CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdiğini şöyle bildirdi:

Haziran ayı enflasyon rakamları ile milyonlarca emeklinin de alacağı zam oranının da açıklandığını ve ilk 6 ay için emekli maaşlarına yüzde 5.89 zam yapıldığını belirten Demirtaş, en düşük işçi emeklisinin maaşı 1.348,5-tl.den 1.427,5-tl.ye, en düşük çiftçi emeklisinin maaşı 950,5-tl.'den 1.005,5-tl.ye, en düşük esnaf emeklisinin maaşı 1.207,6-tl.den 1.288,6tl.ye, en düşük memur emeklisin maaşı 1.682,7-tl.den 1.781,0 tl.ye yükseldiğini ifade etti.

Bu artışla emeklinin umutlarının söndüğünü ve Ak Parti Hükümeti’nin emekliyi gerçek enflasyona ezdirdiğini belirten Demirtaş, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı.



“HALKIN MUTFAĞINDA YANGIN VAR!

 TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyon oranlarında, ilk 6 aylık verilere göre yıllık enflasyonun (TÜFE) %10.9 olduğu görülmüştür. İlk altı aylık enflasyon ise yüzde 5.89 olarak gerçekleşmiştir. Ancak dar gelirli olan emeklinin, işçi ve memurların 2017 yılı ilk altı ayında; temel ihtiyaç maddesi olan gıda ve içeceklerde artış yüzde 8.9, işlenmemiş gıda fiyatlarında artış yüzde 12.6, sebze ve meyvede artış yüzde 17.5, ekmek ve tahılda artış yüzde 5.4, dana etinde artış yüzde 11.3, koyun etinde artış yüzde 25.4, tavuk etinde ise artış yüzde 20.9  olmuştur.  Dünyada son 4,5 yılda gıda fiyatları yaklaşık yüzde 20 oranında düşerken, ülkemizde ise yaklaşık yüzde 60 artmıştır. Yani halkın mutfağında yangın vardır.



ENFLASYON DAHA ARTACAK

Haziran 2017 sonu itibariyle sağlık alanında ilk 6 aylık dönemde enflasyon yüzde 9.87, ulaştırmada ise yüzde 5.96 olarak gerçekleşmiştir.  Dört yıl öncesine göre dövizde yaklaşık yüzde 100 artış gerçekleşmiş, ancak emekli maaşları bu artışın yaklaşık  üçte biri oranında kalmıştır. Dövizdeki artış ile birlikte iğneden ipliğe her şeye büyük oranda zam gelmiş ve enflasyon artışı durdurulamamıştır. Önümüzdeki dönemde dövizdeki artışın durmayacağı ve buna bağlı olarak enflasyonunda artacağı açıktır.

 

AÇLIK SINIRI % 10, YOKSULLUK SINIRI %6.3 ARTTI

Temel ihtiyaç kalemlerindeki gerçek artışlar çok yüksek iken, TÜİK’in açıkladığı 6 aylık enflasyon artış oranı gerçekle bağdaşmamaktadır. Halkın gerçek enflasyonu çok daha yüksektir. Halkın ilk altı aylık gerçek enflasyonu yüzde 10'un üzerindedir.  

Öte yandan emekli maaşlarına aylık yerine, 6 aylık enflasyon gerçekleştikten sonra zam yapıldığı için en düşük işçi emeklisinin enflasyon kaybından dolayı ilk 5 ayda uğradığı zarar, 49 liradır. TÜİK'in parasal değerleri güncelleme aracı ile yapılan hesaplama emekli maaşlarındaki erimeyi açıkça ortaya koymaktadır. 

4 Kişilik bir ailenin açlık sınırı ise yılın ilk 6 aylık dönemine göre yüzde 10 artmış ve 1.693 TL’ye çıkmıştır. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise yılık ilk 6 aylık döneminde yüzde yüzde 6.3 artarak 6 bin 712 liraya yükselmiştir. 



BAŞBAKAN BU EMEKLİ MAAŞI İLE GEÇİNEBİLİR Mİ?

Ak Parti tarafından milli gelirin 10 bin dolar civarında, ekonomik büyümenin ise ilk altı ayda yüzde 5 olduğunun iddia edildiğini ancak emeklilerin maaşlarının enflasyon ve döviz kurlarındaki artış karşısında eridiğini, emeklilerin yüzde 80'inin açlık sınırının altında yaşamını sürdürmeye çalıştığını belirten CHP Zonguldak Milletvekili Ünal  Demirtaş, Başbakana “Bu emekli maaşı ile geçinebilir misiniz?” diye sordu. CHP’li vekil önergesinde ayrıca şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1) Dünyada son 4,5 yılda gıda fiyatları yaklaşık yüzde 20 oranında düşerken, ülkemizde yaklaşık yüzde 60 artmasının sebepleri nelerdir? Bu artışın önüne geçmek için bir çalışmanız olacak mıdır?

2) Emekli maaşlarına aylık yerine, 6 aylık enflasyon gerçekleştikten sonra zam yapıldığı için en düşük işçi emeklisi enflasyon kaybından dolayı ilk 5 ayda uğradığı zarar 49 lira olmasına rağmen, emeklinin bu zararı neden giderilmemektedir? Bundan sonra emeklilerin bu şekilde yapılan hesaplamadan doğan zararlarının giderilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır?

3) Emekli maaşlarına yapılan zam, neden halkın gerçek enflasyonunun altında kalmıştır? Milli gelirin 10 bin dolar civarında olduğunun, ilk 6 aylık büyümenin yüzde 5 olduğunun iddia edildiği bir dönemde,  neden emekliler enflasyona ezdirilmektedir? 

4) Bütün emeklilere 4 kişilik  bir ailenin açlık sınırı olan 1.693,00-tl.nin üzerinde maaş verilmesi düşünülmekte midir? 

5) Çiftçi, işçi, esnaf memur emeklileri arasındaki maaş farkından doğan adaletsizliği giderecek misiniz? En düşük çiftçi, esnaf, işçi emeklisi maaşını, en düşük memur emekli maaşına yükseltecek misiniz?