Kozlu Müessesesi maden ocağında 7 Ocak 2013'te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili tutuksuz sanıklardan 3'ü, 8 yıl 4 ay hapisle cezalandırıldı.
- Mahkeme TTK Genel Müdürü ile Kozlu Müessese Müdürüne verdiği 3 yıl 4 ay hapis cezasını para cezasına çevirdi, tutuksuz 5 sanığın ise beraatine karar verdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi maden ocağında, 7 Ocak 2013'te metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin gazdan etkilendiği iş kazasıyla ilgili tutuksuz sanıklardan 3'ü, 8 yıl 4 ay hapisle cezalandırıldı.

SON SAVUNMALARI

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 1 sanık ile aileler ve tarafların avukatları katıldı. Sanık avukatları, son savunmalarında müvekkillerini beraatlerini, mağdur yakınları avukatları ise sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme heyeti karar için bir süre duruşmaya ara verdi.

"ADALET İSTİYORUM"

Daha sonra devam eden duruşmada, metan gazı püskürmesi sonucu hayatını kaybeden 8 işçiden iki çocuk babası Ahmet Şeker'in (30) annesi Havva Şeker, mahkeme heyetine, sanıkların cezalandırılmasını istediğini belirterek, "Ben adalet istiyorum. Mahkeme heyetinin vicdanına ve adaletine güveniyorum." ifadesini kullandı.

"PARA CEZASINA ÇEVİRDİ"

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan STAR AŞ işveren vekili Genel Müdür Şafak Sırrı Demirel ve Genel Müdür Yardımcısı İlal Köksal ile proje sorumlusu Ersin Koparan'ın, olayın meydana gelmesinde asli kusurlu olduklarını belirterek, her birinin 8 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Heyet ayrıca, tutuksuz sanıklardan kazanın olduğu dönem TTK Kozlu Müessese Müdürü ve şu anda TTK Genel Müdürü olan Kazım Eroğlu ile Kozlu Müessese Müdürü Nurettin Yılmaz'ın denetim görevlerini yerine getirmedikleri için tali kusurlu olduklarını vurgulayarak, 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Bu cezaları para cezasına çeviren heyet, tutuksuz 5 sanığın ise beraatini kararlaştırdı.

DAVADA 10 SANIK VARDI

Kazada ölen madencilerin yakınlarının avukatı Murat Kemal Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, verilen cezaları beklemediklerine işaret ederek, "Davada 10 sanık vardı. STAR AŞ'nin üç yetkilisi 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi, asli kusurlu oldukları için. TTK'nın 2 yetkilisi içinse 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Bu aileler açısından kötü bir sonuç. Geri kalan 5 sanığın ise beraatine karar verildi. İstinaf mahkemesine itirazda bulunacağız." dedi.

Kazada yaşamını yitiren Ahmet Şeker'in annesi Havva Şeker, mahkemeden beklemedikleri sonuç çıktığını vurgulayarak, "Sanıklardan hiçbiri duruşmaya gelmedi. Nasıl iyi hal indirimi oldu. Kaçınılmazlık deniliyor. Ölen kişiler mi suçlu? Yerde yatan çocuklarımız mı suçlu?" ifadesini kullandı.

Kazada yaşamını yitiren maden işçisi Satılmış Arslan'ın eşi Çiğdem Arslan da 8 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili sanıkların 4 yıl ceza almasına tepki gösterdi.

OLAY

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi, 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 10 sanık hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.