Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Çevre Bakanlığı’nda, Alaplı Ahşap Yat ve Tekne İmalathanesi ve Alaplı Limanı ile ilgili yapılan ÇED Raporu toplantılarının sonuçlarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Başkan Çimenoğlu, “Ahşap yat tekne imalathanesinin yapımında bir sorun yok. Ancak, liman için sadece, Ulaştırma Bakanlığı’nın olumlu görüş bildirmesi gerekiyor” dedi.

 

“LİMANIN YAPIMI, ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NA BAĞLI”

 

Çimenoğlu, Çevre Bakanlığı’nda yapılan Alaplı Limanı ve Alaplı Ahşap Yat Tekne İmalathanesi ile ilgili ÇED Raporu toplantılarının sonuçları ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Belediye Başkanı Çimenoğlu, yapılan iki toplantı sonunda, ahşap yat tekne imalathanesinin yapımı için bir sorun kalmadığını, liman için ise tüm kurumlar olumlu rapor verdiği halde Ulaştırma Bakanlığı’nın olumlu veya olumsuz bir görüş bildirmediğini, bu nedenle sürecin biraz daha uzadığını ifade etti.

Nevzat Çimenoğlu, açıklamasında şöyle dedi:

 

23 Ekim 2010 günü Ankara’da Çevre Bakanlığı’nda biri saat:10.00’da, diğeri saat:11.00’de iki toplantı vardı. Bu iki toplantı da Alaplı’yı ilgilendiren hayati konulardı. Bunlardan birincisi, kısa adı ‘AYTEK’ olan, Alaplı Tekne Yat İmalatçıları Kooperatifi’nin kuracakları tersane ile ilgili Çevre Bakanlığı’ndan çıkmasını bekledikleri ‘ÇED Raporu’ idi. Bilindiği gibi daha önce ilçemizde bu konuyla ilgili “Halkı bilgilendirme toplantısı” yapılmıştı. Bu toplantıda, herkes olumlu görüş bildirdi, itiraz eden hiç olmadı. Ve o sürecin devamı olarak da Çevre Bakanlığı’nda, bundan iki ay önce, ‘Kurulu bilgilendirme toplantısı” yapılmıştı. tüm bakanlıkların ve genel müdürlüklerden oluşan 18 kurumun temsilcisinden oluşan bu Kurul’un katılımıyla yapılan toplantıda, format belirlendi. Bu toplantıda Kurul üyeleri, AYTEK’in hazırlamış olduğu dosyayı teslim aldılar; eksiklerin tamamlanarak bu 23 Eylül’de yapılan toplantıya gelinmesini istediler. 23 Eylül’de yapılan bu toplantıda Kurul üyeleri, ilk toplantıda yapılan bu eksiklerin tamamlanıp tamamlanmadığını incelediler, bir-iki eksik buldular ve yeni bazı isteklerini dile getirdiler. Bunları tamamlanıp, 4 Ekim’de tekrar toplanılmasını istediler. 4 Ekim’de son toplantı yapılacak ve bu toplantıda ÇED Raporu süreci nihailendirilecek. Bu konuda tüm kurumların olumlu görüşü var. Bu son toplantının ardından beş iş günü bir bekleme süreci olacak. Bu sürenin ardından rapor Zonguldak Valiliği’ne yollanacak. Zonguldak Valiliği de ilgili belediyeye yani bize yollayıp bunun anons edilmesini ve askıya çıkmasını isteyecek. Bunun da 10 iş günü süresi var. Bunun ardından Zonguldak Valiliği, ‘Askıdan indirilmiştir” diyerek, raporu tekrar Çevre Bakanlığı’na gönderecek. Ve Çevre Bakanlığı’da ÇED Sertifikası’nı AYTEK firmasına verecek. Yani, Ekim ayının sonunda AYTEK firması ÇED Belgesini büyük bir ihtimalle almış olacak. Orda bir olumsuzluk görünmüyor. Sadece, bürokratik prosedürde bir işleyiş var.

Saat:11.30’da da ikinci toplantı yapıldı. Bu toplantıda da, kısa adı ALPORT olan, Alaplı Liman İşletmeciliği’nin yapımını planladığı limanla ilgili ÇED toplantısı yapıldı. Bundan 7 ay önce Şubat ayında, Alaplı’da bilindiği gibi “Halkı bilgilendirme toplantısı’ yapılmıştı. Daha sonra, iki ay önce, Ankara’da Çevre Bakanlığı’nda ÇED toplantısı ve format belirleme toplantısı yapıldı. Bu toplantıya da aynen AYTEK firmasının toplantısı gibi bütün kurumlar ve kuruluşlar katıldılar. Bütün kurumlar, kendi alanlarında, tamamlanmasını istedikleri eksikleri dile getirdiler. 23 Eylül’deki toplantı ÇED birinci toplantısıydı. Bu toplantıda ALPORT firmasının işlemlerini yapan ÇED firması, daha önce tespit edilen eksiklerin hepsini yerine getirdiğini, tamamladığını ibraz etti. Bunun üzerine, Oturum Başkanı bütün kurumların temsilcilerine görüşlerini sordu. Bütün kurumlar olumlu görüş bildirdiler. Yalnızca, Ulaştırma Bakanlığı temsilcisi olumlu veya olumsuz bir görüş beyan etmedi, ‘Biz görüşümüzü daha sonra bildireceğiz’ dedi. Oturum Başkanı da; bütün kurumların görüşlerini bildirdiğini, hiçbir eksik kalmadığını, ikinci bir toplantının yapılmasına gerek olmadığını söyledi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşünü bildirmesi için beş iş günü süre verdi. Biz Ulaştırma Bakanlığı’nın görüşünün de olumsuz olacağını sanmıyoruz. Sayın Milletvekilimiz Fazlı Erdoğan başta olmak üzere, bütün Alaplı olarak hepimiz bu işin üzerinde titizlikle duruyoruz. Kendisi bu konuda Alaplı’ya son derece yardımcı oldu. Bu vesileyle de buradan kendisine bir kez daha tüm Alaplı halkı olarak teşekkür ediyoruz. Bu noktadan sonra, önümüzde üç tane şık var.

 

Bunlardan birincisi; Ulaştırma Bakanlığı, beş iş günü sonra, olumlu görüş bildirir. Beş iş günü de Çevre Bakanlığı’nda beklenecek. Peşinden Zonguldak Valiliğine, Valilikten de Alaplı Belediyesi’ne askıya çıkması için gönderilecek. Bu durumda, Ekim ayının sonunda ALPORT ÇED Raporunu almış olacak.

 

İkincisi; Ulaştırma Bakanlığı olumlu veya olumsuz görüşünü bildirmezse, altı aylık bir süreç için beklemeye geçilecek. Netice de, bu süreç sonunda belli olacak.

 

Üçüncüsü; bizim Alaplı olarak hiç istemediğimiz, hayal kırıklığına uğrayacağımız bir sonuç olur. Ulaştırma Bakanlığı olumsuz görüş bildirirse, ÇED Raporu da olumsuz çıkacaktır. Böyle bir durumda, maalesef bütün umutlarımız tükenmiş olacaktır. ÇED Raporu olumlu çıkması durumunda, önümüzde liman için altı aylık veya bir yıllık bir bürokratik süreç var. AYTEK için ise, süreç hemen hemen tamamlanmış durumda. Ben bu limanın ve ahşap yat tekne imalathanesinin Alaplı’ya kesinlikle yapılacağına inanıyorum.

 

Ve tekrar diyorum ki, bu liman Alaplı’nın değil, bölgenin limanıdır; bölgeyi canlandıracak bir limandır. Onun için bu limana dar kapsamda bakmamak lazım. Bence; Alaplı, Ereğli, Akçakoca, Bolu, Düzce gibi büyük bir interlandın bu konuya bütünüyle sahip çıkması gerekir diye düşünüyorum.”