TÜBİTAK-BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü/Siber Güvenlik Hizmetleri Birim Yöneticisi Abdurrahman Emre Özkök, "Günde 1 milyon kişi siber suç kurbanı oluyor. Bu ne demek? Dünya üzerindeki 1 milyon kişi ya kredi kartını ya da bir hesabını kaybediyor, çok ciddi zararlarla karşılaşıyor." dedi.

Türk Ulusal Ajansı'nın katkılarıyla "Bilişim Teknolojilerinde Siber Güvenlik Alanında Yenilikçi Ders Müfredatının Araştırılması ve Geliştirilmesi" projesi kapsamında "Türkiye'de Siber Güvenlik ve Eğitimi" konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Özkök, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Konferans Salonu'nda yaptığı konuşmada, bilgi güvenliğinin üç ana başlıktan oluştuğunu, bunların gizlilik, bütünlük ve erişebilirlik olduğuna dikkat çekti.

Ülke olarak internete bağlı yaşayan kullanıcıların olduğunu anlatan Özkök, "İnternet kullanıcılarının dünya üzerindeki sayısı gittikçe artıyor. Bu ne demek? Biz siber güvenliği 'olsa da olur, olmasa da olur' diyemeyiz. Siber güvenlik bir zorunluluktur. Türkiye burada ne durumdadır? Türkiye burada aslında 14. sırada, hiç de altlarda değil. Üst sıralarda konumlanmıştır." diye konuştu.

Siber saldırının dünyadaki etkisine değinen Özkök, şöyle konuştu:

"Günde 1 milyon kişi siber suç kurbanı oluyor. Bu ne demek? Dünya üzerinde 1 milyon kişi ya kredi kartını ya da bir hesabını kaybediyor, çok ciddi zararlarla karşılaşıyor. Bunun maliyeti 500 milyar dolar. 500 milyar dolarlık bir zararla karşı karşıyayız. İnternet kullanıcılarının da yüzde 50'si siber suç kurbanı olmuş. Düşünebiliyor musunuz? Ne kadar büyük bir seviyede saldırı var aslında. Siber saldırıların olduğu bir ortamda, 'Siber savaş yoktur' diye bir şey diyebilir misiniz? Savaşın sadece karada, denizde, havada olduğunu söyleyebilir misiniz? Aslında siber alanda da bir savaş mevcuttur."



(AA)