* Bypass önerilen bir çok hastanın  stend takılarak tedavi edildiğini ifade eden Prof. Göktekin, bypass ameliyatı olanlarda davranış değişikliği yaşandığını da vurguladı.

 

Celal Bozkuş, Necati Bektaş ve Şenol Bektaş Prof. Dr. Ömer Göktekin’i muayenesinde ziyaret ederek teşekkür ettiler.


Sağlık sektörünün ticaret alanındaki yükselişi hızla devam ederken, vatandaşların daha önce "Hasta" günümüzde ise "Müşteri" gözüyle bakıldığına dönük tartışmalar devam ediyor. Özellikle de  kalp rahatsızlıklarındaki ilk teşhis yöntemi olan anjiyo sonrasında, "Şu kadar damarınız tıkalı hemen bypass olmanız gerekir" teşhisleriyle ameliyata zorlanan hastalar şaşkınlık ve korku yaşıyor. Bu konuda yaşanan tartışmaları Kdz. Ereğlili Prof. Dr. Ömer Göktekin'e İstanbul'da sorduk. Prof. Göktekin, üç damarı tıkalı olarak "ameliyat olmalısın" kararı verilen bir çok hastadan biri olan Kdz. Ereğlili Mimarlardan Çetin Alkan'a  yaklaşık 1 saat süren operasyonla stend taktı. Stend takıldıktan sonra  gülerek ameliyattan çıkan Çetin Alkan'dan sonra, Ereğli'nin Ormanlı/Sinitli Mahallesi'nin önceki Muhtarı Necati Bektaş ameliyata girdi. Bypass kararı verilen Bektaş'ı da stend takarak sağlığına kavuşturarak taburcu eden Prof. Dr. Ömer Göktekin ile kısa bir söyleşi yaptık. Bypass operasyonlarının ülkemizdeki oranının yüksek olduğunu belirten Göktekin, kendisinin  bypass yerine stendi önerdiğini belirterek, bypass operasyonu sonrasında hastalarda davranış değişikliklerinin yaşandığını da kaydetti. Amerika ve Avrupa'dan sürekli davet aldığını ve kongrelere gittiğini de söyleyen Göktekin ile yaptığımız söyleşi şöyle gerçekleşti. 


YÜZDE YÜZ EREĞLİLİYİM

SORU: Şimdi Ömer Bey siz Karadeniz Ereğlilisiniz. Kısaca Ereğlili oluşunuzu anlatır mısınız?

YANIT: Bayağı Ereğliliyim yüzde yüz. Ben Karadeniz Ereğli doğumluyum. 1969. Benim annem ve babam iki tarafta Ereğli’nin yerlileriler. Babam Kışla Mahallesinden annem de Ova köyündendir. Biz kendimiz yıllarca Akarca Mahallesinde doğduk orada büyük. Daha sonra çarşıda ki evimize taşındık. Şuanda çarşıda Nimet Hoca Sokak Mahallesinde oturuyoruz.


BATI BÖLGELERİNDE KALP RAHATSIZLIĞI DAHA AZDIR

SORU: Kendi mesleğinizde bir isim olmuşsunuz bir derneğin de başkanısınız yine. Ereğli, Zonguldak bölgesinden nasıl hasta geliyor yoğunluk ne? O bölgedeki kalp rahatsızlıkları hangi seviyede? Kısaca bir tespit yapabilir misiniz?

YANIT: Bizim Zonguldak Ereğli bölgemizdeki kalp hastalığı rahatsızlıkları diğer diğer bölgelere göre kıyasla aslında fazla değil. Doğu Bölgelerinde ülkemizin daha fazladır kalp hastalığı. Bizim şöyle söyleyeyim bizim ülkemizin Batı bölgesi Ege bölgesinde kalp hastalığı biraz azdır. Doğu bölgesinde bu yüksektir. Bizim o bölgede de ikisinin ortasında bir yerde duruyor kalp hastalığı oranı. Çok yüksek de değil aslında. Tabi biz Ereğli’de tanındığımız için hastalarımın önemli bir kısmı Ereğli’den geliyor Ereğli ve Alaplı’dan çok hastam var Zonguldak’tan da. Dolayısıyla da hastalarımız bizi burada bırakmıyor. Bunun için de ayrıyeten teşekkür ediyorum bütün hemşerilerime. Bir kalp hastalığı olduğunda ciddi bir şey olduğunda işte Bypass’tır veya işte stend takımıdır bana uğrayıp benim fikrimi alıyorlar sağ olsunlar. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.


BYPASS KARARI KOLAY VERİLİYOR

SORU: Farklı bir soru soracağım çok samimi yani. Ben kendi çevremde hangi hastaneye bir kalp rahatsızlığı gitse kalp hastası gitse yüzde 99’una hepsine hemen yat bypass ameliyatı yapalım diyorlar. Hep öyle duyuyorum. Ben hiç birinde anjiyo olmuşsun sen iyisin hadi dön geriye denildiğini duymadım. Ben mi yanlışım. Bu kadar kolay mı yani bypass?

YANIT: Bu tespitiniz aslında doğru. Sonuçta ülkemizde bypass dağılımı maalesef daha kolay veriliyor Avrupa’ya oranla Avrupa’ya ve Amerika’ya kıyasla bakıldığında oralarda daha çok stend işlemi uygulanıyor bizim ülkemize göre. Bizim ülkemizde biraz daha fazlaca bypass kararı alınıyor. Onun için bypass kararı alınan hastalarımızın ikinci bir görüş almasında çok büyük fayda var diyoruz biz. Çünkü bu bypass kararı alınan hastaların önemli bir kısmı stend ile tedavi edilebiliyor aslında.


STENDİ ÖNE ÇIKARMAK LAZIM

SORU: Yani şu mu sağlık sektöründe artık hasta gitti de müşteri mi geldi?

YANIT: Ya onu söylemek istemiyorum ama bypass tabi üç damar falan olunca stend de yapılabilir. Ama bypass da bir tercih sebebi olabiliyor üç damar hastalığında. Burada tabi hasta odaklı düşündüğümüzde tabi stendi ön plana çıkarmak lazım. Çünkü bypass büyük bir ameliyat sonuçta. Hasta nereden baksanız bir ay istirahat etmek durumunda ama stend de öyle değil. Stend yapıldıktan bir gün sonra hasta işine dönebiliyor. Yani hasta odaklı düşündüğümüzde stendi daha ön planda düşünmek ve planlamak lazım. Biz bypassı çok nadiren öneriyoruz hastalara.


SAKİN İNSANLAR AGRESİF OLABİLİYOR

SORU: Peki şu var. Bypass ameliyatı  olan hastalarda davranış değişikliği  yaşandığı doğru mu?

YANIT: Olabiliyor doğru tabi. Bypass ameliyatında kapakçık pompasına bütün tabi kan değişiyor 3-4 saat süren ameliyatta makinadan geçiyor bütün kanlar. Bu durumda pompaya bağlı olarak evet insanlarda böyle bir mizaç değişikliği olduğunu görüyoruz. Mesela çok sakin insanların daha böyle agresif oldukları daha çabuk sinirlenebildikleri, tam tersi çok agresif ve çok kolay sinirlenebilen hastaların da çok sakin olduklarına tanık oluyoruz. Bu da var yani doğru.


Haber: Eyüp Bektaş