Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ereğli Organize Sanayi bölgesinde 5 dönüm alan üzerine kurulacak olan organik fındık fabrikası 2 Milyon liraya mal olacağını söyledi.

Tarıma dayalı Kırsal Kalkınma hibe desteğinden yararlanarak organik fındık fabrikasını kuracaklarını ifade eden Türkoğlu, şöyle konuştu.

“İlçemizde yaklaşık 5 yıl önce organik fındık yetiştiriciliği için çalışma başlatmıştık. 5 yılda çok mesafe kat ederek 545 çiftçimiz organik fındık yetiştiriciliği yapmaya başladı. Bugün İlçemizde 15 bin dönüm alanda organik fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Gecen yıl 300 ton’un üzerinde üreticimizden organik fındık aldık. İlçemizde her gecen gün artan organik fındık yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız organik fındık yetiştiriciliğini tüm Zonguldak'a hatta tüm Karadeniz’e yaymaktır. Bugün normal fındık 10 liradan satılıyorsa organik fındığı 12 liradan alıyoruz. Alaplı Ziraat Odası olarak gecen yıl başlattığımız organik fındık fabrikası kurma çalışmalarında ise önemli mesafe kat ettik. Ereğli OSB'de 5 dönümlük yer aldık. Ardından organik fındık fabrikası projesini hazırlayarak Kırsal Kalkınma Hibe desteğinden faydalanmak için müracaatta bulunduk. 2 milyon liraya mal olacak fabrikanın 1 milyon lirasını Devlet desteği ile 1 milyon lirası ise çiftçilerimizde ortak olduğu Alaplı Ziraat Organik AŞ tarafından karşılamayı düşünüyoruz. Organik fındık fabrikasını kurup organik fındığı işlemeye başladığımız zaman dış ülkelere organik fındık ihraç etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de ilk defa organik fındık kırma, kavurma, ezme ve paketle tesisi olacak.Projemiz destek’ten faydalandığı zaman fabrika'da inşaat çalışmalarına hemen başlayacağız.” 

 

(Haber Cem Sürmeneli)