Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa organize edilen ve İl genelinde çocuklara hizmet veren özel kuruluşlar, yatılı kuruluşlar, çocuk yetiştirme yurtlarında görev yapan yaklaşık 40 İdareci ve Öğretmenlere yönelik uçucu maddelerin zararlarından insan sağlığının korunmasına yönelik eğitim semineri düzenlendi.
Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan yaptığı konuşmada şunları anlattı:
Uçucu madde kimyasal olarak kolay buharlaşabilen solventter ya da gaz maddeler olarak tanımlanır. Solventterin insan vücuduyla teması en hızlı solunum yoluyla, deriden rahatlıkla emilimi ile deri temasıyla solvent bulaşmış yiyeceklerin tüketilmesiyle sindirim yoluyla olmaktadır. Uçucu madde bağımlılığı tüm dünya da yaygın olarak yürütülür, sigara ve esrardan sonra en sık kullanılan bağımlılık yapıcı maddeler uçucu maddelerdir. Soülumak ve koklamak şeklinde kullanılan bu maddeler ürettikleri kimyasal buharlarla kullanan kişiye ciddi bedensel ve ruhsal zararlar vermektedir. Uçucu madde kullanımının kişiye verdiği ciddi bedensel ve ruhsal sorunlarla birlikte uçucu madde kullanımının nedenleri ve tedavi süreci içersinde farmakolojik tedavinin yanı sıra davranış tedavisi, bilinçlendirme eğitimi, psiko-sosyal beceri kazandırma eğitimi, aktivite programları, aile terapisi sosyal çevrenin düzenlenmesi ve rehabilitasyon büyük önem taşıdığı, konuları üzerinde durdu. Bununla birlikte 05.08.2010 tarih ve 27663 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 'Uçucu Maddelerin zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkındaki Yönetmelik' uygulamaları anlatılarak kişilerde bağımlılık yapabilen uçucu madde içeren tütünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların 18 yaşından küçüklerin, erişimini ve kullanımını önleyerek onları ve toplumu bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak amacıyla ürünlerin hangi amaçla olursa olsun çocuklara satışının yasak olduğu ve eğitim öğretim faaliyetlerinde ancak su bazlı yapıştırıcılar kullanılabildiği açıkladı. Bu yönetmelik hükümlerine uyulmaması ve uçucu madde içeren ürünleri eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmasına izin verilmesi durumunda ise 5898 sayılı uçucu maddelerin zararlarından insan sağlığının korunmasına dair kanun hükümleri uyarınca uygulanacaktır. Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Psikolog Özge Tanberken ise, gençlerde madde bağımlılığı sebepleri, ailesel faktörler, madde bağımlılığı ile mücadelede ailenin önemi konularında bilgilendirdi.