1. Dünya Savaşı sonrası işgal edilen ülkemizde 23 Nisan 1920'de açılan  yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, Kurtuluş Savaşı sonrasında  29 Ekim 1923 tarihinde  de kabul edip ilan ettiği  "Cumhuriyet"i n yıldönümünü kutluyoruz.

 

Türkiye Cumhuriyeti, Cumhuriyet'in ilanının yıldönümü coşkusunu kutluyor. 29 Ekim 1923 tarihinde olağanüstü toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyet'in kabul edilişini "Yaşasın Cumhuriyet" sesleriyle kutladı. Yeni devletin isim kararını oy çokluğu ile alan TBMM, Cumhuriyetin ilanının sonra Cumhurbaş-kanınını seçti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk meclisin tam oyu ile Tür-kiye Cumhu-riyeti'nin 1. Cumhurbaşkanı olduktan sonra çıktığı kürsüde şöyle seslendi:
"Türkiye Cumhuriyeti dünyada işgal ettiği mevkiye layık olduğunu eserleriyle kanıtlayacaktır. 
Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır."
91. yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve O'nun Eşsiz ve Yıkılmaz Önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği "çağdaş uygarlık" yolunda bir çok badireler atlatılsa da, Cumhuriyet düşmanlarının bu hevesleri hep kursaklarında kaldı. 
Bugün Cum-huriyet'in 91. yılı kutlanacak a-lanlarda. Bölgemizde de Cumhu-riyet Bayra-mı'nın resmi törenlerinin dışında bir çok etkinlik gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerden biri de akşam yapılacak olan "Cumhuriyet Yürüyüşü" olarak öne çıkacak. Yurdun dört bir yanında ve dış temsilciliklerimizde coşkuyla kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı'nda bir kez daha ülkenin Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılığının ifadesi haykırılacak.