- "Bir kez daha sesleniyorum, imkanı olan patronlara, işverenlere, 3 kuruştan kaçınmayın, asgari ücretliyi 2 bin liraya çekin. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun çıkarına, işyerinin bereketine verin. Bundan kaçmamak lazım"

- "Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin terör örgütlerine, para, silah, akıl, moral veriyor. Diyor ki gidin o bölgeyi karıştırın. Tam 30 senedir teröre harcadığımız parayla 3 tane Almanya oluruz. Amerika'sı, Avrupalısı en modern silahları veriyor, hiç umurlarında değil . Asker, polis, işçi, o, bu ölmüş, ölsün de kim ölürse ölsün, öyle bakıyorlar"

 

 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bir kez daha sesleniyorum, imkanı olan patronlara, işverenlere, 3 kuruştan kaçınmayın, asgari ücretliyi 2 bin liraya çekin. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun çıkarına, işyerinin bereketine verin. Bundan kaçmamak lazım" dedi.

 

YANLIŞA ZAMAN YOK

Atalay, Türk-İş ile Bülent Ecevit Üniversitesi iş birliğiyle Ereğli ilçesindeki bir otelde düzenlenen, "Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Kongresi"nde yaptığı konuşmada, akıp giden zamanı iyi doldurmak gerektiğini, hata ve yanlış yapmaya zaman olmadığını söyledi.

 

"3 TANE ALMANYA OLURUZ"

Batman'da terör saldırısında hayatını kaybeden askerler bulunduğunu, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin terör örgütlerine, para, silah, akıl, moral verdiğini belirten Atalay, şunları söyledi: "Diyor ki gidin o bölgeyi karıştırın. Tam 30 senedir teröre harcadığımız parayla 3 tane Almanya oluruz. Amerika'sı, Avrupalısı en modern silahları veriyor, hiç umurlarında değil . Asker, polis, işçi, o, bu ölmüş, ölsün de kim ölürse ölsün, öyle bakıyorlar. Biz bu ülkede sağcısı, solcusu, ilericisi gericisi yok biz bu ülkenin vatandaşıyız"

 


TTK'YA İŞÇİ ALIMI

Sakaryalı olduğunu ve Sakarya ile Zonguldak'taki Milletvekillerini çok iyi tanıdığını anlatan Atalay, "İnanın başka bir vilayette tanımıyorum. Bu bölge bize ev sahipliği yapıyor. Biz burada başkanlık yapalım, işçilerin sorunlarını anlatalım diye. Bu bölge madenle anılıyor, Ereğli bölgesine demir çeliği kim korduysa Allah razı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız ile buraya geldik, iftara katıldım. Vekillerimize de sesleniyorum yıl bitmeden Kasım ayı içerisinde bin 500 işçiyi bir seferde almak gerekiyor. Çünkü madenlerde zor şartlar altında yaşamaya, çalışmaya devam ediyorlar. Bin 500 işçiyi ailesiyle vurduğu zaman 5 bin kişi civarında, bu bölgenin ihtiyacı var. Zaman zaman bunu da söylüyorum, bu bölge zor bir bölge, coğrafyası zor bir bölge. Bu bölge Batının Hakkari'si, kimse kusura bakmasın, bu ifadeyi kullanıyorum. Herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor bu bölge ile ilgili" ifadelerine yer verdi.

 

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA

Cennet ülkenin 3 aydır sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, Dolar ve Euro'yu konuşmamaya gayret ettiğini anlatan Atalay, ülkede 6 milyon asgari ücretli çalışan, 6 milyon emeklinin de asgari ücret civarında veya altında ücret aldığını vurgulayarak, "Asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. Asgari ücretlinin muhatabının büyük bölümü özel sektör. Aralık ayı başlamadan imkanı olanlar 2 bin lira yapalım. Paylaşmak berekettir, mutluluktur, tebessümdür. Bir kez daha sesleniyorum, imkanı olan patronlara, işverenlere 3 kuruştan kaçınmayın, asgari ücretliyi 2 bin liraya çekin. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun çıkarına, işyerinin bereketine verin. Bundan kaçmamak lazım. Kamuda asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 1 ama yüzde 99'u özel sektörde" dedi.



 

"YÖNETİME İŞÇİLERİN ÇOCUĞU TALİP OLSUN"

Atalay, sendikacılığa başladığı yıllarda işçi çocuklarının üniversiteye gitme oranı yüzde 1 iken günümüzde bu oranın yüzde 24'lere yükseldiğini belirterek, "Benim bir hedefim var. Ben siyaset yapmayacağım, aday da olmayacağım ama ülke yönetimine işçilerinin çocuğunun talip olması için gayret sarf edeceğim, bir de biz yönetelim bakalım nasıl yönetiyoruz" sözleri ile konuştu.

 

"İŞÇİLERİ ENFLASYONA EZDİRMİYORUZ DİYORLAR"

Geçtiğimiz yıl taşeronların kadroya geçtiğini, KİT'lerde çalışanlar için verilen kadro sözünün tutulmasını beklediklerini belirten Atalay, asgari ücret tespit komisyonunun Aralık ayında toplanacağını, toplantıdan toplumu tebessüm ettirecek bir rakamın çıkmasını umduklarına anlatarak, şunları söyledi: "Özellikle Yüksek Hakem Kurulu var taşeronlardaki arkadaşlarımıza ilk 6 ay 4, ikinci 6 ay 4, üçüncü 6 ay 4, dördüncü 6 ay 4. Enflasyonun 25'in olduğu bir yerde 4, 4 uymuyor, yeni bir düzenlemeye yapması gerekiyor. Ülkeyi yönetenler diyor ki, 'işçileri enflasyona ezdirmiyoruz' ama bu Yüksek Hakem Kurulu ezmenin ötesinde işçi falan kalmıyor ortada"

 

"OKULA GİTMESİ GEREKİRKEN"

Türkiye'de 8 ile 14 yaş arasında 1 milyon çocuğun işçi olarak çalıştığını vurgulayan Atalay, "Bunun 400 bini tarımda halen devam ediyor. Kamyon kasalarında bu çocuklarımız ölmeye devam ediyor. Okula gitmesi gerekirken tatil yapması gerekirken çocuklarımız çalışmaya devam ediyor. İstediğiniz kanunu çıkartın kanun uygulayacağının niyeti iyi değilse hayırlı iş yapmıyorsa o kanundan hayır gelmez. Kanun kadar güzel insanlara ihtiyacımız var"

 

TTK'YA İŞÇİ ALINMALI

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de TTK'ya bin 500 işçi alımı için çalışmaların sürdüğünü, Zonguldak ve bölge halkının bu işçi alım kararının biran önce uygulamaya konulmasını beklediğini söyledi. Taşkömürü olduğu için bu bölgede kurulan Erdemir, Karabük ve enerji santrallerinin ithal kömür kullandığını anlatan Demirci, şu ifadelere yer verdi: "İhtiyaç var, kömür var ama üretemiyoruz. Üstelik şimdi ithalat yapacak döviz bulmakta da zorlanıyoruz. Krizden çıkmanın yolu işçi çıkartmak ve zamlarla emekçilerden kaynak yaratmak değildir. Krizden çıkmanın tek yolu istihdam yaratmak ve üretmektir"

 

KATILIM YÜKSEKTİ

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Mustafa Çufalı tarafından Atalay'a baston hediye edildi. Etkinliğe Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AK Parti ve CHP Zonguldak Milletvekilleri, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mustafa Çufalı, Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite görevlisi, madenciler, Erdemir işçileri ile öğrenciler katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)