Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Kurumsal Değerlendirme Ekibinden Kdz. Ereğli Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel ile Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Oğuz Özdamar’ın  17-19 Kasım 2016 tarihlerinde Ljubljana/Slovenya’da Slovenya Öğrenci Birliği ile Ljubljana Üniversitesinin birlikte düzenlediği 11. Avrupa Kalite Güvencesi Forumu’na katıldığı şöyle bildirildi:

Çeşitli ülkelerden rektörler, rektör yardımcıları, dekanlar, ülkelerin ulusal kalite güvencesi ajansı temsilcileri, öğretim elemanları, araştırmacılar, eğitimciler ve öğrenciler olmak üzere yaklaşık 420 katılımcının yer aldığı toplantılarda genel olarak eğitim, araştırma, üniversite- endüstri ilişkileri ve topluma hizmette kalitenin artırılması ve kalitede yeni gelişmeler ele alındı. Yoğun geçen forumda aynı hedeflere ulaşmak için yükseköğretim sistemlerinde ve ulusal kültürlerde ortak noktalara ve farklılıklara hangi yaklaşımların uygulanacağının tartışıldığı toplantılar yapıldı.

11. Avrupa Kalite Güvencesi Forumu’na katılan Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak ve Karadeniz bölgesinin kalkınmasında önemli rol oynayarak, sosyal ve kültürel hayatta bölgenin önemli eksiklerini giderip, eğitim ve araştırma alanlarında yüksek kaliteli hizmet sunmaya devam ediyor. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), Yükseköğretimde kurumsal değerlendirme alanında Avrupa’nın en prestijli programı olan Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı (IEP)’in değerlendirilmesinden başarıyla geçmiş ve başarı etiketini kullanmaya hak kazanmıştı. Aynı zamanda Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA)’nın bağımsız bir üyelik hizmeti ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Birliği (ENQA)’nın tam üyesi de olan IEP’e Türkiye’den başvuran 18 üniversitesi arasında yer alan BEÜ Batı Karadeniz bölgesinden başvuran ve süreçleri başarıyla tamamlayan tek üniversite BEÜ oldu.

Forum ile ilgili yaptıkları açıklamada Kdz. Ereğli Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel şunları söyledi: “Avrupa yükseköğrenim alanı harmonizasyon çalışmalarında ulusal tarih ve kültürlerin kalite güvencesi politikaları ve uygulamaları üzerine etkileri, Bologna sürecinde güncelleme çalışmaları, sınır-ötesi kalite güvencesi, iç kalite güvencesi sistemleri ve global etkileri, kaliteyi artırma konusunda eğitimin geliştirilmesi, yükseköğretimde mükemmeliyet,  gelişen ve değişen Dünya’da öğrenmede ve öğretmede yeni yaklaşımların kalite güvencesi bağlamında nasıl uyarlanacağı, ders kalitesinin belirlenmesinde mikroanaliz yöntemleri, kaliteyi yükseltmede öğrenci memnuniyet anketlerinin sayı ve soru kapsamına yönelik çalışmalar, derslerin proje ve uygulama temelli uygulanması, kalite güvence sisteminde yeni ulusal yöntemler ve elde edilen başarılar ve karşılaşılanı zorluklara yönelik  panel ve sunumlara katılım büyük rağbet gördü. Bu önemli foruma katılımımız için bizleri destekleyen sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyorum.”

Forumun çok verimli geçtiğinin altını çizen Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Oğuz Özdamar: “İlki 2006 yılında düzenlenen Avrupa Kalite Güvencesi forumlarının amacı kalite güvencesinde ana paydaşlar arasında bir tartışma ortamı, profesyonel ilerleme ve deneyim aktarımı sağlamaktır. Bu sunum ve panellerin bazılarında, Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi bazı ülkelerin kalite ajansları ile bazı ülkelerin öğrenci birlikleri arasında kaliteyi artırma yönünde daha ileri staj olanaklarının sağlanması ve deneyimlerin paylaşılmasına yönelik kurulan işbirlikleri anlatıldı. Öğrenci merkezli eğitim ve öğrencilerin kalite güvencesi sistemlerine aktif katılımının önemi de vurgulandı. Forumdan kendimiz ve üniversitemiz adına pek çok kazanım elde ettik. Buraya katılmamız için bizleri teşvik eden ve destekleyen sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyorum.”