3 Mart 1925 tarihinde kabul edilen Devrik Yasalarının yıldönümünde açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, bu yasaların Çağdaş uygarlık yolunda, laik devlet düzeninin ve eğitim birliğinin sağlanması için yapılan devrimler olduğunu kaydetti.

Devrim Yasalarını Halifeliğin kaldırılması, Öğretim Birliği Yasasının çıkarılması, Şer’iye ve Evkaf Bakanlığının kaldırılması olduğunu hatırlatan Köktürk “Üç Devrim Yasası”nın temel amacı: Din ile dünya işlerini birbirinden ayırmak, ayrıca üç başlı eğitimi kaldırarak; dağınık yerlerde bulunan eğitim kurumlarını Millî Eğitim Bakanlığında bağlayarak eğitimi bütünüyle bilimsel bir temele oturtmak, ders kitaplarını, eğitim programlarını, kadroları, devlet ve eğitim yönetimini bilimsel bir anlayışla düzenlemekti.” Dedi.

Köktürk açıklamasına şöyle devam etti:

Üç devrim yasası sonucunda oluşturulan Laik devlet yapısı; Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkesi, ülkemizdeki barışın, ilerlemenin güvencesi oldu.

Anayasanın 174 üncü maddesi, 3 Mart 1924 tarih ve 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanununu (Öğretim Birliği Yasası) koruyacak yasalardan saymıştır.

Öğretim Birliği Yasası, bilimsel ve laik eğitim, Anayasa ve yasalarda güvence altına alınmasına karşın ve yasalar değişmediği halde, bir olupbittiyle AKP İktidarı tarafından yerle bir edilmiştir.

Anayasayı ve yasaları tanımayan AKP yasalar karşısında mutlaka hesap verecektir. AKP yalnız 3 devrim yasasını değil,  yargı bağımsızlığını yok etmiş, ulusal bayramları yasaklamış, toplumu anti demokratik baskılarla susmaya zorlamış, Osmanlıca tartışmaları ve Türkçe’yi yadsıyan söylemlerle ortak dil bilincini yok edip, çok dilli bir ülke olma yolunda adımlar atmış, inanç ve köken farklarını sömüren anlayışından siyasi rant sağlamaya çalışmıştır. 

Laik ve bilimsel eğitimi yok etmek için “4+4+4 Yasası” gibi eğitimi medreseleştiren bir yasa toplumun büyük kesimlerinin itirazına rağmen yürürlüğe sokulmuştur...

 

4+4+4 yasası halkımızın büyük bölümünde karşılığını bulamamış, yurttaşlarımız hala bu yasanın gerici çalışmalarına ve amaçlarına karşı direniş göstermektedir.

 

Ancak, hiç kimse umutsuzluğa kapılmamalıdır. AKP önümüzdeki 7 Haziran seçimlerinde mutlaka halkımızın tokadını sandıkta yiyecektir.

 

İşte o gün geldiğinde yaptıklarının bedelini bağımsız Türk yargısı karşısında verecektir.

 

Gerici çabalar AKP tarafından hangi noktaya taşınırsa taşınsın bizler Büyük Önderimizin devrimlerine ve bu devrimlerin en önemlilerinden olan 3 Mart- 3 devrim Yasalarının özüne sonuna kadar kararlılıkla sahip çıkacağız.”