TTK Karadon Müessesesi'nde meydana gelen patlamanın ardından olay yerine gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın açıklaması yaparak kazayla ilgili bilgiler verdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, üzücü bir iş kazası ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Yazıcı, "Burada yaptığımız incelemede tüm kurum ve kuruluşlarının burada hazır bulunarak çeşitli incelemeler yapıyorlar. Umuyoruz ki bu çalışmalar çok kısa zamanda güzel bir şekilde neticelendirilir. Yeraltında bulunan arkadaşlarımıza sağlık ve selamet diliyorum. Bütün vatandaşlarımıza da metanet diliyorum" dedi.  

 

NET BİLGİLER YOK

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de, "Zonguldak halkına, işçilerimizin ailelerine geçmiş olsun diliyorum. İnşallah buradan iyi haberler ile ayrılırız. Bugün saat 13.28 civarında bu kaza meydana gelmiş. Kazanın meydana gelişi ile ilgili şu an elimizde çok net tüm kamuoyu ile paylaşacağımız bir bilgi yok. Patlamadan sonra yine ilgili arkadaşlar devreye girdi. Ben bakanlıktan müdahale ettim. Çalışma ekiplerimiz hemen iş başına geldi. Şu anda iki ayrı yönde kurtarma çalışmaları sürüyor. Aşağıda yaklaşık 30'a yakın arkadaşımız çalışıyor. Biz umutluyuz, mümkün olduğu kadar çabuk sonuca varmaya çalışacağız. Bundan sonrası için hepimiz sabırla beklemeliyiz" dedi.

 

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, "Umuyoruz ki sağlık ve sıhhatlerine bir şey olmayacaktır. Bunun için çalışmalar sürüyor. Aşağıyı görmeden bir şey diyemeyiz" dedi.  

3 bakan, Karadon'da yaptıkları açıklamanın ardından Gelik beldesine geçerek aileler ile ilgilenmek istedi. Bu sırada ocak içerisinde mahsur kalan madencilerin yakınları bakanlara tepki gösterdi. Bunun üzerine 3 bakan yoğun güvenlik önleminin ardından Atatürk Devlet Hastanesi'nde bulunan diğer yaralıları ziyaret etti.

 

OCAKTA KALAN MADENCİLERİN İSİMLERİ BELİRLENDİ  

Toprak altında kalan madencilerin isimleri şu şekilde: Ramazan Yavuz, Koray Kebapçı, Mustafa Zorluoğlu, Adem Çengel, Sadık Kocakaya, İbrahim Götgel, Hasan Aktaba, İsmail Fidan, Veli Akyüz, İlker Bebek, Şahin Tavukçu, Yunuz Ekmekçi, Tarık Candemir, Volkan Candemir, Erman Çaylıoğlu, Sabri Özdal, Ahmet Karabekraşoğlu, Şahin Ataman, Erdem Altin, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Dursun Kertel, Cengiz Atmaca, Mehmet Yılmaz, Murat Özbay, Kadir Ötgüç, Şaban Yılban, Hasan Ersin, Ramazan Bakıroğlu, Ekrem Akaya, Şeref Akdoğan, Samet Aydın olarak açıklandı. Ocakta kalan maden işçilerinin 30'unun işçi, 2'sinin de mühendis olduğu belirtildi.

 

GÖÇÜK AÇMA ÇALIŞMALARI (11.40)

 

Endişeli bekleyişi devam ediyor. Gelik İşletmesi önünde çok sayıda ambulans beklerken, yetkililer alana çadır kurdu. Ailelere bilgi vermek üzere çadırda bulunan kriz masasına gelen TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, göçük açma çalışmalarının başladığını bildirdi. Güner, ailelere yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şu an göçük açma çalışmaları yapılıyor. Ekiplerimiz çalışıyor. Oradaki gazı temizledik. Aşağı yukarı bir saat oldu. Göçüğün durumunu tahmin edemiyorum."

 

BİR İŞÇİ ZEHİRLENDİ (12:20)

 

Meydana gelen grizu patlamasında ocak içerisinde kalan 30 madenciyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma çalışmaları sırasında uzun süredir bulunduğu gazlı ortamdan etkilenen maden işçisi Selim Yağız, arkadaşları tarafından ocağın dışına çıkarıldı. Bekleyen ambulanslardan birinde Yağız'a oksijen verildi. Gazdan etkilenen madencinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

 

KIZILAY'DAN PSİKOLOJİK DESTEK (13.30)

 

Bakan Dinçer, patlamada ihmal var mı yok mu göçüğün kaldırıldıktan sonra anlaşılacağını belirtti. Kızılay'ın bölgede psikolojik destek verdiğini belirten Dinçer, şöyle konuştu: Hepimizin yüreği yanıyor. Bu arkadaşları kurtardıktan sonra diğer sorunları çözeceğiz. Bu konuda ayrıntılı bilgi vermiştik. İhmal ve hata görülmüyor. Denetimlerde eksiklik görülmüyor. Patlama sebebiyle ihmal var mı yok mu göçük kaldırıldıktan sonra göreceğiz. Kömür çıkarılıyorken patlama olmadı. Yani kömür kazarken bu olay yaşanmadı. Galeri açarken yol açarken bu olay meydana geldi. Ocak yeni değil. Burayı işleten müteahhit yeni değil. İlk bilgiler 32'ydi. Sonra 30 kişi olduğunu biliyoruz. Başka kimse var mı bilmiyoruz. Mümkün olduğu kadar çabuk ulaşmaya çalışıyoruz. Şu an aileler üzüntülü. Dolayısıyla bu bilgilerden tatmin olmuyorlar. Bilgi vermek için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz, endişe etmeyin.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, 5 ayrı ekibin çalışmaları sürdürdüğünü belirterek "İkinci ve üçüncü göçük var mı bilmiyorum. Birinci amacımız arkadaşlarımızı çıkarmaktır. Adli ve idari soruşturmaları da yapacağız" diye konuştu.
Öte yandan bakanlar bu açıklamaları yaptıktan sonra alanda son bilgileri aldı. Bakanlar vatandaşlarla konuşarak alandan ayrıldı.

 

CUMHURBAŞKANI GELEMİYOR

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Zonguldak'a gelerek olay yerinde yapacağı inceleme ziyareti, çalışmaların olumsuz etkileneceği gerekçesi ile iptal edildi.

 

(BİLGİLER GELDİKÇE GELİŞMELERİ AKTARMAYA DEVAM EDECEĞİZ)

 

 

 

x