Ankara'da 87 yaşında vefat eden Ressam Osman Zeki Oral, ölümünün 5. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.





Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, şehir mezarlığında düzenlenen anma programında yaptığı konuşmasında ünlü ressam Oral'ın sadece akrabaları, eşi ve yetiştirdiği insanlar için değil ilçe ve ülke için gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Mekanı cennet olsun, eserleri elden ele dolaşıyor. Ülkemiz için gurur kaynağı" dedi.



Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da Oral'ın 2012 yılında Ankara'da 87 iken vefat ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Sadece Türkiye'nin değil uluslalarası bir sanatçı. Saygı ve sevgiyle anıyoruz, mekanı cennet olsun"


Protokol, Oral'ın akrabaları ve yakınları mezarına karanfil bırakırken tören okunan Kur'anı Kerim ve yapılan duanın ardından sona erdi.

 

Ardından, AKM’de biyografisi okundu. Kendisini tanıtan ve TRT Türk’de yayınlanan belgeselin barkavizyonda gösterildi. Daha sonra konuşan öğrencileri Osman Zeki Oral’ın 3. Kuşak ressamlardan çok önemli biri olduğunu ifade etti.





Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da önümüzdeki yıl düzenlenecek anma töreninde bu salonun tıklım tıklım dolacağına inandığını ifade etti.

Ardından Osman Zeki Oral’ın sergisi gezildi.




1925 YILINDA DOĞDU...

Ereğli'de 1925 yılında doğan Oral, Bolu Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ile Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin kuruluş çalışmalarında yer almış, Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'ndeki görevinden emekli olmuştu. 2012 Yılında 87 yaşında iken Ankara'da vefat eden Oral'ın cenazesi Ereğli ilçesinde toprağa verilmişti.

 

ÇATUROĞLU MERHUM RESSAM OSMAN ZEKİ ORAL’I RAHMETLE ANDI

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu; Merhum Ressam Osman Zeki Oral’ın vefatının seneyi devriyesi nedeniyle bir mesaj yayınladı;

Çaturoğlu; Osman Zeki Oral için yayınladığı mesajında düşüncelerini şöyle ifade etti; “2012 yılı 4 Mayıs’ta 87 yaşında iken toprağa verdiğimiz merhum Osman Zeki Oral sadece bölgemiz için değil, ülkemiz ve uluslararası camia için önemli sanat insanıydı. Geride birçok önemli sanat eserleri bırakmıştı. Kendisiyle ilkokul son sınıfta öğrenci iken tanıştım. Kardeşi Ecvet Oral Kdz.Ereğli’de manavdı. Ailecek günlük olarak kendi üretimiz olan sebze, meyve ve süt ürünlerini bu dükkâna verirdik. Böylece ailemiz ve Oral ailesi arasında bir dostluk oluşmuştu. Bunun sonucu bir gün rahmetli Osman Zeki Oral rahmetli dedemin Karşıyaka mahallesindeki evine misafir olarak gelir. Tabi o zaman derenin her iki yakasıda son derece sakindir. Hayran kalır. Der ki müsaade buyurursanız ben esas ana öge bu iki katlı ev olmak üzere Karşıyaka’dan Alaplı’nın yağlı boya tablosunu yapmak istiyorum. Büyüklerimiz bir aile dostlarının böyle bir talebini memnuniyetle karşılarlar. Bizim eski evin biraz üst tarafına konuşlanır ve aylarca sürecek bir çalışma başlar. Hatta tablo tam tamamlanmak üzereyken bir kuş muhtemelen güvercin sanki nişan almışçasına tabloyu pisler. Günlerce sabırla bu tahribatın tamiratı için uğraşır. Bu esnada yaz aylarıdır ve istisnasız her gün biz kardeşlerimle birlikte oraya Osman Abimizin çalıştığı yere uğrar, çalışmalarını seyrederdik. Nihayet tablo biter. Muhteşemdir. İsmini dedemin evinden esinlenerek ‘’Balıkçının Kulubesi’’olarak koyar. Eser yurtiçinde ve dışında birçok ödüller alır. Şu an Cumhurbaşkanlığı Külliyesindedir. Belediye Başkanlığım esnasında cumhurbaşkanlığı makamına bir dilekçe yazarak bu eseri Alaplı Uluslararası Fındık Kültür ve Sanat Festivalinde sergilemek istediğimi belirttim. Cevabi yazıda eserin envanterlerinde olduğunu eğer sigorta yapılırsa sergilenmek üzere gönderileceğini belirttiler. Ancak bu esere paha biçilemediği için sigorta yapacak firma bulamadığımızdan eseri sergileyemedik. Buna benzer birçok eseri bulunan Osman Zeki Oral abimizle zaman zaman görüşmeye devam ettik. O sanatçı kişiliğinin yan ısıra gerçek bir beyefendiydi. Günümüzde böyle insanlar az yetişiyor.

Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun.”


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)