Demokratik Sol Parti (DSP) Zonguldak İl Başkanlığı'nın 6'ncı Olağan Genel Kurulu, Alaborina Restoran'da geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Kongreye; DSP Genel Başkanı Masum Türker'in yanı sıra, DSP Kadın Kolları Genel Başkanı ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, DSP Genel Merkez üyeleri, DSP Zonguldak Örgütü ve partililer katıldı.
Kongrenin Divan Başkanlığı'na DSP Genel Sekreter Yardımcısı Soydal Sulay seçildikten sonra, kongrenin açılış konuşmasını yapmak üzere DSP İl Başkanı Nurhan Başoğlu kürsüye çıktı ve şunları söyledi:
"KİMSE KORKUDAN KAÇAK
OCAKLARI GÜNDEME ALAMIYOR"
"DSP'de 2'nci ve 5'inci dönemin il başkanlığından sonra 6'ncı dönemde de görevimi sürdüreceğim. Ancak bu son il başkanlığı dönemim. Bundan sonra yerimi gençlere bırakacağım. Zaten sosyal demokrasinin gereği de budur. Şu bir gerçektir ki, Zonguldak'ın en büyük sorunu kaçak ocaklardır. Ama bunu hiçbir siyasi parti temsilcisi korkudan dile getiremiyor. Bunu ancak ben dile getiririm."
"ERDOĞAN, ÇİN'İN BAŞBAKANI"
TTK'nın tek kar eden işletmesi olan limanın Rusya'ya peşkeş çektirilemeyeceğini söyleyen Nurhan Başoğlu, Genel Başkan Masum Türker'e dönerek, "Limanın satılması halinde benimle Ankara'ya yürü Genel Başkanım" diye seslendi.
Başoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TTK'ya işçi alınacağı yönündeki vaatlerinden bahsettikten sonra Zonguldak'ta maden ocaklarında çalışan bin 500 Çinli işçinin olduğunu belirterek, "Başbakan Türkiye'nin değil, Çin'in Başbakanı. Eğer öyle olmasaydı Zonguldak'ta bin 500 Çinli işçi yerine Türk işçiler çalışırdı" dedi.
Başoğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye DSP Genel Başkanı Masum Türker çıktı. Türker, konuşmasında şunları kaydetti:
"Bizler alın yazımızı bekleyemeyiz, bir şeyler yapmalıyız. Kalkıp yürümemiz lazım. Az önce kardeşim olarak gördüğüm Nurhan Başoğlu, 'Liman satılırsa benimle birlikte Ankara'ya yürür müsün?' diye sordu. Elbette yürürüm. Biz ancak birlik olursak sorunların üstesinden gelebiliriz. Türkiye'nin geleceği ve Türkiye'yi yönetenler bizi ilgilendiriyor. İki yolumuz var. Ya elimizi taşın altına sokup ülkeyi kurtaracağız ya da boynumuzu büküp kaderimize boyun eğeceğiz. Ama biz asla boyun eğmeyiz. Tekel işçilerinin direnişinde biz ordaydık. İnsanların üzerine biber gazı sıkanlar bizi görünce, bırakın gaz sıkmaya cesaret etmeyi, ellerinde biber gazı olduğunu bile unuttular. Çünkü DSP Genel Başkanı ordaydı. Kimse DSP Genel Başkanı'nın karizmasını çizemez"
"ÖZAL ZAMANINDA TAŞKÖMÜRÜNÜN
ZARARLI OLDUĞU SÖYLENİYORDU"
"Son dönemlerde medyanın yakından takip ettiği yargı depremi, AKP'nin ülkeyi ele geçirmesi yolunda attığı bir adımdır. Önce sivil demokrasiyi ele geçirdiler, sonra parlamentoyu ele geçirdiler. Şimdi de yargıyı ele geçirmeye çalışıyorlar. Turgut Özal zamanında Türkiye'de taşkömürünün zararlı olduğu nakaratları söyleniyordu. Şimdi kullanılmasa bile ilerde doğalgaz bittiği zaman yine ısınmak için taşkömürüne ihtiyaç duyacağız. Kurucu Başkanımız Bülent Ecevit'in Başbakan olduğu dönemde Ekonomi Bakanlığı görevi üstlendim. IMF bana mektuplar göndererek üstü kapalı tehditlerde bulunuyordu. Ama ben ertesi gün televizyonlara çıkıp kimseden korkmayarak açıklamalarda bulundum. Sonra kapıma iki kişi geldi ve 'Sayın Bakanım dün bir açıklama yapmışsınız, sizi korumamız gerek' dediler."
"KADINLAR PARLAMENTONUN
YARISINI OLUŞTURMALI"
"Artık Türkiye'de bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Bu değişiklik parlamentodan başlamalı. Parlamentonun yüzde 50'si erkek yüzde 50'si kadın olmalı. İktidara geldiğimiz gün bu değişikliği yapacağız. Şu an araştırmalarımıza göre belirsizlerle birlikte yüzde 12 oyumuz var. Vatandaşlarımızın kafalarındaki soru işaretlerini çözdükten sonra yüzde 10 barajını geçerek parlamentoya gireceğiz."
DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş da, Masum Türker'in kadınların siyasi hayattaki yerine önem vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasının ardından tek listeli seçime geçildi. Nurhan Başoğlu, mevcut delegelerin tümünün oyunu alarak yeniden İl Başkanı seçildi.
Nurhan Başoğlu başkanlığındaki Yönetim Kurulu'na; Cafer Ercan, Cengiz Akdeniz, Nuran Bayraktasma, Nursen Yavuz, Taner Özer, Ercan Şehri, Hasan Çetin, Bilal Yavuz, Yüksel Yılmaz, Uğur Kutoğlu, Ahmet Kuz, Atilla Pınarcık, Raşit Can, Hakan Karaoğlu, Yunus Asan, V.Evren Türeci Sezgin, Osman Aydın, Kadir Karacahacıoglu, Maksut Hamarat, Sevinç Avcı seçildi.
Disiplin Kurulu'na Osman Özdoğan, Akın Camcı, Muzaffer Girgin, Ahmet Karataş, Mehmet Ünal, Üst Kurul Delegeliklerine ise, Nurhan Başoğlu, Cengiz Akdeniz, Cafer Ercan, Ayhan Özsoy, Haşim Arslan, Ersin Dilek, Arife Oğuzçınar, Nedim Ünal, Akın Camcı, Ahmet Saydam.