Tınaztepe-5 adlı kuru yük gemisinin, Libya açıklarında 16 Mart'ta batması sonucu hayatını kaybeden Cevceddin ve Celaleddin Tunca kardeşlerin Karaman Beldesi Keller Köyünde oturan ailesine taziye ziyaretine giderek başsağlığı dileyen CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin  Turpcu`nun açıklamalarının öne çıkan satırları şöyle: 


“YASAMA, YÜRÜTME, YARGI TEK KİŞİDE TOPLANIYOR”

“Anayasa geleceğimizin bir garanti metnidir. Bu nedenle, ülkeyi ve vatandaşları koruyacak karşılıklı denetim sistemi olmak zorundadır. Biz gittiğimiz her yerde güzel gibi gösterilmeye çalışılan, süslü sözlerle anlatılan maddelerin taşıdığı risklerin ayrıntılarda gizli olduğunu anlatıyoruz. Bu sistemde, yasama, yürütme, yargı tek kişide toplanıyor. Ülkemizin birliğini ve geleceğini tehlikeye sokacak bu değişikliğe hayır diyelim.” 



“4 MİLYON SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERECEKLER”

“Evet çıkarsa, 4 milyon Suriyeliye vatandaşlık verecekler. Bunun beraberinde getireceği, sosyal, ekonomik, toplumsal, siyasi ve kültürel sorunları dikkate almak zorundayız.

Evet çıkarsa, memur güvencesi ortadan kaldırılacak, bununla birlikte kıdem tazminatları bir anda varlık fonuna ya da başka bir fona aktarılabilecek. Soru veya itiraz hakkınız olmayacak. Ekonomik ve hukuki bütün güvencenizi kaybedeceksiniz.

Evet çıkarsa, paranıza, malınıza, mülkünüze bir anda el konulabilir.  Elinizi vicdanınıza koyup sorun; böylesine sınırsız güce dur demek için kime başvurabileceksiniz?”





“CUMHURBAŞKANINA EYALET KURMA YETKİSİ VERİLİYOR”

“Daha önce başka yerlerde vurguladığım üzere bu teklifin içeriğinde tuzaklar ve gizli gündem maddeleri gizli. 16. Madde, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile eyalet ilan etme yetkisi veriyor. Türkiye’yi eyaletlere bölme niyeti yoksa, Anayasa paketinin içerisine bu yetkiyi neden koydunuz? Cumhurbaşkanına eyalet kurma yetkisini neden verilsin?

Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan iken 29 Mart 2013’te gazetecilere yaptığı açıklamalarda, ‘güçlü Türkiye için eyalet sisteminden korkmamak gerek’ sözleriyle, yeni anayasada verilen yetki birbiriyle tam örtüşüyor. Acaba bütün bu Anayasa değişikliğinin asıl amacı ‘eyalet’ meselesi mi?”

 

“BİR KİŞİ HEM PARTİYİ, HEM DEVLETİ NASIL TEMSİL EDER?”

“Yapılmak istenen değişiklikle, partili hale gelen Cumhurbaşkanı, `tarafsız Cumhurbaşkanı’nın` yeminin aynısını edecek. Anayasa, cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ettiğini söylüyor. Bir kişi hem partiyi, hem devleti nasıl temsil eder? Başkanın hangi sıfatıyla hareket ettiğini biz nereden bileceğiz? Partisin Başkanı iken taraflı olacak, Cumhurbaşkanı iken tarafsız olacak. Böyle garabet olmaz, partili cumhurbaşkanı beraberinde sorunları getirir.

Evet diyecek veya kararsız seçmenlerimize şunu hatırlatmak istiyorum. Denetimsiz bir Başkanlık sistemiyle, Başkan yapmak istediğiniz kişi, oy verdiğiniz parti hep başta kalmayacak. Tek bir kişiye tüm yetkileri vermek, ülkeyi alt üst etme yetkisini tanımak demektir. Bu bir parti meselesi değildir, ülke ve gelecek meselesidir. O yüzden 16 Nisan`da sandığa atılacak her hayır, ülkenin hayrına olacaktır.”