TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak’a gelerek çeşitli ziyaretlerde bulunurken gündeme ilişkin de açıklamalar yaptı. Toptan Zonguldak’ta, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref’i makamında ziyaret etti. Zonguldak’tan ülke sorunları ile ilgili basının sorularına cevap veren TBMM Başkanı Toptan, mayın temizleme ve DTP ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin “Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili uzlaşma sürecine girildi, muhalefetin tepkisiyle AKP geri adım atmış gibi gözüküyor, uzlaşma olacağını düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Toptan, şöyle konuştu: “Şimdi kimse ileri ya da geri adım atmıyor. Herkes Suriye sınırında ortalama 300 metre genişliğinde, 530 kilometrelik mayınlı bölgenin mayınlardan temizlenmesi suretiyle buranın üretime açılması konusunda hemfikir. Burada hiç kimsenin aykırı düşüncesi yok. Çünkü buralar yıllardan beri kullanılmayan topraklar olduğu için uzmanlar tarafından çok verimli yerler olarak değerlendiriliyor. Kullanılması konusunda görüş birliği var. Yöntem konusunda tartışmalar söz konusu. Gelen tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda beraber oluşturuldu. Kendi imkanlarımızla ya da uluslararası ihale yoluyla buranın mayınlarının temizlenmesi konusunda da bir görüş ayrılığı yok. Bir partimiz, ‘yap-işlet-devret’ modelinin tasarıdan tamamen çıkarılmasını isterken, bir başka partimiz, ‘O tasarı da bir ihtimal olarak kalsın. Belki ben de yarın günün bir saatinde duruma müdahale edip tartışmaya son vermeye çalışacağım”

 

TERÖRÜN YARARI OLMAZ

 Toptan, “DTP’nin silahların susması konusunda yeterli çaba gösterdiğini düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine, “Herkes elini taşın altına koymalı. Terörün hiç kimseye yararı olmadığının herkes tarafından bilinmesi gerekir. Şu ana kadar terör yoluyla sonuç alabilen bir örnek de yok. Türkiye, böyle bir amaca 1984’den beri bölücü terör örgütünün uğraşmalarına rağmen imkan vermedi. O nedenle şimdiye kadar terörle sonuç alamayan terör örgütünün bundan sonra alması söz konusu değil. Biz de artık kan akıtılmamasını, şehitlerimizin artık son bulmasını istiyoruz. Çünkü ateş düştüğü yeri yakıyor. Her şehit cenazesinde milletimizin içi daha kanıyor. Bunun durmasını istiyoruz. Bunun durdurulması için devlet olarak, hükümetler olarak Türkiye üzerine düşen her şeyi şimdiye kadar hep yaparak geldi. Bundan sonra da kuşku yoktur ki yapacaktır, yapmaya hazırdır. Ancak burada sadece devletten, hükümetten bir şey beklememek lazım… Bir takım yerlere gizli saklı mesajlar vermek, onları cesaretlendirmek suretiyle sonuç almanın mümkün olmadığını hep beraber gördük. Şimdi bir taraftan ateşkes, öbür taraftan ‘terör örgütünü görmezden gelemeyiz’ deniliyor. Bunlar çelişiyor, vatandaşın kafasını karıştırıyor, çözüm için uğraşanların gayretlerini de ciddi şekilde sekteye uğratıyor. Herkes büyük bir sorumluluk duygusu içinde hareket ederse Türkiye bu konuda ciddi mesafe alabilir. Terör derdinden de ciddi şekilde, en azından minimize etmek suretiyle kurtulabilir.”