Zonguldak Valililiğinin hava kirliliğinin kentimizde önlenmesi için Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde almış olduğu Mahalli çevre kararı ve Valilik emirlerine bugüne kadar uyulmaması dikkat çekiyor.
Zonguldak Valiliğinin aldığı kararda, Bilindiği üzere Zonguldak İli; Özellikle kış aylarında ısınma amaçlı yakıtların yakılması sonucu yoğun hava kirliliği yaşanan 1. Grup iller arasında yer almaktadır. Hava Kirliliğinin Önlenmesi ve Kontrolüne ilişkin yürürlüğe konulan yasal düzenlemeler belirtilmiştir. Her kış sezonunda ilimiz Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile kabul edilen Yakıt Programı ve Temiz Hava Planları  tüm ilgililere tebligat Kanununca iletilmektedir. Kamu Kurumu ve Kurumlarınca ihale yöntemi ile satın alınacak yakıtların satın alınmasında dikkat edilecek hususlar ve yakıt şartnamesi İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün belirlediği kriterlere uyulacaktır. Ayrıca Kurumunuza/Kuruluşunuza ait lojmanlarınızda da ilgi maddede belirtilen MÇK kararında öngörülen yakıtların satın alınması gerektiği bilinmektedir. Valiliğimizce oluşturulan İzleme ve Denetleme Ekiplerince yapılan izleme ve denetlemelerde;Kamu Kurum ve kuruluşlarının bazılarında Kamu İhale Mevzuatına göre yakıt satın alındığı, ancak satın alınan yakıtların yakıt programında öngörülen yakıt olmadığı yani kusurlu mal satın alındığı, Kamuya ait lojmanların önemli bir bölümünde ise ihale yöntemi ile yakıt satın alınmadığı, kayıt dışı üretilen; herhangi bir iyileştirme işlemine tabi tutulmadan, torbalanmadan TÜVENAN adı ile piyasaya sürülen yakıt alındığı tespit edilmiş, durum ilimiz yerel basınında farklı zamanlarda da yer almıştır. Bu bağlamda,  yasal düzenlemelere uymak/uygulatmak konusunda örnek olması gereken kamu kurumlarının yasal mevzuata uymayan bu tür davranışları hiçbir koşulda kabul edilemez. Bundan böyle; Yakıt satın alınırken, her yıl MÇK' da karara bağlanan yakıt programında öngörülen usul ve esaslara uyularak Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca mutlaka Kamu İhale Mevzuatına göre ihale yöntemi ile Kamu Lojmanları yönetimlerince ise  Pazarlık Yöntemi ile alınacaktır.Valilik denetim ekiplerince yapılan tespitlerde uygun olmayan kömür/yakıt satın aldığı tespit edilen ve bu suretle yasal düzenlemelere aykırı davranan kamu kurum/kuruluş yöneticileri ile kamu lojman yöneticileri hakkında idari ve adli cezai yaptırımlar uygulanacaktır denilmişti.
Zonguldak Valiliğini aldığı karara rağmen kent merkezinde tüvenan satışı yapan dükkanlar çalışmalarını sürdürüyor. Kömür satış izin belgeleri bulunmayan bu ticarethanelerin Vergi kaçağına da neden olduğu ileri sürülüyor.