Zonguldak'ta turizme açılması beklenen İnağzı Mağarası'na yıllardır mahallenin kanalizasyonunun akıtıldığı ortaya çıktı.

İnağzı Mahallesi sınırlarında, Karadeniz'in kenarından başlayan, 793 metre uzunluğundaki İnağzı Mağarası, Bağlık Mahallesi'ne kadar uzanıyor. İnağzı Köksal Toptan İlköğretim Okulu'nun önündeki alana kazılan çukurdan mağaraya kanalizasyon akıtıldığını ileri süren mahalle sakinleri, yetkililerin mağaraya sahip çıkarak, kanalizasyon giderini önlemesini ve mağarayı turizme açmasını istiyor. İnağzı Mahallesi Muhtarı Mustafa Hamzaçebi, 'Karaelmas' kömürüyle bilinen, fakat onun yanında doğal güzellikleriyle tanınan Zonguldak'ın çok güzel mağaralarından biri olan İnağzı'na yetkili mercilerin sahip çıkmasını istedi. Hamzaçebi, "Gelin görün ki mağaranın içine girmek mümkün değil. 1987 yılından beri tüm kanalizasyonlar mağaralara bağlı. Kısa süre önce Kent Konseyi olarak yapmış olduğumuz toplantıda da öncelikli olarak bu konuya önem verdik. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu mağara çok güzel ve mutlaka gezilip görülmesi gereken bir doğal güzellik. Bu yüzden kanalizasyonların mağaraya akmasının önlenip, bir an önce yetkililerin tedbir almasını istiyorum. Burada belediye başkanıma, valime ve yetkili herkese sesleniyorum; gerçekten gelin, görün güzellikleri" diye konuştu.
KÖTÜ KOKU HİSSEDİLİYOR
Zonguldak Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap ise Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Jeoloji Etüdleri Dairesi Başkanlığı'ndan 5 kişilik uzman ekibin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün talebi üzerine 1995 yılında kentteki 19 mağarayı incelediğini söyledi. Kasap, "Bütünüyle şehrin içinde kalan İnağzı Mağarası, büyük bir kirlenme ve bozulma ile yüz yüzedir. Mağaranın yakın çevresinde bulunan evlerin çoğunun kanalizasyonları yakın zamana kadar mağaraya verilmiştir. Hatta günümüzde de pis su girişi vardır. Bu düdenle dar ve alçak geçitlerde kötü bir koku hissedilir. Buna karşılık asıl kirlenme, yer altı suyunun yükselmesine bağlı olarak meydana gelmektedir. Kömür içeren formasyonlardan gelen yer altı suları, beraberinde önemli oranda kömür kırıntıları da getirmektedirler." dedi.
TÜM GAYRETİ GÖSTERECEK!..
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasap, kentteki mağaracılık bilincinin çok eskiye dayanmaması ve özellikle de belediyelerin 1970'li yıllardaki ihmalinden dolayı İnağzı Mağarası'nın turizme kazandırılamadığını kaydederek, şunları söyledi: "Burada 1970'li yıllardan yerleşim birimlerinin oluşmaya başlamasıyla bir dikkatsizlik ortaya çıkmaktadır. Belediyelerin bu kanalizasyonları, başka tarafa almalarında bir gecikme olduğu ortadadır. Mağaraya akıtılan bu kanalizasyonlar alınıp başka tarafa verilirse biz de İnağzı mağaramıza gerekli uzmanları gönderir, oranın kurtarılmasıyla ilgili çalışma yaparız. Biz oranın kurtarılması ve turizme açılması için elimizden gelen tüm gayretleri göstereceğiz."
İNAĞZI MAĞARASININ ÖZELLİKLERİ
Yapılan araştırmada, mağarayla ilgili şu görüşlere yer veriliyor: İnağzı Mağarası, damlataş oluşumları açısından son derece zengin bir mağaradır. Mağaranın her tarafı sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşı ve damlataş havuzları ile kaplıdır. Özellikle sarkıtların ilginç bir görünümü vardır. Kalın fakat kısa boylu olan bu sarkıtlar, su seviyesinin zaman zaman yükseldiği ortamlarda meydana gelmişlerdir. Mağaranın ortalama genişliği 2-6 metre, tavan yüksekliği ise 1-3 metredir.
MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ
Mahalle sakini Ahmet Kurt, "Bütün bu mahallenin lağımları buradan mağaraya dökülüyor. Okulun önünde çukur açtılar, böyle bıraktılar. Hiçbir emniyet yok. Şimdi bu çukura bir çocuk düşse bunun sorumluluğunu kim kabul edecek? Bu kanalizasyon çukurlarını açık bırakıp gitmişler. Allah'tan okul tatil, çocuklar yok. Ya çocuklar oynarken burada düşüp ölse, bunun sorumluluğunu kim kabul edecek? Bu insanlar bu kadar kör, bu kadar sağır mı?" diye tepki gösterdi.
Kanalizasyonun mağaraya akıtılması yüzünden doğal güzelliğe sahip olan mağaranın açılamadığını ifade ederek, "İnağzı mağarası nedense bir türlü turizme açılamıyor. Biz daha önce bu mağaraya girdik, içeriye lağım aktığı için dönmek zorunda kaldık. Bütün İnağzı mahallesinin lağımları mağaraya bağlandı. İnağzı mevkisinin bütün altyapısının düzenlenerek bu mağarayı bir an önce kurtarmalarını istiyoruz." diye konuştu.
Mahalle ortasına açıktan akan pis su giderinin sağlıklarını tehdit ettiğini dile getiren vatandaşlar, tepkilerini şöyle dile getirdi: "Bahçe ve evlerimiz çok yakın. Mikrop saçıyor, çocuklarımız var. Tehlike arz ediyor diye kaç kez şikâyet ettik, yapılacak dediler. Bekliyoruz."