Gaziantep ve Urfa illerinden gelen yaklaşık 200 mevsimlik işçi Ereğliye bağlı Süleymanbeyler Köyü'ndeki dere yatağında kurdukları çadırlarda geçim savaşı veriyor.

Fındık tarlalarının temizlik ve bakımını yapacaklarını anlatan Mehmet Gün (55) gazetecilere yaptığı açıklamasında, kendi araçları ile yüzlerce kilometre yol kat ederek geldikleri Ereğli ilçesinde umutların fındığa bağlandığını söyledi.

50 ÇADIRDA 300 KİŞİ

3 Dönüm alana kurulan yaklaşık 50 çadırda yaşam mücadelesi verdiklerini anlatan Gün, "Çocuklarımız ile birlikte 300 kişiyiz. Biz zaman zaman bu bölgeye gelerek fındık da topluyoruz. Şimdi fındık tarlalarını temizleme ve fındık ağaçlarının diplerini kazıma dönemi. Nohuta gidiyor, pancar sokmaya, çapa yapmaya değişik illere gidiyoruz. Biz işçi adamız. Bizim mesleğimiz çalışmak. Ekmek davamızın peşindeyiz" dedi.

"İŞ OLMAZSA ÇEKER GİDERİZ"

Türk vatandaşı olmaktan gurur duyduklarını devletin her zaman desteğini gördüklerini belirten Gün şunları söyledi:

"Hava şartları nedeniyle şuan için çocuklar üşüyorlar ama bahar zamanı da geldi. Burada iş olursa kalacağız, iş olmazsa çeker gideriz. Bundan sonra Kayseri, Sivas bölgesine şeker pancarı kazmaya gideceğiz. Devletimize, kaymakamımıza, muhtarımıza sorunlarımız olursa iletiriz. İhtiyaçlarımızı devletimizin karşılayacağını düşünüyorum"

ÇOCUKLAR YİNE MAĞDUR...

Havaların düzelmesini bekleyen mevsimlik işçilerin yaşam alanlarında bazı çocuklar çadır çevrelerinde çıplak ayakla dolaşıyor, kızlar grup halinde spor yapıyor, kadınlar ise kucaklarındaki bebekler ile ekmek pişirmeye çalışıyor.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ

Süleymanbeyler Köyü Muhtarı Eyüp Marangoz, Urfa ve Antep bölgesinden gelen mevsimlik işçilerin bölgedeki esnafların da yüzünü güldürdüğünü belirterek, "Esnafımıza 3-5 kuruş katkı sağladıkları için esnafımız da memnun, herhangi bir rahatsızlığımız da yok" dedi.

"BEN BÖYLE BİRŞEY DUYMADIM"

Kaymakamlık ve İlçe Jandarma Komutanlığı ile istişare içerisinde olduklarını belirten Muhtar Marangoz, "Mevsimlik işçilere yerleşim yeri açtık. Bunlar başkalarının fındıklarını alıyorlarmış, çalıyorlarmış deniliyor ama ben böyle birşey duymadım. Orman kenarlarında dere yataklarında havalar soğuk olduğu için çalı çırpı topluyorlar. Biz onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz ne de olsa muhtarlığımıza sığınmışlar. Fındık sahipleri bana gelerek muhtarımız bu arkadaşlarımız burada kalsınlar fındık toplattırıyoruz işimize yarıyorlar diyorlar" ifadelerine yer verdi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)