Türk Ocağı Başkanı Erol Şeref yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarından Türk Ocaklarının 101. Yaşını kutladıklarını bildirdi.

Eşref yazılı açıklamasında şöyle dedi:          
Türk Ocakları Türkiye'nin en köklü ve en eski sivil toplum kuruluşudur. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde başlayan ayrılıkçı hareketler, 93 harbi ve Balkan faciası sonrasında 190 Askeri Tıbbiyeli genç ile zamanın Türk aydınları bir araya gelerek 1911'de tohumlarını attıkları milli uyanışın adı olan Türk Ocakları, 25 Mart 1912 tarihinde resmi olarak kuruldu.
Mehmet Emin Yurdakul, Yusuf Akçura, Ahmet Ferit Tek, Ahmet Ağaoğlu, Hamdullah Suphi Tanrıöver, M. Ali Tevfik ve Ziya Gökalp gibi fikir ve düşünce adamlarının yönetiminde kurulan Türk Ocakları, Türk Milleti'nin ve Türkiye'nin varoluş nedeni olmuştur. Yakın tarihimizin milli kimlikli kilometre taşlarından birisi olan Türk Ocakları'nın kuruluşu İstiklal Savaşının kazanılmasına ve yeni bir devletin doğuşuna sebep olacak fikirleri üretip, yayarak inançlı bir kitleyi oluşturmuştur.
Atatürk'ün önderliğinde gerçekleştirilen milli mücadele ve sonrasında kurulan milli devletin en büyük savunucusu ve destekçisi Türk Ocakları olmuştur. 19. Yüzyılın sonlarında yedi düvelin teknolojik güçleriyle saldırıya geçerek Türk Milleti'ni Anadolu'dan atmak için birleştikleri, artık her şeyin bittiği sanıldığı ve mandacılığın savunulduğu günlerde Türk Ocakları, Türk'ün imanını, asaletini ve öz gücünü ortaya çıkaran Türkçülük fikrini, kurtuluş reçetesi olarak kabul ettirmiştir. Türk Ocakları kurulduğu günden günümüze kadar düzenledikleri binlerce konferans, sempozyum, sohbet toplantılarının yanı sıra başta Türk Yurdu dergisi olmak üzere çıkardıkları yayınlarla Türklük kavramını canlı tutarak, milli varlığımıza yönelik tehditlere ve milli kimliğimizi zaafa uğratacak yaklaşımlara dikkat çekmeye devam etmektedir.
Yaşadığımız coğrafyada bir millet olarak bin yıldır kuşatıcı, birleştirici ve kapsayıcı kimliğimiz olan Türk adının, anayasadan çıkarılmasının söz konusu olduğu bu günlerde, Türk Ocakları olarak bütün insanlarımızın eşit ve onurlu vatandaşlar olduğunu ve Türk Milleti'nin bölünmeyeceğini ısrarla söylemeye devam edeceğiz. Türk, Türk Milleti ve Türk Milliyetçiliği kavramlarının aşağılanmasına ve anayasadan çıkarılmasına yönelik kampanyalar karşısında milletimiz oyuna gelmeyecek ve buna asla müsaade etmeyecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle Türk Ocakları'nın 101. Kuruluş yılı Türk Milleti'ne kutlu olsun. Bu vesileyle ebedi aleme göç etmiş Türk Ocak'lı mensuplarımızı ve Türk büyüklerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.