Bülent Ecevit Üniversitesi, akademisyenlerinin uluslararası alanda sürdürdüğü başarılı çalışmalarla adını dünyaya duyurmaya devam ediyor. Bir başarı haberi de Devlet Konservatuvarımızdan geldi. Konservatuvarımızın akademisyenlerinden Öğr. Gör. Rıxa Yalçınkaya’nın kendi yaptığı kemanı, uluslararası bir yarışmada sergilenmeye layık görüldü.  

Konu ile ilgili Bülent Ecevit Üniversitesi’nden yapılan açıklama şu şekilde:

İtalya'nın Cremona şehrinde on dördüncüsü düzenlenen ve “Keman Yapım Sanatının Olimpiyatları” olarak nitelendirilen, Uluslararası Keman Yapım Yarışması “XIV Concorso Triennale Internazionale di Liuteria Antonio Stradivari”, 4 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşti.

Değeri milyon dolarlarla ölçülen kemanlarıyla ünlü Antonius Stradivari, Amati, Guarneri gibi ünlü yapımcıların yaşadığı Cremona’da gerçekleştirilen yarışma, her üç yılda bir organize edilmektedir. Sadece profesyonel lutiyerlerin katılabildiği, dünyanın en büyük ve prestijli keman yapım yarışması olarak kabul edilen yarışmaya bu yıl yaklaşık 40 ülkeden 334 yarışmacı ve 445 yaylı çalgı katılmış ve jüri tarafından farklı etaplarda incelenerek değerlendirmeye alındı.

Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü Yaylı Çalgılar Yapımı Ana Sanat Dalı Öğr. Gör. Rıza Yıldırımkaya’nın yapmış olduğu keman, yaklaşık 40 ülkeden 334 yarışmacı ve 445 yaylı çalgı arasından jüri değerlendiresi sonucunda “Museo del Violino” müzesi sergi salonunda, 23 Eylül - 11 Ekim 2015 tarihleri arasında sergilenmeye layık bulundu.

Öğr. Gör. Rıza Yıldırımkaya'nın yapmış olduğu bir diğer keman da 2014 yılında, Almanya'nın  Mittenwald şehrinde düzenlenen, 155 yıl önce kurulan ve dünyada alanında en iyi eğitim veren okullar  arasında anılan “Mittenwald Keman Yapım Okulu”nun   düzenlediği  “Uluslararası Mittenwald Keman Yapım” yarışmasına katılmış ve 7-22 Haziran tarihleri arasında 15 gün süre ile sergide kalmıştı.