TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve  CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Cumhuriyet Bayramıyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında; Dünyada eşi benzeri olmayan bir büyük savaşın; Kurtuluş Savaşımızın sonunda kurulmuştur Cumhuriyetimiz. Bu destansı savaş yalnız ulusumuzu bağımsız yapmakla kalmamış; emperyalistlerin esir aldığı uluslara da ışık olmuştur dedi.

 

Köktürk, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusumuzun, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerindeki Hasta adam durumuna yeniden dönmemesi için, eğitimden sağlığa,  tarımdan - sanayiye, giyim kuşamdan, ölçü, saat, takvime kadar yaşamın birçok alanına uzanan büyük devrimler yaptığını vurguladığı açıklamasına şöyle devam etti:

 

ÇAĞDAŞ UYGAR TOPLUM OLMA

 

Dünyanın hayranlıkla izlediği bu devrimlerle laik bir Cumhuriyetle yönetilen, yepyeni çağdaş bir ülke yaratılmıştır.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin temeline laik devlet yapısını yerleştirerek, toplumsal gelişimin önünde engel olan ve topluma bir kâbus gibi çöken bağnazlığa ve cehalete son vermek istemiş,  bize çağdaş ve uygar bir toplum olmanın yolunu açmıştır.

Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 89. yıldönümünde ülkemiz iç ve dış politikada çok büyük sorunlar yaşamaktadır.  Sıfır sorun politikası ile başlayan dış ilişkilerde, neredeyse sorunsuz bir komşu kalmamıştır. Özellikle sınır komşumuz Suriye'ye karşı takınılan düşmanca tutum aklın alacağı gibi değildir. Yine siyasal iktidar AB ile olan ilişkileri de sonlandırma noktasına taşımıştır. AB 2012 İlerleme raporu, bu ilişkilerin oldukça zayıfladığını açıkça ilan etmektedir. Dış politikamızda ulusal çizgilerimizi sarsan tavizler Cumhuriyetimizin taşınmak istendiği noktayı gözler önüne sermektedir.

BAYRAM YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENMEYE ÇALIŞILMAKTA

Ne yazık ki; içeride de durum parlak görünmemektedir. Milletvekillerimiz Sayın Haberal ve Sayın Balbay olmak üzere, sekiz milletvekili hala tutukludur. Ulus iradesi tutsak alınmıştır. Yüzlerce gazeteci, öğrenci, asker, bilim insanı yurtsever aydın suçunu bilmeden cezaevlerinde çürütülmektedir. Ulusal bayramları kutlamak neredeyse yasaklanmıştır. Bunlardan en son örnek Ankara'da yaşanmıştır. Ankara I. Meclis önünden Anıtkabir'e yapılacak olan 29 Ekim Yürüyüşü valilik emriyle engellenmeye çalışılmaktadır. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne saldırılar yoğunlaşmıştır. Ülkemizi bölmek için vahşi bir terör uygulayan, acımasız terör örgütüne karşı mücadele eden evlatlarımızın şehit haberleri yüreklerimizi dağlamaktadır. Örgüte verilen bir takım tavizler, terörü daha da azgınlaştırmaktadır.

HAYKIRIYORUZ!

Bu koşullar altında bir kez daha inançla ve kararlılıkla haykırıyoruz ki; tümengellemelere karşın halkımız, Cumhuriyetine sahip çıkacak, bayramını olanca coşkusuyla kutlayacak, Cumhuriyetini savunacak bilinçtedir. Türk Ulusu ülkemizin bağımsızlığına, ulusal birliğimize, çağdaş demokrasimize, laik devlet anlayışımıza, hukukun üstünlüğüne sonsuza kadar sahip çıkacaktır.Laik ve demokratik Cumhuriyetimiz; Atatürk ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda, hiçbir engel tanımayarak onurlu bir şekilde sonsuza kadar yaşayacaktır.