Ereğli Ticaret ve Sanayi Sanayi Odası (ESO), düzenlediği toplantıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ABD'nin Şikago kentinde kurduğu Türkiye Ticaret Merkezi'ni, ihracat yapmak isteyen Ereğlili sanayicilere tanıttı.

ESO Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, TOBB Ticaret Merkezleri Genel Müdürü Noyan Ciritoğlu, Şikago Ticaret Merkezi hakkında sunum yaparak bilgi verdi. Toplantıya ESO üyesi iş insanları katıldı.

Ciritoğlu, Ticaret Bakanlığının desteğiyle kurulan ticaret merkezlerinin önemli işlev üstlendiğini, TOBB'un Şikago'da kurduğu merkezin Amerika'da şirket kurulumuna, banka hesabı açmasına, eleman sağlanmasına ve ürününü satana kadar destek verdiklerini söyledi.

TOBB Türkiye Ticaret Merkezi’nin dört ana hedefi olduğunu anlatan Ciritoğlu, "İlki firmalarımız için tedarik zincirlerini oluşturmak ve çeşitlendirmek, ikincisi yeni satış kanalları oluşturmak, üçüncüsü firmalarımızın orada yapacağı ortak girişimlerde doğru hamleler yapabilmeleri için yanlarında olmak, dördüncüsü de doğrudan yatırımlarında yol gösterici olmak istiyoruz. İlk Ticaret Merkezi’ni Amerika’ya kurmamızın sebebi de, dünyanın en büyük ithalatçısı, yıllık 2,5 trilyon dolar ithalat yapan bir ülke. Neden Şikago’yu seçtik? İmalat sanayinin merkezi konumunda, hava kargo taşımacılığının yapıldığı dünyanın üçüncü en yoğun havalimanı Şikago’da, birçok şirketin genel merkezi burada. Aynı zamanda Fortune 500 listesindeki ilk 37 firmanın merkezinin bulunduğu yer, yine Fortune 500’de ilk 300 firmanın depolarının olduğu yer. Anlaşılacağı üzere Amerika’ın endüstriyel ve ticaret operasyonlarının lojistik merkezi özelliğini taşıyor." ifadelerine yer verdi.

-"Türk malı gerçekten Çin malına göre oldukça kaliteli ve rağbet görüyor"

Merkezin, pandemi döneminde kurulduğunu hatırlatan ve bu dönemde Türk firmaların Amerika'da önemli başarılara imza attığını anlatan Ciritoğlu, şunları söyledi:

"Pandemiyi Odalar ve Borsalar Birliği olarak biz bir avantaj olarak gördük. Nedeni de şu, Amerika’nın bugüne kadar ki en büyük tedarikçisi Çin’di. Şimdi değil. Çünkü, pandemide Çin’in yanlış operasyonlara imza atması Amerika’daki ithalatçı firmaların tedarik listelerini yenilemesine sebep oldu. Şu an Amerika’daki büyük ithalatçılar yeni pazarlar ve yeni arayışlar içindeler ve yeni ülkelerle yapmak istiyorlar. Çin’den kurtulmak istiyorlar. Ayrıca pandemi döneminde Türk firmaları Amerika’ya çıkartma yaptı ve çok da başarılı oldular. Pandemi döneminde Türk firmalarımız çok avantajlılar. Türk malı gerçekten Çin malına göre oldukça kaliteli ve rağbet görüyor."

Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi.