Türk Eğitim Sen Kdz. Ereğli Temsilcisi Tayfun Öztürk, 28 Eylül tarihinde basına yaptıkları yazılı açıklamaya AKP İl Genel Meclis Üyelerinden cevap geldiğini belirtti.

Konu ile ilgili Öztürk’ün açıklaması şu şekilde:

“Okulların açılmasıyla birlikte 28 Eylül’den itibaren medyada bir basın açıklamamız yer aldı. Bu açıklamaların bir kısmında okullarımızın eğitim öğretime hazırlanması için yapılan güzel şeyleri alkışladıktan sonra demiştik ki:

*Okulların gerek bahçeleri, gerekse toplantı ve spor salonları bakımından, hiçbir planlama yapılmamış, yapılmamaktadır.

*Her okulda konferans salonu bulunması gerekirken, uydurma salonlarla idare edilmektedir.

*Yaklaşık on bin nüfuslu Gülüç’te bir ilkokul ya da ortaokul niçin yapılmamıştır?

*Nurdan Ve Ahmet Orhan Oğuz İlkokulu temeli niçin atılamamıştır?

*Piri Reis Mesleki Ve Teknik Lisesi kurulmuştur da bu okulun binası nerededir?

Eklemiştik: Ey İl Özel İdaresi, Ey İl Genel Meclisi!2015 yılında Ereğli’de eğitim kurumlarına bütçeden ayırdığınız milyonları nereye kaydırdınız? Nerede ihaleler? Daha soracak çok sorumuz vardır.

Yaptığımız açıklamalarda muhatabımız esasında yüksek makamlardı. Her nedense AKP’nin İl Genel Meclisi üyeleri alınmışlar. Şahsıma cevap vermişler: Demişler ki:

*Türk Eğitim Sen Başkanı Tayfun Öztürk’e, il özel idare mevzuatını, iyi okumasını tavsiye ederim.

*2013-2014’te Ereğli’de ikili eğitimin sona erdirilmesi için ciddi çalışma yapıldı.

*Ereğli sürekli büyüyen ve göç alan bir kent.

*2015’te zemin etütleri ve ihalesi yapılmış 5 yeni okulumuz var.

*Kavaklık’taki okul ihtiyacının parası hazır, ancak yer davalı olduğu için konu hukuka aksetti.

*Biz bunları takip ediyoruz…

 

‘EREĞLİ ARTIK BÜYÜMÜYOR’

 

Öncelikle İl Genel Meclisi üyelerine teşekkür ediyorum. Çünkü yaptığım açıklamalarda haklı olduğumu aslında teyit etmişlerdir.

Ereğli artık büyümüyor, TÜİK istatistiklerine göre Ereğli, cumhuriyet tarihinde ilk defa AKP iktidarının ikinci yarısında nüfus kaybetti. AKP’nin atadığı bürokratlar ve seçimle göreve gelen yetkililer köyden kente göçü iyi analiz edememişlerdir. Örneğin AKP döneminde eğitim alanında 8 yıllık eğitim veren Vakıf, Öğberler okulları kapanmıştır. Bir zamanlar Devrek sınırında eğitim veren büyük okullarımız varken şimdi Aydın Köyü’ne kadar çekilme yaşanmıştır. Bu köydeki ilkokul, ortaokulla birlikte Şehit Madenciler İlkokulu ve Ortaokulu’nun da öğrencisi azalmaktadır. Bu örnekteki hareketlilik Ereğli’nin diğer kesimlerinde de vardır, ancak yetkililer bunun ya farkında değillerdir ya da ilgisiz davranmaktadırlar. İşin kötü tarafı kapanan okullara yapılan inşaat, tamir, tadilat vb yatırımlar kısa sürede boşa gitmiştir. Taşrada bu örneklere bolca rastlanmaktadır.

 

‘CANDAN DÖNEMİNDE CİDDİ KARARLAR ALINDI’

 

2013-2014’te Ercan Candan’ın vekilliği döneminde, eğitimle ilgili olarak, AKP iktidarının en ciddi kararları alınmış ve önemli yatırımlar yapılmıştır. Fakat bu dönemde de planlama ve yatırımda isabet sağlanamamıştır. Taşradaki okul sorunu çözülmüşse de merkezdeki okul ve derslik ihtiyacı artmıştır. Asıl sorun merkezdedir.

İl Genel Meclisi üyelerine sormak isterim: Mademki 2015’te 5 okulun zemin etüdü ve ihalesi yapılmış da söz konusu ihaleler nerede ilan edilmiş? İhaleleri kimler almış? Bu okulların isimleri neler, söz konusu okullar nerede? İnşaatlar ne zaman başlayacak? Bütün bu soruların cevabı verildi de bizim mi haberimiz yok! İnşaatlar dikildi de biz mi göremedik! Siz Ereğli’de yaşıyorsunuz da biz başka bir şehirde mi yaşıyoruz?

2015’te bırakın beşi, yeni bir okulun daha ihalesi yapılsın, emeği geçen herkese hayran ve müteşekkir olacağız.

 

‘KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN’

 

İl Genel Meclisi üyeleri Türk Eğitim Sen Şube Başkanı’na il özel idare mevzuatını okumalarını tavsiye ediyorum diyorlar ya! Biz o mevzuatı, yerel yönetimleri 8. Sınıf öğrencilerimize yıllarca anlattık. Okul inşaatlarının sadece il özel idareden karşılanması ne bir kural ne de ayettir. İl özel idare payı yetmiyorsa hükümetten daha fazla para istersin, Bakanlıktan ödenek alırsın… Siyaseten güçlü olursan genel bütçeden de destek alırsın. Yeter ki ilgili olunsun. Kimse kimseyi kandırmasın.

Bir evvelki basın açıklamamda soracak soru çoktur demiştik. Bir kısmını bugün paylaştık. Devamı gelecek. Bu soruların cevaplarını tek tek alacağız. Önümüzdeki günlerde daha özel ve daha çok netice verecek basın açıklamaları yapacağız.

Velhasıl Ereğli’ye hizmet edeceğiz. Ereğli’nin okul, derslik sorunu çözülecek. İçinizden bunu yüksek sesle söyleyin. 40 defa tekrar edeceğiz. Milletin ihtiyaçlarını karşılamak hususunda Türkiye Kamu Sen olarak, kamuoyu oluşturmak üzere ne gerekiyorsa yapacağız.”