Son dönemde üst üste elde ettiği başarılarla dikkatleri üzerine çeken Bülent Ecevit Üniversitesi 2014 - 2015 Akademik Yılına uluslararası sempozyumlarla merhaba diyecek. Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştireceği dört sempozyum ile bilim insanlarını ve araştırmacıları Zonguldak’ta bir araya getirecek olan Bülent Ecevit Üniversitesi, 23-25 Eylül 2014 tarihlerinde I. Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı Sempozyumu’na ev sahipliği yapacak.

 

I. Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı Sempozyumu 23-25 Ekim 2014 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesinde gerçekleştirilecek. BEÜ Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KARSAM) ile Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle düzenlenecek sempozyuma ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış tarihçiler katılacak. I. Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı Sempozyumunda, İslam öncesi ve sonrası dönemlerde, Türk tarih yazıcılığının genel özelliklerinin ve metodolojisinin ele alınacağı ve değerlendirileceği, Türkiye Cumhuriyeti tarihçilerinin Türk tarihçiliğine katkıları ve metodolojik yaklaşımları hakkında oturumlar gerçekleştirilecek.

 

“ORTAK PLATFORMDA BULUŞTURACAK”

Sempozyumun temel hedefleri; Türklerin yaşadığı coğrafyaların tarih açısından ilmî vaziyetinin, tarih araştırma ve yazıcılığında etkilerinin neler olduğunun tespitinin yapılması, tarih yazımında metodolojik yaklaşımlarda hangi yöntem ve usullerin kullanıldığının saptanması, Türk tarihçilerinin ve tarihçiliğinin ortak yöntemleri ve sorunları meselesinin ele alınması, Türk tarih yazıcılığında Edebiyat-Tarih ilişkine dikkat çekilmesi, ayrıca Bağımsız Türk Cumhuriyeti tarihçileri ile Türkiye Cumhuriyeti tarihçilerinin ortak platformda buluşturulması olarak belirlendi.

 

KADİM BİR GEÇMİŞE SAHİP

Sempozyum ile ilgili olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bülent Ecevit Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Canan Kuş şunları söyledi: “Kadim bir geçmişe sahip olan Türk milletinin öteden beri dünya tarihi sürecini etkilediği bilinmektedir. Tarihi süreçte, yaşam biçimi olan konar-göçer yapıdan ve diğer bazı etkenlerden dolayı, Türkler geniş bir coğrafyaya yayılmışlardır. Böylece dünyanın pek çok coğrafyasında Türk siyasi ve kültürel etkilerini görmek mümkündür. Bu bağlamda tarihi etkileyen Türk siyasi ve kültürel yapısını günümüze kadar getirip bize bildiren kaynakların ortaya çıkarılması ve araştırılması dünya tarihinin de anlaşılması için elzem bir hal almaktadır. Bu konular neticesinde akla şu sorular gelmektedir:  Geniş bir coğrafyaya yayılmanın bir sonucu olarak günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde varlıklarını sürdüren Türk devletlerinde tarih bilinci konusu nasıl ele alınmaktadır, tarih yazıcılığının vaziyeti ve sorunları nelerdir? Ortak kabul gören ekoller var mıdır, varsa nelerdir? Böylece bu soruların cevaplanmasına fırsat oluşturabilecek bilimsel bir toplantının gerekliliğine binaen üniversitemiz bünyesinde Karadeniz Stratejik Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (KARSAM) ve Türk Tarih Kurumu işbirliği ile I. Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı Sempozyumunu düzenleyeceğiz. Sempozyumun üniversitemiz ev sahipliğinde ve Zonguldak’ta gerçekleştirilmesine büyük katkılar sunarak bize maddi ve manevi destek olan, bizleri teşvik eden Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer başta olmak üzere bu çalışmanın hazırlanmasında emek veren arkadaşlarıma şükran duygularımı sunuyorum.”

 

(Haber Merkezi)