Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 71'inci yılı dolayısıyla, merkez ve ilçelerde bir dizi anma programı düzenlendi.

Merkez İlçe'deki program, sabah saat 08.45'te Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla Zonguldak nefesini tutmaya baş ladı. Valilik önündeki protokolün yanı sıra, Zonguldak trafiğinde seyir halindeki araçların sürücüleri de araçlarından inerek saygı duruşunda bulundular.

LİSE ÖĞRENCİLERİ ATATÜRK'Ü ANLATTI

2 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Program, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) Fener Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı "Atatürk'ü Anlamak" isimli tiyatro oyunuyla devam etti. Buradaki programa; Vali Erdal Ata, eşi Nazan Ata, Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Baro Başkanı Kerem Ertem, İl Emniyet Müdürü Ahmet Kaplan, İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Defterdar Ali Öztürk, Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, ilk ve orta öğretim okulların öğretmen ve öğrencileri katıldı. Atatürk oratoryosundan önce konuşma yapan Fener Lisesi Müdürü Resul Aslankara, "Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 71'inci yılında rahmetle ve büyük bir özlemle anıyoruz. Bugün Atamızı anmak için Fener Lisesi öğretmen ve öğrencileri olarak bir tiyatro sunacağız" dedikten sonra, oyun başladı. Oratoryoda, bir sınıf öğretmeninin öğrencilerine Atatürk'ü anlatması konu alındı. Öğrencilerin Atatürk hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için gazilerden de yardım almaya gitmesiyle oyun daha duygusal bir hal aldı. Yaklaşık bir saat süren etkinliğin ardından anma programı sona erdi.

EREĞLİ?DEKİ TÖREN

Ereğli?de ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kara-deniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarney Kısık, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serdar Arar, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, birim amirleri, daire müdürleri, siyasi partilerin ilçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcileri, derneklerin yöneticileri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenkler konulurken saat 09.05'de iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. İkinci tören Erdemir Kültür Merkezi'nde İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Hacı Mehmet Ali ve Hacı Kadri Yılmaz Kardeşler Lisesi Tarih Öğretmeni Ülker Taş yaptı. Taş, "Bu gurur verici tablo sonsuza kadar devam edecektir. 'Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar payidar kalacaktır' ve yine kendi söylediğiyle 'Büyük ölülere matem gerekmez fikirlerine bağlılık gerekir' diyerek fikirlerinin ve yaptıklarının kalıcılığını ifade etmiştir. Her ulusun bir kahramanı vardır. 20'nci asırda Türk ulusunun kahramanı Atatürk olmuştur. Atatürk içte ve dışta pek çok ihanete uğramış, yalnızlığa terk edilmiş bir ulusun küllerinden yeni bir devletin oluşumunu sağlamış, karizmatik bir lider, eşsiz bir kahramandır? dedi.
Taş'ın konuşmasının ardından Deniz Kıdemli Üsteğmen Meriç Kobak, hazırlanan sunumu gerçekleştirdi. Atatürk'ün Anma günü nedeniyle ilçe okullarında düzenlenen yarışmalarda derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Oratoryo ve canlandırmalar, esaret ve bağımsızlığı simgeleyen pandomim gösterisi ve Atatürk kronolojisi, Atatürk'ün hayatından kesitler canlandırıldı. Anma programının son bölümünde Atatürk'ün sevdiği türküler öğrenciler tarafından seslendirildi.

ALAPLI
Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulmasıyla başladı. Saat: 09.05'te ise iki dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bu esnada tüm resmi ve özel araçlar sirenlerini ve kornalarını çalarak saygı duruşuna katıldı. Çelenk koyma töreni, İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla sona erdi. Büyük Önder Atatürk'ü Anma Programı ise Belediye Kültür Salonu'nda gerçekleştirildi. Alaplı İMKB Endüstri Meslek Lisesince hazırlanan Anma Programı'nda konuşan Okul Müdürü Adnan Döner, Ulu Önder Atatürk'ün bütün milletlerce fikirlerinden yararlanılan büyük bir devlet adamı olduğuna işaret ederek, "Büyük Önder Atatürk, kendini Milletine adamış, Milleti için çalışmış, bütün dünyanın kabul ettiği bir liderdir. Onun fikirleri yolumuzu aydınlatmaya devam edecek" dedi.
Anma Programı'nda; "Güneşin Adı" isimli, Atatürk'ün hayatından kesitlerin yer aldığı  belgesel film büyük bir ilgiyle izlendi.   Programda ayrıca, öğrenciler  Atatürk'ün hayatıyla ilgili skeçler ve oratoryo sahnelediler. Anma Programı, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Garnizon Komutanı J.Kd.Üsteğmen Levent İşcan ve Belediye Başkanımız Dr.Nevzat Çimenoğlu tarafından hediyelerinin verilmesiyle sona erdi.

SİRENLER ÇALMADI!..
TTK Üzülmez Müessesesi Asma-Dilaver işletme müdürlüğünde yapılan anma törenine katılan çalışanlar saatlerin 09.05'i göstermesine rağmen uzun süre sirenlerin çalmasını beklediler.ancak sirenlerin çalmaması üzerine saat tutularak saygı duruşunda bulunuldu. Üzülmez ve civarında Sirenlerin duyulmaması vatandaşlar arasında tepkilere neden oldu. Yapılan araştırmada Sivil Savunma yetkilileri Zonguldak da 14 ayrı bölgede siren tertibatının kurulu olduğunu ancak bunların arızalı olduğunu bu nedenle Belediye Hoparlörü'nden çalındığını belirtiler.
Zonguldak'ın bazı semtlerinde oturan vatandaşlar mahallelerinde siren sesi duymaması üzerine Sivil Savunma ve belediye yetkililerinden bilgi almaya çalıştılar. İkna edici bilgi alamayan vatandaşlar ise, "10 Kasım'da Atamızı anılacağı bilindiği halde neden ses tertibatı alınmadı. Ufacık bir şeyde milletin kafasını bangır bangır ağrıtan sesler yayınlanırken, bu kez Atamızı anma törenlerinde aynı hassasiyeti göstermemeleri Ata'ya saygısızlıktır" diye konuştular.