Bu hafta size Türkiye’nin dört bir yanında yaşananlardan bir manzara çizmek istedik…

Öyle şeyler yaşanıyor ki; çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğinden doğrusu endişe ediyoruz…

Babadan, dededen kalan arazileri adil bir biçimde paylaşmak yerine kardeş kardeşi vuruyor, uyuşturucu çeteleri çocuklara uyuşturucu sattırıyor, uyuşturucuya alıştırıyor, çeteler, bağımlılar  sokaklarda çatışıyor… Çocuklar, genç kızlar en güvendiklerinin tacizine uğruyor, borcunu ödeyemeyenlerin intihar ettiği dikkat çekiyor…

İşte sadece birkaç günde güzel ülkemizin dört bir yanında yaşananlara bakın ki, bunlar sadece bir bölümü:

. Hastanede silahlı çatışma: 6 gözaltı… Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde madde bağımlısı oldukları iddia edilen iki grup arasında silahlı çatışma çıktı. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda 6 kişi gözaltına alındı. Polis ekiplerince olay yerinde yapılan incelemede çok sayıda mermi çekirdeği bulunurken, şüpheliler üzerinde yapılan aramada 2 adet tabanca, 4 adet bıçak ile bir miktar uyuşturucu hap ele geçirildi.

. Çocuklara uyuşturucu sattıran suç örgütüne şafak baskını… Adana’da silahlı yaralama, silah ticareti, tehdit ve çocuklara uyuşturucu sattırdıkları iddia edilen çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik şafak vakti baskın yapıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “çıkar amaçlı suç örgütü kurup yönettiği” ileri sürülen 3’ü yaşı küçük 15 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.. Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda ise 2 ruhsatsız tabanca, 2 ruhsatsız pompalı tüfek, bu silahlara ait fişek, 166 adet uyuşturucu nitelikli hap ve 30 adet uyuşturucu hap ele geçirildi.

. Kan donduran olay! Bagaja koyup diri diri yaktılar… Hatay’da kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ateşe verildiği düşünülen otomobilin bağajından yanmış erkek cesedi çıktı.

. Maganda kurşunu eve girdi… İstanbul Bağcılar’da iki grup arasında çıkan ve bir kişinin yaralandığı çatışmada kullanılan silahlardan çıkan kurşun bir evin içindeki televizyona isabet etti. O sırada evde oyun oynayan 7 ve 10 yaşındaki çocuklar ölümden döndü.

. 16 yaşındaki çocuk öldürdü… Kastamonu’da Öz Taşköprü Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı kullandığı servis aracında silahlı saldırıya uğradı. Aracın içinde can veren Nejdet Özsoy ile silahlı saldırıyı gerçekleştiren 16 yaşındaki H.C.K.’nin babası E.K.’nin geçtiğimiz günlerde kavga ettiği belirtildi.

. Oğluyla kavga eden genci kurşunladı… Diyarbakır Kayapınar’da 18 yaşlarındaki iki arkadaş bir parkta tartıştı. M.S. eve gittiğinde durumu babasına anlattı. Öfkelenen babası parka giderek burada ders çalışan M.B.’ye tabancayla ateş etti. M.B., göğsüne isabet eden kurşunla yere yığılırken, çevre sakinleri polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. M.B. tedaviye alındı. Polis şüphelinin peşine düştü.

. Yorgun merminin isabet ettiği çocuk yaralandı… Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, bir babanm oğluna atış talimi yaptırdığı sırada seken merminin isabet ettiği başka bir çocuk yaralandı. İlçeye bağlı Çatova Mahallesi Termik Caddesi üzerindeki bir yem fabrikasmm bahçesinde, M.D‘nin (43) oğlu M.D‘ye (18) tabancayla atış talimi yaptırdığı sırada, mermilerden biri sekerek karşı bahçede oynayan 12 yaşındaki Ö.F’ye isabet etti. Kafasmdan yaralanan çocuk, ailesi tarafmdan Elbistan Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altma alındı. Jandarma ekipleri, dedektörle yaptıklan aramada mısır yığınları içinde olayda kullanıldığı değerlendirilen tabanca ile 34 mermi buldu.

. Kızını taciz edeni vurdu… Manisa’da kızını taciz ettiğini iddia ettiği işletme sahibinin dükkanına giden adam, yanında bulunan tabancayla M.D.’yi bacağından yaraladı. Tacize uğradığı ileri sürülen lise öğrencisi kızın ise iş yeri sahibi hakkında şikayetçi olduğu öğrenildi.

. Baba evinde taciz dehşeti… Anne babası 2012’de boşanan ve o zaman 7 yaşında olan B.U’yu mahkeme babasına verdi. İddiaya göre,  küçük kız aynı evde yaşadığı amcasıyla kuzeninin tacizine uğradı. Halen 14 yaşında olan B.U.’yı annesi grip şikayetiyle hastaneye götürdüğünde 6.5 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. Hastane; “Yasal süre doldu, kürtaj cinayet olur” gerekçesiyle bebeği almadı ve doğan bebek Sosyal Hizmetler Kurumu’na yerleştirildi. Savcılık bebeğin babasının tespiti için tutuklanan amca Ümit ve oğlu Orhan U.’dan kan örneği aldı. DNA testi sonucuna göre bebeğe nüfus cüzdanı hazırlanacak.

Tutuklu amca-yeğenin şimdi de kızı tehdit ettiği ileri sürülüyor…

. Yaşı küçük kızını vermek istemeyen aileye saldırı… Diyarbakır’da küçük yaştaki kızı gelin almak isteyen aile, olumsuz cevap alınca kurşun yağdırdı. Olayda sokakta oynayan üç çocuk dahil dört kişi yaralandı. Kızlarını vermek istemeyen aile, daha öncede  üç kez bu yüzden evlerinin kurşunlandığını bildirdi.

. Kardeş Kavgası: 1 ölü, 3 yaralı… Ağrı’nın Patnos ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle kardeşler arasında yaşanan silahlı kavgada 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Özdemir köyünde Mehmet Hanifi (47) ve oğlu İsa (19) ile kardeşleri Nazim (24) ve Alaattin Ü. (63) arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi sonucu taraflar birbirine silahla ateş etti. Yaralanan Mehmet Hanifi, İsa, Nazim ve Alaattin Ü, Patnos Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Mehmet Hanifi Ü, burada yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Müdahalenin ardından Ağrı Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Alaattin Ü’nün de sağlık durumu ciddiyetini koruyor…

. Güvercin yüzünden cinayet… Gaziantep’te Sıddık B‘nin (37) evinin terasında beslediği kuşlar, komşusu olan amcası Kemal B‘nin terasına kondu. Amcayla yeğen arasında bu nedenle tartışma çıktı. Amca Kemal B, av tüfeğiyle yeğeni Sıddık B’ye ateş etti. Silah sesi üzerine terasa çıkan baba Süleyman B, oğlunu kanlar içinde gördü. Hastaneye kaldırılan Sıddık B, kurtarılamadı. Kemal B. ise gözaltına alındı.

. Gölyaka’yı sarsan olay! Düzce Gölyaka’ya bağlı Yazıpınar Mahallesi’nde işsizlik yüzünden bunalıma giren 25 yaşındaki Mert Can Aydın adlı genç kendisini asarak yaşamına son verdi.

. Üniversite kampüsünde kafede kafasına sıktı… Konya’da Selçuk Üniversitesi Kampusu içerisinde bulunan alışveriş merkezinde bir kafenin işletme müdürlüğünü yapan Barış Ayaş (28), kafeler bölümünde başına tabancayla ateş etti.  Ağır yaralı olarak Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Ayaş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ayaş’ın ailesi ve yakınları ile görüşen polis, çevreye yüklü miktarda borcu olduğunu ve ölümünden önce ailesine intihar içerikli mesajlar gönderdiğini tespit etti.

Ülkemizin içinde bulunduğu bu durumu tüm yetkili ve ilgililerin dikkatine sunuyoruz…

İyi haftalar

Umut Vakfı