilmesini istedi. Büyük kızı Cansel'in son tahlillerinin kötü geldiğini ifade eden Nazmiye Duman, sözlerine şöyle devam etti: "Okula da gidemiyor geçen sene de gidemiyordu. Okula gitmeyi çok istiyor. Evde de olsa iki gün de olsa eğitim alabilir mi diye düşünüyordum. İç organları sorunu var. Kalbi sağ tarafta. Zor durumdayız. Kalbi sağda, iç organlarının yerlerinin hepsi ters. İkisi de aynı. Ama büyüğünün biraz daha oksijene ihtiyacı oluyor. Son tahlilleri çok kötü geldi. Pazartesi günü hastaneye yatacak. İç organlarının ters olduğunu iki yaşında öğrendim. Ben böyle olacağını hiç düşünmemiştim. Hastaneye gidip geldikçe iyileşir diye düşündüm. Hastaneye gidip geldikçe daha da kötü oldu. Daha çok sıkıntıya girdim. Zor duruma düştüm. Buraya kadar geldik, sağolsun yardımcı oldular. Ama şimdi daha çok sıkıntıya girdim."

TEDAVİ OLALIM
Bir an önce iyileşerek okula gitmek istediğini ifade eden 13 yaşındaki Cansel Duman da şunları söyledi: "Akciğer nakli bekliyorum. İyileşmek istiyorum. Okula gidemiyorum. Bu duruma üzülüyorum. Sürekli böyle evdeyim. Organlarımın ters olduğunu öğrenince üzüldüm."
Arkadaşları ile oyun oynamak istediğini ifade eden 12 yaşındaki Cansu Duman ise şöyle konuştu: "Herkesten yardım bekliyorum. Arkadaşlarımla oynamak istiyorum. Okula gidemiyorum. Okula gidersem hasta oluyorum. Mikrop kapıyorum. İyileşmek istiyorum. Organlarımın ters olduğunu öğrenince çok kötü oldum."