*Alaplı’da gemi tersaneciliğinde ilk kazma vuruldu. Demir Gemi Tersanesi Ltd. Şti. 2 bin kişinin istihdam sağlayacağı yatırımı başlatmanın gururunu yaşıyor.

*Şirketin Yatırımlardan Sorumlu Teknik Danışmanı Şevket Serter, tersane alanında Gazeteniz Önder’e yaptığı açıklamada, inşaat devam ederken kızakların konulacağını ve üretime de hemen başlanmanın hedeflendiğini belirtti.

Alaplı’da çok uzun yıllardan bu yana “tersanecilik” konuşulur ve bu sektörün ilçede yatırım yapması ile istihdam konusunda büyük bir sorunun ortadan kaldırılacağı hep gündemde kalırdı. Tersane kurmak ile ilgili yatırım yapmak isteyenlerin beklentilerindeki gecikmede tahsis konusunda kimi zaman sıkıntı yaratırken, kriz gelip çatınca ve Kdz. Ereğli’deki tersane çalışan sayısı 6 bin 500 lerden 1000 lere kadar inince, Alaplı’daki beklentiler bir anda suya düştü olarak görüldü ve hep böyle yorumlandı.
Bu ilçede 3 adet tersane yatırımının başlatılacağına dönük açıklamalar ve ardından gelen tahsisler sonrasında, işsizler umutlandı. İş-ekmek mücadelesi veren ve ülkedeki sistem içinde de taşeronlara tutsak edilen işçilerin Ereğli’deki büyük kriz sonrası işlerini kaybetmeleri bölgede büyük sıkıntı yarattı ve önceki yıllarda göz alan bölge, gurbet ellere işçi göndermeye başladı.
Böylesine ağır koşulların yaşandığı bu süreç içinde, Alaplı’da tersane tahsisi yapılan şirketlerden olan Demir Gemi Tersanesi, yatırımın proje üzerindeki alt yapıları ve kaynak yaratmadaki çalışmalarını tamamlayarak, 1 Haziran 2011 tarihinde ilk kazmayı vurdu. Demir Gemi Tersanesi Ltd. Şti’nin tersane alanında başlattığı dolgu çalışmalarını yerinde inceledik ve yetkililerden bilgi aldık.
Demir Gemi Tersanesi Ltd. Şti’nin Yatırımlardan Sorumlu Teknik Danışmanı Şevket Serter bize dolgu alanının yapıldığı bölgede bilgi verirken, yol boyu olarak 500 metre, deniz istikametine doğru ise 400 metrelik bir alanda tersanenin kurulacağını ifade etti. Serter, 220 dönümlük bir dolgu yapacaklarını ve bu alanda dolgu devam ederken de, kızakların bir yandan kurulacağını ve hemen gemi yapımına başlanacağını belirtti.  Yatırım tamamlandığında yaklaşık 2 bin işçinin çalışacağı Demir Gemi Tersanesi Ltd. Şti’nin sahip ve diğer yöneticileri işe başlamanın heyecanını paylışıyorlar.
Sonuç olarak Alaplı’da bir ilk başlatılmıştır. Alaplı’da tersane yapılacak cak-ceklerin ötesine geçilmiş ve Demir Gemi Tersanesi Ltd. Şti’nin ilk kazmayı vurması ile de Alaplı tersaneciliği dönemi resmen başlamıştır.

Dolgu alanı için 3 şirket ile anlaşma yapıldığını Şevket Serter açıkladı.

Şevket Serter şirket ortaklarından Ahmet Hamdi Turan ile birlikte projeyi anlattı.

Şirket sahibi Ali Uzundemir'in oğlu Ahmet Uzundemir, şirket ortaklarından Ahmet Hamdi Turan ile Bekir Sayan dolgu alanında muhabirimiz Cem Sürmeneli'ye bilgi verdiler.