Kampüste Bahar ‘14 etkinlikleri kapsamında Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)’nin konuğu olan Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Tarih İçinde Türk Dili başlıklı bir konferans verdi. 

 

Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda, gerçekleştirilen konferans öncesinde Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ve BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Özer, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’i makamında ziyaret ettiler. Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Bülent Ecevit Üniversitesindeki kültürel etkinliklerin Türk Dili ve Edebiyatı açısından zengin oluşundan büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Rektör Özer ise, Prof. Dr. Ercilasun’u BEÜ’de ve Zonguldak’ta ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek üzerinde kaligrafik olarak “Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun” yazısı bulunan bir ebru tablosu armağan etti. 

 

İLK KELİME KAVRAMLARI
Ziyaretin ardından gerçekleştirilen konferansa, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Üniversitenin yöneticileri, akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı. Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bölümler öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansına Bilge Kağanın dizeleri ile başlayan Prof. Dr. Ercilasun, Türk dilinin belgelerde yer alan ilk kelime ve kavramlarından örnekler verdi. Ercilasun, özellikle devlet yönetiminde kullanılan kelime ve kavramların, anlam ve değerini açıklayarak sürdürdüğü konferansında Türk dilinin var oluşunun bilinenin aksine çok daha eski bir döneme uzandığını vurgulayarak şunları söyledi: 

 

329 YILINA AİT TÜRKÇE METİN MEVCUT
“Bu kadar özel ve önemli bir dilin ortaya çıkışı, eminiz ki; çok daha eski dönemlere uzanmaktadır. Bugün elimizde 329 yılına ait Türkçe metin mevcut. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Sümerlerden, Akadlardan, kalan çivi yazısı metinler var. Avrupalı araştırmacılar bunu çözdü. Akadlar, Sümerce ve Akatça ve hem Sümerce hem Akatça olan sözlükler hazırlamışlar. Dolayısıyla Sümercenin ve Akatçanın çözümlenmesi kolay oldu. Sümerce içerisinde yer alan Türkçe kelimeleri değerlendiren bilim adamları, iki dil arasında bir alışveriş olduğunu söylüyorlar. Bu da Sümerlerin yaşadığı topraklara komşu olan Türkler olduğunu ve Türkçenin bu dönemlerde mevcut bir dil olduğunu bizlere gösteriyor. Ama şunu net olarak söylüyoruz ki; Türkçe, 1300 yıldır ve on binlerce metin vererek bugünlere ulaşmış, kadim ve kudretli bir dildir.”

 

İLK AYETİN İNDİĞİ TARİH
Türk dünyası için önem arz eden tarihleri farklı bir bakış açısı ile değerlendiren Prof. Dr. Ercilasun, konferansında ayrıca şunları söyledi: “Tarihi bilmek önemlidir. Örneğin 610 yıl bir İslam bilgini için ilk ayetin indiği tarihtir. Ama bir tarihçi ya da bir aydın, 610 yılını İslam dininin kurulduğu tarih olarak yorumlayacaktır. 622 yılı örneğin hicretin yılıdır ama aynı anda ilk Müslüman Arap Devletinin kurulduğu yıldır; bir devlet kuruluşunu ifade eden tarihtir.” 

 

PLAKET VERİLDİ
Konferansının sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen tarafından teşekkür plâketi takdim edildi.  Ercilasun, konferans salonunda ayrılmadan önce öğrencilerin isteğini kırmayarak onlarla bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Öğrenciler konferansın ardından, Ercilasun’un kitaplarını imzalattılar.