Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin maden bolluğu açısından büyük bir önem taşıdığını belirterek, Maden Kanunu'nda 2'nci grup madenlerin yeni bir anlayışla düzenlendiğini kaydetti.
Türkmen'in TBMM'de yaptığı konuşma şu şekilde:
"ACIMIZI PAYLAŞANLARA TEŞEKKÜRLER"
"Son günlerde ülke olarak çok acılar yaşadık. Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 30 Madenci arkadaşımız şehit oldu. Ardından gencecik çocuklarımızı bölücü teröre kurban verdik. Masum insanlara yardım götürmek için yola çıkan yardımsever insanlar İsrail'in devlet terörü ile karşılaştı. Bu insanlık dışı olayda da insanlarımızı şehit verdik. Bu vesile ile bütün şehitlerimizi saygı ile anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum. Türk Milletinin başı sağ olsun. Bugünler milletçe bir arada olmamız gereken metanetle ve kararlılıkla birliğimizi bütünlüğümüzü göstermemiz gereken günlerdir. Acılarımızı paylaşarak azaltmalıyız. Bu acıları bir daha yaşamamak üzere gereken tedbirleri almalıyız. Bizler Zonguldak'ta yaşanan vahim olaydan sonra bunu gördük. Sayın Başbakanımız başta olmak üzere birçok siyasi parti genel başkanı ile yetkileri bizleri yalnız bırakmadılar. Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Ömer Dinçer Bey bizlerle orada günlerce sabahlara kadar beklediler. Acılı insanlarımızla birlikte oldular. Ben Zonguldaklılar adına bizleri bu acı günde yalnız bırakmayanlara huzurlarınızda teşekkür ediyorum"
"DOĞA İLE BARIŞIK YAŞAMAK TEMEL HEDEFİMİZ"
"Madencilik sektörü, sanayinin hammadde ve enerji ihtiyacını karşılayan temel sektördür. Madenler, sanayinin ve ekonominin ihtiyaç duyduğu temel girdileri sağlar ve yeni istihdam alanları oluşturur. Madenciliğin bir diğer özelliği ise maden kaynaklarının doğada milyonlarca yılda oluşması kıt ve geri döndürmesi mümkün olmaması sebebi ile zor bir sektör olmasıdır. Madencilik sektöründeki her aksama ekonominin bütün dengesini bozar bu sebeple sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemeler hızlı ve bilimsel ölçütlerde yapılmalıdır. Sürdürülebilir kalkınma hedef alarak maden kaynaklarını verimli kullanarak ekonominin hammadde ve enerji ihtiyacını karşılamak kaynaklarımızı israf etmeden gelecek nesillere hayat kaynağı bırakmak çevre ve doğa ile uyumlu işletmecilikle doğa ile barışık yaşamak temel hedefimizdir"
"DÜZENLEMEYİ TAKDİRİNİZE SUNUYORUZ"
"Enerji ve tabii kaynakları; verimli, etkin, güvenli ve çevreye duyarlı şekilde değerlendirerek, ülkenin dışa bağımlılığını azaltmayı ve ülke refahına en yüksek katkıyı sağlamayı görev edindik. Ülkemiz, üzerinde bulunduğu jeolojik yapının bir sonucu olarak dünyada kendi hammadde gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılayabilen maden çeşitliliğine sahip nadir ülkelerden biridir. Dünyada toplam maden üretimi itibarı ile 28'inci. Üretilen maden çeşitliliği açısından da 10. sırada yer almaktadır. Dünya genelinde ticareti yapılan 90 çeşit madenden bugüne kadar sadece 13'ünün varlığı ülkemizde belirlenememiştir. Ülkemiz, geri kalan 50 çeşit maden açısından zengin ya da çok zengin, 27 çeşit maden bakımından ise yetersiz kaynaklara sahiptir. Parlamentomuzun saygıdeğer üyeleri birinci maddede yaptığımız değişiklikle sektörün ihtiyaç duyduğu bir düzenlemeyi sizlerin takdirlerine sunuyoruz. Karadeniz'in tabanında bulunan organik maddelerce zengin enerji kaynaklarının ruhsatlandırılması imkânı oluştururken Mevcut kanununda 2'nci grup madenlerin yeni bir anlayışla düzenlenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca gündemde sıkça olacak olan stratejik öneme sahip radyoaktif minerallerin istatistiklerin tutulması sağlanacaktır. Sizlerden bu düzenlemelere desteklerinizi istiram ediyorum. Sektörün ihtiyaç duyduğu bu düzenleme ile ülkemiz madenciliğine katkı yapmış olacaksınız."