Kdz.Ereğli'ye Balı Mahallesi'nde bulunan Demirci Dede Türbesi defineciler tarafından talan edildi. Balı Mahallesi'nin 3 dönemdir muhtarlık görevini yapan Mustafa Yaman (62) Kdz.Ereğli Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığına dönük kendilerine 2005 yılında yazı gelmesine rağmen aradan geçen sürede herhangi bir adım atılmadığını belirterek tarihi eserlerin çalındığını ve tahrip edildiğini söyledi.

Mahalle Muhtarı Yaman, zamanında çevre köylerden insanların toplanarak türbeye geldiğini ve yağmur duasına çıktığını belirterek, O zaman köy olan Balı Köyü'nün merkezinde hayvanlar kesilir, yemekler yenir ardından da yağmur duasına çıkılırdı. Türbenin çevresindeki ağaçlarda eski yazılar dahi bulunuyordu. Hava kararmadan önce türbenin bulunduğu alanlara konulan kazma kürek gibi eşyalar sabahleyin bilenmiş olarak hazırlanıyordu dedi.

Mahalle sakinlerinden 63 yaşındaki Mehmet Başarır da geçmişte insanların dua ettiği, huzur aradığı yerlerin şimdi defineciler tarafından talan edildiğini türbe çevresinde bulunan pek çok eski eserin çalındığını belirterek, Neden tarihimize sahip çıkmıyoruz? Adamlar geliyor buradaki tarihi eserleri alıp gidiyor hiç kimsenin sesi çıkmıyor? Yetkililere konu iletildi ancak yetkililer kafalarını kaldırıp sorunu nasıl çözeriz demiyor? Yazık günah dedi.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Keskin de türbe çevresinde bulunan defne yapraklarında eski yazılar bulunduğunu pek çok kişinin de bunu çok iyi bildiğini belirterek, Tarihi güzellikleri hep çalıyorlar. Defne yapraklarında eski yazıların olduğunu bu çevredeki herkes biliyor. Adamlar gece gelip buraları talan etmişler sabah çıkardıkları tarihi eserleri çalıp götürmüşler, bu kişileri Allah'a havale ediyoruz dedi.

Kdz.Ereğli'nin en uzak mahallelerinden biri olan Balı Mahallesi'nde tarihi Demirci Dede Türbesi ve çevresinde bulunan tarihi eserler define avcıları tarafından talan ediliyor. Mahalle Muhtarı Mustafa Yaman, Balı Mahallesi'ne bağlı Demirciler mevkisi üzerinde yeralan Demirci Dede türbesinde yaptığı açıklamasında, Bu türbe çok eskilere dayanıyor. Burada bir 'Demirci Dede' lakabı ile tanınan biri yaşarmış, bu köyün ve civar köylerin kazma kürek gibi eşyalarını akşam bıraktıklarında sabahleyin yapılmış olarak geri alınırmış.

MERAKLILARDAN BİRİ İZLEMİŞ
Meraklılardan biri Demirci Dede'nin bunu nasıl yaptığını anlamak için gizlice takip etmiş, rivayete göre de kendisinin izlendiğinin farkına varan Demirci Dede  elini yakmış. Elini yakınca bir daha da bunu yapmamış.
Ondan sonraki süreç devam etmiş. Bu alana çevredeki köylerdeki insanlar yağmur duasına gelirler, köy meydanında hayvanlar kesilir yemekler yenilir grup halinde yağmur dualarına çıkılırmış. Ben küçük iken buralara geldim ve bu tür etkinliklere katıldım. Bu alandaki ağaçlarda eski yazılar vardı, bunları hatırlıyoruz, biliyoruz. Buradan insanlar doğayı bozmaya başladılar, mezarlar kazılmış.

2005 YILINDA KORUMA ALTINA  ALINDI DİYE YAZI GELDİ
Tarihi eserler mahallemizden kaybolmasın diye mezarı düşündük buraya yaptırdık. Ereğli Müze Müdürlüğüne 2004 yılında dilekçe verdik, 2005 yılında söz konusu alanın koruma altına alındığına dönük yazı verdiler ama aradan geçen süre zarfında hiçbir şey yapılmadı. Buraya halen gelip dua edenler var, tesbih, halı bırakılıyor geçenlerde taşın altına resim koymuşlar genç bir çocuk ile kadın resmi koymuşlar. Defineciler geliyor buraları delik deşik ediyor, gece gelip bu alanları kazıyorlar. Tarihimize sahip çıkmalıyız dedi.

AKŞAM BIRAKIP SABAH YAPILMIŞ
OLARAK GERİ ALIYORLAR

Mahalle sakinlerinden 63 yaşındaki Mehmet Başarır'da açıklamasında: Muhtarımızın da anlattığı gibi burası eskiden gelen Demirci Dede olarak biliniyor. Buraları korumaya çalışıyoruz ama defineciler geliyor, değişik yerlerden kazıyorlar.
Ermiş kişi olarak bilinen Demirci Dede olayı, köy halkı ve civar köyleri demirlerini buraya akşam bırakıyorlarmış, sabaha insanlar o bıraktıkları malzemeler tamir edilmiş olarak geri alıyorlarmış. Bir vatandaş da merak etmiş bu demirler nasıl dövülüyor ses yapılmadan diye, bunu gözetlerden Demirci Dede'nin eli demire yapışınca bu sefer bir daha yapmaz olmuş. Kim baktıysa gözü kör olsun demiş ve Demirci Dede'nin gözü kör olmuş. Burası böyle bir yer. Sahip çıkılması gerekiyor. Tarihi taşlar vardı bu tarihi taşların içlerine kadar girmişler, kırmışlar. Buralara önem verilmesi yetkili kişilerin ilgilenmesi gerekir. Buranın bir anısı daha vardı biz büyüklerimizden duyduğumuz bu Demirci Dede'nin bulunduğu alanda ağaç kesilmiyordu bir vatandaş buradan ağaç kesmiş evine taşımız başının ağrısından duramıyormuş geceleri adamın evlerini taşlıyorlarmış böyle bir yer. Odunları geri getirmişler bırakmışlar adam sağlığına kavuşmuş. Eskiden bizimde bildiğimiz bu defne yapraklarında eski yazılar vardı, şehir merkezinden buraya insanlar gelip dilek diliyorlardı, hala da diliyorlar. Bunlar hep kayboldu sözleri ile konuştu.

DEFNE YAPRAKLARINDA
ESKİ YAZILAR VARDI

Mahalle Sakinlerinden Mustafa Keskin'de (52), Muhtarımızın da dediği gibi eskiden Demirci Dedeler vardı, eskiden dualar yapılır, dilek dilemeye gelenler olurdu.
Burada dualar yapılır, kazanlar kaynar yemekler yenirdi. Defineciler her yeri kazmış bazı tarihi taşları çalmışlar. Defne yapraklarında eski yazılar olurdu ben dahi biliyorum bunları şimdi ama hiçbir belirtisi yok  açıklamalarında bulundu.