Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü, Türkiye’nin 2014 yılı sonuçlarına göre tüketim mal ve hizmetlerinde Avrupa'nın en ucuz 10. ülkesi olduğunu duyurdu. Kurum tarafından hazırlanan bilgileri paylaşan Bölge Müdürlüğünün açıklamaları şu şekilde: Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsanmıştır. Türkiye için 61 olan fiyat düzeyi endeksi, genel yaşamın Avrupa Birliği ortalamasından %39 daha ucuz olduğunu ve Avrupa'da 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin, Türkiye’de 61 Euro ile satın alınabileceğini göstermiştir. Avrupa geneline bakıldığında, en pahalı ülke olan İsviçre ile en ucuz ülke Makedonya arasında fiyat düzeyi açısından 3,28 kat fark olduğu gözlenmiştir.

 

Avrupa’da en ucuz giyim Türkiye’de

Türkiye giyim grubunda 63 endeks değeri ile 37. sırada yer alarak Avrupa’nın en ucuz ülkesi olmuştur. Böylelikle Avrupa genelinde giyim alışverişi düşünüldüğünde Türkiye'nin en uygun ülke olduğu görülmüştür.

 

En yüksek fiyat düzeyimiz kişisel ulaşım araçlarında

Türkiye'de en pahalı grup “kişisel ulaşım araçları” olmuştur. Türkiye, bu alt grup için 110 endeks değeri  ile 37 ülke içerisinde fiyat düzeyi en yüksek 7. ülke olmuştur. Bu değer, Türkiye’de bu gruba ait bir mal ve hizmet sepetinin satın alınabilmesi için AB ülkelerinin ortalamasından daha yüksek bir tutar ödenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Kişisel ulaşım araçlarında en pahalı ülke 151 fiyat düzeyi endeksi ile Danimarka, en ucuz ülke ise 75 endeks değeri ile Çek Cumhuriyeti olmuştur.

 

Türkiye gıda ve alkolsüz içeceklerde 26. Sırada

Genel sonuçlar üzerinde en yüksek etkiye sahip “gıda ve alkolsüz içecekler” grubunda ise Türkiye, 84 endeks değeri ile Avrupa Birliği ortalamasından %16 daha ucuz olup 37 ülke arasında en ucuz 12. ülke konumundadır. Bu grupta en pahalı ülke 169 endeks değeri ile Norveç, en ucuz ülke 58 endeks değeri ile Makedonya olmuştur.

 

(Haber Merkezi)