Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi’nde “Geçmek Bilmeyen Geçmişimiz, Bugünü Tarihten Anlamak” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulhamit Kırmızı katıldı.
Konferansı; Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, AK Parti İlçe Başkanı Vedat Emeksiz, Saadet Partisi İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir, Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Ercan Kahya ve Zülfikar Uçar, Gökçebey İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Gülşen, Belediye Kültür Müdürü Veysel Özkan, Mazlum-Der Başkan Yardımcısı Recep Karagöz, AGD Çaycuma Temsilcisi Kenan Tunç, okul müdürleri ve çak sayıda davetli izledi.
Doç. Dr. Abdulhamit Kırmızı, konferansında şunları söyledi: “Eskiden yüzyılda yaşanan gelişmeler, artık on yılda yaşanıyor. Zaman giderek hızlanıyor, değişmeyen tek şey değişim. Bu hızlı değişimden dolayı daha birkaç yıl öncesinin Türkiye’sini unutuyoruz. Reyhanlı patlamasının beni düşündürdüğü küçük bir örnekle başlamak istiyorum. Faili meçhul cinayetlerle binlerce kişinin cesedinin dahi bulunamadığı, gazetecilerin arabalarıyla havaya uçurulduğu, aydınların bombalı paketlerle katledildiği, düşük yoğunluklu iç savaşta kırk bin vatandaşın öldüğü bir ülkeydik. Türkiye’nin Ortadoğu’ya bulaşmama siyaseti hiç olmamıştır. Cumhuriyetin Arap ülkeleri arasında anlaşmazlıklarda tarafsızlık politikası, bulaşmamak değil, denge siyaseti gütmektir. 
Her türlü dini, etnik, milli, kültürel, cinsel ayrımcılıktan, önyargıdan ve şovenizmden titizlikle uzak durmalıyız. Giderek Türkçüleşen İttihatçı Osmanlılar, Arapları ve Arnavutları nasıl kaybettilerse, Erken Cumhuriyetçiler de dindarları ve Kürtleri öyle kaybetmişlerdir.
Bugün bile bazen imparatorluk, bazen ulus-devlet gibi hareket ediyoruz, aklımız hep geçmişimizde. Ne muhafazakârlar Osmanlının devamıdır, ne de Kürt ve Türk milliyetçilerinin Osmanlıyı referans alması gerçekçidir. ‘Kırmızıçizgilerimiz var’ diyerek yüceleştirdiğimiz değerlerin önünde insanın onurlu bir şekilde yaşama hakkının olduğunu unutmayalım.”
Konferans sonunda Eğitim Bir-Sen Çaycuma Temsilcisi İhsan Günay ve Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Doç. Dr. Abdülhamit Kırmızı’ya teşekkür ederek, plaket takdim ettiler. Konferanstan sonunda Doç. Dr. Kırmızı kitaplarını imzaladı.