Almanya'da 41 yıl çalıştıktan sonra emekli olan Ereğlili Cevat Kenanoğlu, kendi köyü ve 2 ayrı köyün tarihini kitap haline getirdi. Kenanoğlu, kendi imkânlarıyla çıkarttığı kitabın bilgilendirme açısından kendisi için çok önemli olduğunu söyledi.

41 yıl önce Almanya'ya çalışmak için giden ve maden işçisi olarak emekli olan 65 yaşındaki 2 çocuk babası Cevat Kenanoğlu, Zamanda Yolculuk, Üç Köyün Hikâyesi adında kitap çıkardı. Almanya'da çalıştığı dönemde Almanların kendi köyleri ve kültürleri hakkında yaptıkları araştırmalardan esinlenerek böyle bir çalışmayı yapma gereği duyduğunu dile getiren Kenanoğlu, Alevi kökenli insanların yaşadığı Gümeli, Akköy ve Karakavuz köyünün nasıl kurulduğu ve bugünlere nasıl geldiği ile ilgili olarak tüm bilgi ve belgeleri toplayarak kitap haline getirdiğini söyledi. Aslen Ordu'lu olan ve yıllar önce atalarının bu köyleri tespit ederek yerleştiğini dile getiren Kenanoğlu, amacının 1800'lü yıllardan bu yana yaşanan güzellikleri, sorunları ve bilinmeyenleri insanlara anlatmak olduğunu kaydetti. Kenanoğlu, kitabını çıkarttıktan sonra olumlu tepkiler aldığını dile getirdi.

"TARİHİ EKSİKLİĞİ HİSSETTİĞİM İÇİN KİTABI ÇIKARDIM"

Çocukluğumda yaşlı adamların geçmiş hikâyelerini anlatması benim çok dikkatimi çekiyordu. Benim dezavantajım çocuk olmaktı. O dönem yaşananları yakalayamadım. Ama anlatılanlar her zaman hatırımdaydı." diyen Kenanoğlu, kitabı çıkarmasında Almanya'nın etkisini de şu sözlerle anlattı: "Almanya'daki bütün köylerin tarihi arşivi, özel kütüphaneleri var. Türkiye'de böyle bir şeyin olmadığını gördüm. 2003 yılında izne geldiğimde babalarımızın ve atalarımızın geldikleri yerlere giderek birçok kişi ile röportaj yaptım. Köyümde yaşayan insanları, geçmişteki o kalıntıları ve izleri eksik kalmasın diye böyle bir kitap hazırladım.

GÜMELİ'YE GÖÇ 1893 YILINDA BAŞLADI
Türkiye iç göçün Cumhuriyet döneminde de, Cumhuriyet dönemi öncesinde de olduğunu dile getiren Cevat Kenanoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim atalarımızın Ordu'dan çıkıp buraya gelmesi sadece bir tesadüf değil. Yaşadıkları Ordu bölgesinde özellikle birçok etkenler var. O etkenlerden bir tanesi yoksulluk. Bir de 1893 harbinin vermiş olduğu bir kıtlık dönemi var. Ağalık baskısı var. Siyasal boyutu olduğu gibi inançsal boyutu da var. 1840 yılında yaptıkları araştırma sonrasında Karakavuz köyünü tespit ederler. Orman kesim işlerinde Karakavuz köyündeki Rumlar başta olmak üzere Ordu'da yaşayan Rumlarla da istişare içine girmişler. Yapılan görüşmelerin ardından bekar olan ilk kafile Karakavuz köyüne gelerek orman işlerinde çalışmaya başlamışlar. Belirli zaman sonra geri dönüp yeniden gelmişler. Ancak 1890'lı yıllarda göç tamamen başlamış. İlk gelen 5 kişilik aile, Gümeli'de en yüksek tepeye yerleşmiş. 1893 yılından 1960'lı yıllara kadar göç devam etmiş. Gümeli, Akköy ve Karakavuz köyleri yaşanan göç sonrasında kurulan köyler olmuş.