Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı faaliyet programı gereğince Zonguldak Gençlik Merkezi Türk Halk Müziği Solist, Solo Çalgı, Uzun Hava ve Toplu İcra Yaş Grupları Kız-Erkek Yarışmaları, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer Salonu'nda gerçekleştirildi. Yarışmayı; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, Gençlik Merkezi Müdürü Haydar Üzülmez ile çok sayıda davetli, bürokrat ile yarışmacıların aileleri izledi.
Düzenleme Kurulu'nda; Gençlik Merkezi Müdürü Haydar Üzülmez, Hikmet Sinan, Sinan İbrahimoğlu ve Fatma Bozacıoğlu'nun yer aldığı yarışmanın hakem heyetinde ise; Zuhal Yalçın, Aysema Tamtürk, Engin Atalay, Uğur Uğurlu, Azmi Yılmaz ve Ali Bülbül görev aldı.
Yarışmalara müracaat eden 80 adaydan 40'ı provalarda elenirken, ilk turu geçen 40 aday ise kıyasıya yarıştı. Dinleyiciler, türküleri farklı ses ve yorumlardan dinleme imkanı bulurken, jüri üyeleri ise özellikle bayanlar kategorisindeki dereceye girenleri belirlemekte bir hayli zorlandı.
Yarışmalar sonunda kategorilerinde dereceye girenler şöyle;
12-14 Yaş Kızlar Solist Yarışması: 1.Damla Akıllı (95.25), 2.Beyza Özen (85.50), 3.Melisa Görür (85.25).
12-14 Yaş Erkekler Solist Yarışması: 1.Ferhat Kuyucu (87.25), 2.Ömer Deniz Akbulut (86.50), 3.Semih Öztürk (84.50).
15-18 Yaş Kızlar Solist Yarışması: 1.Nebiye Tuğçe Aslanbaki (97.75), 2.İlayda Kırca (96.25), 3.Gülşah Turan (93.50).
15-18 Yaş Erkekler Solist Yarışması: 1.Zafer Derin (97.75), 2.Buğra Sofuoğlu (96.50), 3.Hasan Gülersaka (95.25).
19-24 Yaş Kızlar Solist Yarışması: 1.Betül Akman (99.50), 2.Aysun Yıldırım (98.25), 3.Zülal Derin (98.00).
19-24 Yaş Erkekler Solist Yarışması: 1.Mehmet Servet Büyükbaş (98.00), 2.Turgut Keskin (96.75), 3.Uğur Tüfekçi (94.00).
Sola çalgı küçüklerde Şükriye Doğan Şentürk (Bağlama-95 puan), büyüklerde Sefa Can Merdivan (bağlama-98.00) birinci oldular. Yarışmada birincilere fotoğraf makinesi, ikincilere MP4, üçüncülere ise saat hediye verildi.
BETÜL AKMAN RAKİPSİZ!
Önceki yıl yarıştığı küçük yaş grubu bayanlar kategorisinde il, grup ve Türkiye şampiyonluğunu elde eden Betül Akman, bu yıl ilk kez yarıştığı 19-24 yaş grubu bayanlar kategorisinde de birinci oldu.
Betül Akman, ilköğretim birinci kademede müzik seçmelerine katıldı. İlköğretim ikinci kademede il birincisi oldu. Ereğli Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğrenim gördü. Bu arada Gençlik Merkezi çalışmalarına, derslerini aksatmadan katıldı. Grup yarışmalarında grup birincisi, daha sonra 15-18 yaş grubunda 22 il arasından Türkiye şampiyonu oldu. ZKÜ Devlet Konservatuarı sınavlarını kazanarak eğitimini sürdürürken, üniversiteler arasında Türkiye şampiyonu oldu. Bu kez Gençlik Merkezi'nin büyükler kategorisi yarışmasına katılan Betül Akman, yarışmada hakem heyetinden 99.50 puan alarak birinci oldu. Geçen yıl aldığı Türkiye şampiyonluğu sebebiyle Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz tarafından Akman'a özel ödüller verildi.
Yarışmaya katkıları nedeniyle Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir ile GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam'a teşekkür plaketi verildi. Başkan Özdemir, GSİM Müdürü Uğur Akdeniz'in elinden plaketini alırken, Sarıçam ise plaketini Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in elinden aldı.
Ayrıca yarışmada, Avrupa Genç Bayanlar Boks Şampiyonası'nda Avrupa üçüncüsü olan ve son Türkiye Genç Bayanlar Boks Şampiyonası'nda üçüncülüğü elde eden İrem Civan'a ise MP4 hediye edildi.
Yarışmalar sonunda branşlarında birinci ve ikinci olanlar, 24-25 Mart 2012 tarihleri arasında Kırşehir'de gerçekleştirilecek grup elemelerinde Zonguldak'ı temsil edecekler.