Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı ikinci oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi'nin yüzde 50 zam talebi görüşüldü. Buna göre ulaşıma yüzde 27-29 oranında zam yapıldı.
Toplu Taşıma zammına ilişkin plan ve bütçe komisyonu raporunda, Şehir İçi ulaşım ücretlerinde en son 10 Şubat 2023 tarihinde düzenleme yapıldığı, bu kapsamda bu zamandan komisyonun toplandığı 5 Temmuz 2023’e kadar, motorin fiyatının yüzde yirmi oranında artış gösterdiği, dolar kuruna bağlı olarak artışın devam edeceği, yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğu, asgari ücretin yüzde 34 artış gösterdiği belirtildi.

FİYATLAR BELİRLENDİ
Gider kalemlerinde akaryakıt, asgari ücret, sürücü ücretleri, stopaj, kdv, bakım maliyetlerinde de artışlar yaşandığı belirtilen raporda, gelir-gider dengesinin sağlanabilmesi amacıyla,  şehir içi özel halk otobüsü toplu taşıma ücretlerinin 17 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, tam yolcu ücretinin yüzde 29 artış oranıyla, 8,5 TL’den 11 liraya, 5,5 TL olan öğrenci biniş ücretinin yüzde 27 artış oranıyla 7 Türk lirası olarak, temassız özelliği bulunan kredi kartlarıyla binişin ise 11,5 TL olarak uygulanmasına karar verildi. AK Partili üyeler Zafer Yalman ve Zafer Hüseyin Durmaz  toplantıya katılmadığı, komisyon raporunun 3 CHP’li komisyon üyesinin oyuyla kabul edildiği belirtildi.

AK PARTİLİ ÜYELER RED OYU KULLANDI
Belediye Başkanı Posbıyık,  komisyon raporunun okunmasının ardından AK partili üyelerin toplantıya katılmamasını eleştirdi. Posbıyık, “Şoförlerimizin, halk otobüslerimizin çektiği sıkıntıyı görüyorsunuz. Bu akşam da 87 kuruş zam vardı. Keşke hükümet zam yapmasa da biz de bunu gündeme getirmesek” ifadelerini kullandı.

İLÇELERE ÖDENEK TAHSİSİNDE ÇAYCUMA, MERKEZ İLÇE ZİRVEDE... İLÇELERE ÖDENEK TAHSİSİNDE ÇAYCUMA, MERKEZ İLÇE ZİRVEDE...

"GRUBUMUZ SERBESTTİR"
AK Parti Grup Sözcüsü Numan Korkmaz,  komisyon raporu üzerine söz isteyerek yakıt artış miktarlarını sordu. Korkmaz, “Halk otobüsleri zamlarıyla ilgili daha önce de hedef haline geldik. Sonuç itibarıyla bu zamda işbirliği aranmadı. Hakkınızdır, daha önce halk otobüslerine zam vermek istiyorsa, gruplarının sayısına dayanarak yapabileceğini söyledik. Bizimle istişare edilmediği için komisyon üyelerimiz toplantıya katılmadı.  Görüşümüzün alınmadığı bir konuda grubumuz serbesttir. Ben red vereceğim, grubumuz serbesttir” dedi.
Posbıyık bunun üzerine, “Biz hep uzlaşmayla yapıyoruz, ama siz bizi hedef olarak göstermeye çalışıyorsunuz, hep böyle pas atma, onlarda ekseriyet var, biz zam yapmıyoruz diyorsunuz. Halk zamların nereden geldiğini biliyor.”
Yalçın Mendeş, maliyetlere ilişkin dosyayı komisyon üyelerine ve grup başkan vekillerine gönderdiğini, gruplarında tartışmalarını ve uzlaşmayla karar alınmasını istediklerini ifade ettiğini söyledi.  Mendeş, yaptığı görüşmelerde red cevabı verileceğinin AK Partili üyeler tarafından bildirildiğini ifade etti.
Numan Korkmaz, bunun üzerine, daha önce bunu dört defa birlikte yaptıklarını, madde gündeme alınmadan istişare yapıldığını söyledi. Bu kez istişare etmeden sonucun oluştuğunu, bunun için üyelerinin komisyon toplantısına katılmadığını ifade etti.
Halk otobüslerine zammı öngören Plan Bütçe Komisyonu kararı, AK Partililerin red oyu vermesine karşılık, CHP’li üyelerin kabul oyuyla, oy çokluğuyla kabul edildi.