Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu ile Kazakistan Ulusal Girişimciler Odası ve Kadın Girişimciler Konseyi arasında ticari ve ekonomik iş birliğini geliştirmek için anlaşma imzalandı.​Törenin açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin son 25 yılda hızlı geliştiğini belirterek, "Özel sektör olarak biz de bu ilişkilerin güçlenmesine her zaman destek verdik, veriyoruz. 2017 itibarıyla dış ticaret hacmimiz 2 milyar doları aştı. Hedefimiz 10 milyar dolar, inşallah bunu da kısa zamanda yapacağız." diye konuştu.

 

Türk firmalarının Kazakistan’da çok önemli yatırımlar yaptığını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Bu şirketler gıdadan sağlık sektörüne, savunma sanayisinden kimya sektörüne kadar pek çok alanda yatırım yaparak 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyorlar. Yine müteahhitlik firmalarımız Kazakistan’da 20 milyar dolarlık projeye imza attılar. Firmalarımız bu yatırımları yapıyor çünkü hem Türkiye-Kazakistan ilişkilerine hem de Kazakistan’ın geleceğine inanıyorlar. Biz özellikle Kazakistan’ın Sayın Nazarbayev’in liderliğinde yürüttüğü '2050 Stratejisi' ve 'Nurlu Yol' programlarını çok önemsiyoruz. Kazakistan’ın sanayileşmesi ve özel sektörün daha da gelişmesi için bu çok önemli. Bunu biliyoruz çünkü geçmişte bunu biz de yaşadık. Türkiye son 35 yılda müthiş bir dönüşüm yaşadı. 35 yıl önce 3 milyar dolar ihracat yapan bir tarım ülkesi iken, şimdi 160 milyar dolar ihracat yapan dev bir sanayi ülkesi haline geldik. Türkiye’de kadın girişimci oranı yüzde 6 idi. Şimdi bu rakam yüzde 9’a ulaştı. Şuna bizzat şahit olduk ki kadınlarımız pek çok işte olduğu gibi iş hayatında da erkeklerden daha rekabetçi ve başarılı. Yeter ki doğru fırsatları sunalım. İşte biz Kazakistan’da da bu anlayışı görmekten son derece memnunuz. TOBB ve Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak güçlü ilişkilerimiz var. Pek çok alanda iş birliği yapıyoruz ama kadın girişimciler arasındaki bu iş forumu emin olun pek çok ülkeye de örnek olacak."

 

Gerçekleşen toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu adına Başkan Nurcan Abay, üyeler Edibe Keleş Gürol, Hikmet Yılmaz ve Ece Sönmez katılım sağladı. İşbirliği anlaşması hakkında konuşan Nurcan Abay" İki ülke arasında yatırım olanaklarının tanıtımını ve iş birliğinin geliştirilmesini teşvik edecek bu anlaşma son derece önemlidir. İmzalanan işbirliği anlaşması kadınlarımızın ekonomiye olan katkılarının ne derece önemli olduğunun da bir göstergesidir. Kadın Girişimciler Kurulu olarak girişimci kadınlarımızın ekonomide daha etkin olabilmeleri için sürekli çalışıyoruz. Anlaşmanın herkese hayırlı olması diliyorum" dedi.