Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu çalışmaları sırasında HDP'nin Türkiye’ de maden özelleştirmeleri, taşeron ve güvencesiz çalıştırma politikaları ile ilgili verdiği grup önerisinin aleyhinde meclis kürsüsünde TTK ve madencilerle ilgili yapılan konuşmalara AK Parti Grubu adına cevap verdi.  Konuya ilişkin Ulupınar tarafından gönderilen yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdildi:

 

BİN YIL GEÇSE BU REZERV ÇIKARTILAMAYACAK

"Özcan Ulupınar, konuşmasına kendisinin de madenci evladı olduğunu, madenlerde vefat eden 5 bin maden şehidine rahmet ve yakınlarına sabır dileyerek başladı. Devamında maden işçisinin özlük haklarının iyileştirildiğini haftada otuz yedi buçuk saat çalıma saati getirildiğini maaşlarının en az iki asgari ücret olarak belirlendiğini, haftada iki gün izin hakkının da kendi dönemlerinde yapıldığınıifade etti. Türkiye’ deki kömür ihtiyacının 100 milyon ton olduğunu, bunun 30 milyonunun ithal edildiğini söyledi. TTK ve özelde yapılan üretimin 1 milyon ton civarında olduğunu, rezervin ise 1,3 milyar ton olmakla beraber bu şartlarda bin yıl geçse bu rezervin çıkartılamayacağını belirtti.

 

EYLEMDEN BAHSETTİ

Ulupınar, bu madde ile yapılmak istenenin kömürün daha fazla çıkartılmasına yönelik olduğunu ancak bunun kamuoyuna yanlış aksettirildiği, farklı anlatıldığını söyleyerek Zonguldak’ ta madencilerin yaptığı eylemden bahsetti.

 

TAZMİNAT VERMEK ZORUNDA

Maddeye ekleme yapılacağının bilgisi geldikten sonra bitirildiğini ifade etti. Ancak konunun tamamen yanlış anlatıldığını enerji bakanının da bildirdiği gibi özelleştirmenin olmadığını, işçi çıkartılma olmayacağını aksine bu madde ile TTK bünyesinde daha önceden rödevanscılara verilen fakat iş sahiplerinin bırakıp gittikleri sahaların tekrar ekonomiye kazandırılarak 5 – 6 bin kişinin daha istihdamının sağlanması için yapıldığını söyledi. Bununla birlikte TTK nın kömürü 1300 TL ye mal ettiğini satarken 300 TL’ ye sattığını, işletmeye verilen sahalardaki kaza, ölüm vb sorumlulukların da TTK’ ya ait olduğunu ve bundan dolayı TTK kendisinin işletmediği sahalar ile ilgili de tazminat vermek zorunda olduğu için böyle bir düzenleme yapıldı dedi. Ayrıca özelleştirme için buna da gerek olmadığını 94 senesindeki kanunla özelleştirmenin olabileceğini, o dönemde pek çok özelleştirmenin de yapıldığını vurguladı.

 

CUMHURBAŞKANI MADENLERE İNDİ

İktidarları döneminde TTK’ ya işçi alındığını Cumhurbaşkanının madenlere indiğini, kendisinin de madenlere inerek çalışma koşullarını gördüğünü, zor koşullarda çalıştıklarını, kendilerine Allah’ tan kolaylıklar dilediğini, tekrar 5 bin maden şehidine Allah’ tan rahmet dileyerek, TTK’nın kapatılmasının söz konusu olmadığını, ekonomiye kazandırılarak katma değere dönüştürülmesi gerekmekte diyerek sözlerini sonlandırdı.