Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve “Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliğindeki forumun moderatörü Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma, Güzelleştirme ve Yardımlaşma Başkanı Savaş Çiloğlu, 1 Mayıs 2016’da gerçekleşen çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamada, etkinliğe ilçe dışında yaşayan pek çok Çaycumalının katıldığı dile getirilirken, “Gün boyu birlikte olan katılımcılar, çeşitli aktivitelerin yanı sıra bir de düzenlediğimiz foruma katıldı. Forumda 30’a yakın katılımcı söz alarak görüş açıkladı. Son derece verimli geçen etkinlikte elde ettiğimiz sonuçlar şu şekilde oldu:

1. Çaycuma Belediyesinin uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü ‘Çaycumalılar Buluşuyor’ etkinliği, 1 Mayıs 2016 tarihinde, büyük bir coşku ile yapıldı. Gün boyunca planlanan tüm etkinlikler tam bir organizasyon başarısı ile gerçekleşti.

2. Etkinliğe Zonguldak, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bartın, Eskişehir, Karabük, Denizli, Adana, Almanya ve İzmir’den çok sayıda katılım oldu. Katılanlar arasında akademisyen, işadamı, hekim, mali müşavir, kamu yöneticisi, bankacı, mühendis, mimar gibi farklı meslek gruplarından insanların olması, ileride geliştirilmesi düşünülen sosyal projeler için ciddi bir insan kaynağının varlığını da ortaya koydu.

3. Çaycuma Belediyesinin çağrısına uyarak ülkenin dört bir yanından ilçeye gelen hemşehrilerimiz, bir gün de olsa memleket havası aldı, birbiriyle hasret giderdi, yöresel yemekleri tattı, birçoğu da birbirini ilk kez tanıma fırsatı buldu, dostluk kurdu. Buluşma bu yönüyle dayanışma ve hemşehrilik duygularının gelişmesine ciddi katkılar sundu.

4. Tüm katılımcılar böyle bir organizasyonda olmaktan mutlu olduğunu ifade ederken, çalışmanın mutlaka gelenekselleştirilmesi gerektiğinin altını kalın bir şekilde çizdi. Bu amaçla farklı insanlardan oluşan bir hazırlık komisyonu oluşturulması, pek çok hemşehrimizin de gönüllü olarak komisyona katılması çok sevindiriciydi.

5. Buluşmada söz alan tüm konuşmacılar Çaycuma’da belediyecilik alanında yapılan hizmetlerin kentin görünümünü çok olumlu bir şekilde değiştirdiğini, kentsel yaşam kalitesini artırdığını ifade ederken, azımsanmayacak sayıdaki katılımcı, çağdaş bir kent haline dönüşen Çaycuma’ya emeklilik sonrası yerleşmeyi düşündüğünü açıkladı. Bu ifadeler, ilçemiz için, tersine bir göçün nüvelerinin oluşmaya başladığını anlatıyordu.

6. Etkinlik Çaycumalı olmayan fakat çeşitli nedenlerle yaşamının bir bölümün Çaycuma’da geçirmiş ve bu süre içinde ilçemizle gönül bağı kurmuş geniş bir insan topluluğunun varlığını da ortaya koydu. Kendilerini “Fahri Çaycumalı” olarak tanımlayan bu dostlarımızın her türlü göreve hazır olduklarını açıklaması son derece anlamlıydı.

7. Buluşma farklı çevre görüş ve siyasetten insanların Çaycumalılık ortak paydasında birleşebileceğini, ilçeye hizmet için akılların, gönüllerin ortaklaştırabileceğini kanıtladı. Alanlarında yaptıkları işlerle kendini ülke hatta dünya çapında kanıtlamış hemşehrilerimizin elini taşın altına koymaya hazır olduğunu söylemesiyse girilen yolun doğruluğunun göstergesiydi.

8. 2017 yılında yapılacak buluşmanın 6-7 Mayıs tarihleri arasında yapılması kararlaştırılırken, buluşmanın bir kültür şenliğine dönüşmesi, somut meseleler etrafında tartışmalar yapılarak kararlar alınması istendi. Çaycumalıların bulundukları yerlerde dayanışma içinde olabilmeleri için örgütlenmeler yapılması, ilçe dışına okumak için çıkan öğrencilerin desteklenmesi, daha sıkı iletişim için mekanizmalar oluşturulması sıklıkla dile getirilen görüşler arasındaydı.

9. Forumda oluşan canlı tartışma ortamı, katılımcıların etkinliğin sonuna kadar kalarak görüş açıklamaları ve konuşmacıların tamamına yakınının Çaycumalılık ruhu ve bilincinin gelişimine kuvvetle vurgu yapması ilçemizin yarınlarına dair olan umutlarımızın daha da artmasını sağladı” denildi.