​Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığınca düzenlenen ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Defne Üretimi İstişare Toplantısı” nda, Odun Dışı Ürünlerin öneminin tüm dünyada giderek artığına dikkat çekildi.


 


Bölge Müdürlüğünün konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

 

Genel Müdür Bekir Karacabey yaptığı konuşmada Türkiye’nin üçte birinin ormanlarla kaplı olduğunu ve bu alanların tapusunun teşkilatta bulunduğunu bunun orman teşkilatına ciddi manada güç ve sorumluluk verdiğin ifade etti. Odun dışı ürün hammadde kaynaklarının tamamının ormanlarda olduğu teşkilat olarak görevimizin koruma ve kullanım değerlerini ortaya koyarak sürdürülebilir bir biçimde bu ürünlerin üretim planları yapmak olduğunu vurguladı. Türkiye’ de odun dışı ürün sektörünün hızla geliştiğini vurgulayan Karacabey elde bulunan bu kaynakları ülke ekonomisine katmak için gayret gösteren özel sektörün bu çabalarını “takdire şayandır” sözleri ile övdü. Karacabey “Biz de elimizde bulunan bu kaynakları ülkemiz ve milletimizin menfaatine dönüştürerek görevimizi yerine getireceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

ODÜH Daire Başkanı Emin Şimdi de “Ormanlarımızda sadece ağaçlar yok ülkemizde 3.600 civarında endemik bitki var ve bunların tamamı ormanlarımızda. Odun Dışı Ürünlerin önemi sadece ülkemizde değil tüm dünyada giderek artıyor. Sadece defneden 40 Milyon dolar civarında ihracatımız var yılda ortalama 1 milyon kişi odun dışı ürün üretiminde istihdam ediliyor. Yaptığımız ormancılık çalışmalarında pozitif düşünerek odun dışı ürün üretimi artırmak için çaba sarf etmeliyiz” sözleriyle tamamladı.


Zonguldak Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı ise Türkiye’ de diğer kurumlar arasında en köklü ve iş yoğunluğu en fazla olan kurumun orman teşkilatı olduğunu, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığının kuruluşundan itibaren odun dışı ürün üretiminde çok mesafe alındığını bu toplantının da daha hızlı gitmenin yollarını aramak için tertip edildiğini ifade etti.

 

“B.İ.Z.”


Gerek odun dışı orman ürünleri olsun gerekse diğer ormancılık çalışmalarında araştırma ve inceleme yapmanın önemini vurgulayarak Bilgi, İlgi ve Zaman modellerini iyi kullanmak için her İşletme Müdürlüğünde ODÜH Mühendisliği/Şefliği kurulmalı, odun dışı ürünlerin isimlerini değil tıbbi ve aromatik özelliklerinin de çok iyi bilinmesi gerektiğini öncelikle türlerin teşhis edilmesi ve tanınmasını, sürdürülebilir bir şekilde üretiminin planlanması gerektiğini, nihai ürün elde edilmesine yönelik projeler ile orman köylüsünün desteklenmesi gerektiğini ifade ederek Genel Müdürlüğümüzün Orköy kredileri bu yönde kullandırılması gerektiğin sözlerine ekledi. “Yapacağınız ve yaptığınız çalışmalardan için hepinize teşekkür ediyorum. Tekrar hoş Geldiniz. Toplantımız kurumumuz ve Ülkemiz için hayırlara vesile olsun” dedi.


Bölge Müdür Yardımcısı Gültekin Aksan tarafından Bölge Müdürlüğümüz odun dışı ürün ve hizmetler çalışmaları ile defne eylem planı uygulamaları sunu eşliğinde anlatıldı. Daha sonra Türkiye’de yapılan defne üretimi ve planlama çalışmaları, defne bitkisinde faydalanma şekilleri ile defne sektör temsilcilerince defne işleme ve kurutma çalışmaları sunular eşliğinde anlatıldı.


Daha sonra Daire Başkanı Emin Şimdi moderatörlüğünde Defne yaprak ve meyvelerinden faydalanma, üretim ve planlamada karşılaşılan sorunlar karşılıklı soru cevap şeklinde değerlendirildi.


Genel Müdür ve diğer katılımcılar ile birlikte Bartın’ da faaliyet gösteren defne kurutma ve işleme tesisi gezildi. Firma sahipleri tarafından Genel Müdürümüze ve diğer katılımcılara tesis çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

 

KİMLER KATILDI

Bartın İli Amasra İlçesinde gerçekleştirilen toplantıya Genel Müdürü Bekir Karacabey, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Kastamonu Orman Bölge Müdür Vekili Mahmut Şentürk, Bölge Müdür Yardımcısı Gültekin Aksan, Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Barış Özel, Prof. Dr. Erol Kırdar, Prof. Dr. Ali Durkaya, Doç. Dr, Tuğrul Varol, BEÜ Çaycuma M.Y.O Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yazıcı, Bursa, İstanbul, Sakarya, Kastamonu ve Zonguldak Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürleri ile bu bölgelerde defne üretimi yapılan İşletme Müdürlüklerinden İşletme Müdürleri, İşletme Şefleri ve sektör temsilcileri katıldı.