TMMOB Makina Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Yönetim Kurulu Başkanı   Birhan Şahin tüplü araçlarda “Gaz Sızdırmazlık Raporu İstenmemesi Facialara Yol Açıyor… “ dedi.

Birhan Şahin, 1 Kasım 2016 tarihinde İstanbul istikametine gitmekte olan Selahattin Demir idaresindeki 37 ES 151 plakalı otomobilin  Kocaeli TEM otoyolu üzerindeki Uzun çiftlik mevkiinde LPG aldıktan sonra yola çıkarken sürücüsünün araçta sigara yakmak istemesi nedeni ile aracın alev topuna döndüğünü ve yapılan incelemelerde, aracın son muayenelerinde LPG sızdırmazlık raporu almadığının  tespit edildiğine vurgu yaparak, görüşlerini şöyle özetledi:

KULLANICILARIN KEYFİYETİNE BIRAKILDI

"Araçların LPG’ye dönüşümü ve ilgili piyasanın denetiminde ulaşılan düzey ve disiplin bozulmak üzeredir. LPG’li araçların trafikte ‘hareketli bombalara’ dönüşmesi söz konusudur. Bu gidişe ‘dur’ denilmelidir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19 Aralık 2011 tarihli Genelgesi; araç muayene istasyonlarında (LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’) aranması zorunluluğunu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını ‘ağır kusur’dan ‘hafif kusur’a dönüştürülmüştür. Bu durum LPG’li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu uygulama ile denetimsiz ortama geri dönülmüş, halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde tehdit edilmeye başlanmıştır..   

LPG li araçlarda imalat-montaj ve kullanıma dair denetim ve kontrollerin yapılmaması, araçların LPG’ye dönüşüm tadilatında standart olmayan malzemelerin kullanılması, montajların standart dışılığı, periyodik ve etkin denetimlerin yapılmamasından kaynaklanan kazalar dolayısıyla önemli can ve mal kayıpları oluşmuştur  

KAMU VAN VE MAL GÜVENLİĞİ AÇISINDAN VAHİM SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Odamız, gaz sızdırmazlık testleri ile birlikte araçların yetkili firmalar tarafından LPG’ye dönüşümünün son kontrollerine ilişkin ‘Montaj Tespit Raporu’ düzenlemeye de, Bakanlık tarafından ayrıca yetkili kılınmıştır. Dolayısıyla Odamızın yürüttüğü kontrol ve uygulama kapsamı, işin bütününe ilişkindir. MMO kontrolleri; ithalatçı, üretici, bayi ve dönüşüm yapan, Oda tarafından yetkilendirilmiş firmalar ile firmalarda görev yapan ve yine Oda tarafından yetkilendirilmiş makina mühendislerinin denetimini; firmaların kullandığı teknik belgeler ile montaj malzeme ve ürünlerinin kontrolünü ve mevcut montajın mevzuata uygunluğunu da kapsamaktadır.  

Periyodik Kontrollere esas LPG-CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından vahim sonuçlar doğuracağı ve bazı kişi ve kurumları zan altında bırakacağı bilinmelidir. Zira uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinmekte; onların yerine "merdiven altı" tabiriyle anılan, uzman olmayan kişilerin çalıştığı kontrolsüz ve denetimsiz firmalar piyasaya tekrar hakim olmaktadır.  

Sonuç olarak daha ciddi sonuçlar ortaya çıkmadan LPG-CNG Sızdırmazlık Raporu istenmesi bir an önce zorunlu hale getirilmelidir.”