BEÜ rektörü Prof. Dr. Özer düzenlediği Değerlendirme Buluşmasında üniversitenin son iki yıl içindeki gelişmesini değerlendirirken Biz koşuyoruz, çünkü şehir için varız dedi.

Diyabet ve Obezite Merkezini Zonguldak'ta kurarak Türkiye'de kamu alanında bir ilki imza atacak olan Üniversite, her ilçe nüfusunun yüzde 10'u oranında öğrenci sayısına ulaşmayı hedefliyor.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer düzenlediği  Şubat 2013 Değerlendirme Buluşmasında, son iki yıl içinde yüzde 29'luk öğrenci ve yüzde 28'lik öğretim elemanı artışı sağladıklarını belirtirken,  Dünyadaki 21250 üniversite arasında:  Ocak 2013 itibariyle 2020 Sırada, Türkiye'deki 164 üniversite arasında da 47. Sırada bulunduklarını açıkladı. Rektör Özen üniversite ile ayrıntılı bilgiler verirken, hastane olarak da Türkiye'de ilk kez bir kamu kurumu olarak Türkiye'de bir ilki başarıp iki yıl içinde kurup hizmete açmayı hedefledikleri Diyabet ve Obezite merkezi ile kanser ve nakil alanlarında Türkiye'nin  en güçlüsü olmak istediklerini de dile getirdi.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ELEMANINDA ARTIŞ İSTİKRARI

Göreve geldikleri dönem ile bugün arasında öncelikle öğrenci sayısında yüzde 29 artışla 21610 rakamına ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Özer, 'Biz koşuyoruz, çünkü şehir için varız. Olaylara pozitif bakıyoruz. Sorunlara suçluları tespit etme anlamında değil, çözüm noktasından bakmalıyız' dedi ve  açıklamalarına şu bilgileri paylaşarak devam etti:

BEÜ'deki 21610 öğrencinin dağılımı şöyle:

Merkez yüzde 63.5, 13 bin 732 öğrenci. İkinci sırada Alaplı var ve yüzde 11.6 ile 2512 öğrenci. Kdz. Ereğli'de ise 2442  öğrencinin yüzdelik rakamı yüzde 11.3,. Çaycuma üçüncü sırada yüzde 7.4 ve 1593 öğrenci. Devrek yüzde 5.1 ve 1101 öğrenci, Gökçebey ise yüzde 1.1 ve 230 öğrenci. Bu öğrenciler arasında 28 ülkeden 104 öğrenci de bulunuyor. Üniversite İngilizce hazırlık sınıflarının dışında  yabancı öğrenciler için de Türkçe hazırlık sınıfları kurdu. Akademik personel sayısı da; öğrenci sayısındaki artışa yakın ve yüzde 28. Aralık 2010'daki öğrenci sayısı bugün 10044. Mahmut Özen bu bölümde, her ilçe nüfusunun yüzde 10'u kadar bir oranda o ilçelerde öğrenci sayısına ulaşmak konusundaki hedeflerini de özellikle vurgularken, eğitim kurumlarının birbirinden uzakta kurulması nedeniyle kampus başta olmak üzere bir çok hizmetin eşit şekilde sağlanamadığına da vurgu yaptı.

ARAŞTIRMALARA KAYNAK

Bilimsel araştırmalar konusunda 2010 da yüzde 161 artış sağlandığını ve 1.082.130 Tl olan kaynağın 5.164.133 TL'ye yükseltildi.  10 olan araştırma merkezi 19'a çıkarıldı.

2012'DEKİ GELİŞMELER

 

Üniversitemizde yürüyen lisansüstü ve bağımsız araştırmalar ile özel-kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri dikkate alınarak; Gıda, Sağlık, Çevre, Kömür-Enerji sektörlerinde hizmet vermek amacıyla yaklaşık 10 Milyon TL bütçeyle DPT desteğiyle oluşturulmuştur. Bu proje kapsamında hizmet binası bitirilmiş ve 2011-2012 yılları içinde 11 büyük cihaz alımı tamamlanarak hizmete alınmıştır. Cihaz alımlarına şu ana kadar ilgili projeden 3.084 Milyon TL ödenmiştir. 1,5 Milyon TL bütçe ile yeni cihaz alımları yapılarak proje tamamlanacaktır. Merkezin alt yapısı Üniversitemiz bütçesinden de 2012 yılı içinde 400 Bin TL büyüklüğünde bir projeyle desteklenmiş ve büyük cihazların verimli çalışması için gerekli çok sayıda yardımcı destek cihazının alımı tamamlanmıştır. Ayrıca Petrol Ürünleri Araştırma laboratuvarı (PÜAL) hizmete alınmış, Alerjen ve Nükleotid Araştırma Laboratuvarı alt yapısı ise tamamlanmıştır. Tüm bu çalışmalar neticesinde Merkezimiz bölgesel ve ülke çapında bir laboratuvar olma yolunda hızla ilerlemiş ve çalışmaların ilk meyveleri alınmaya başlanarak 2012 yılının son 6 ayında 380 Bin TL büyüklüğünde bir hizmet üretmiştir. 2013 yılı içerisinde hizmet büyüklüğü hedefi 1 Milyon TL'yi aşması planlanmaktadır.

 

KALİTE SİSTEMİ

 

Üniversite MÜDEK ve KADEK ile akredite olurken Türk Kardiyoloji Yeterlilik Kurulu ile de 5 yıllık anlaşma sağladı.

 

ARAŞTIRMA HASTANESİ

 

Vatandaşlar tahlil sonuçlarını hastanenin web sitesinde alabilecekleri gibi randevuyu da bu sistemden sağlayabilecekler. Hastanede ön büyük hedef kanser alanında Batı Karadeniz'in merkezi haline gelebilrnek.  Bölgeminin en güçlü sağlık ünitelerinden biri olacak Kanser Tanı ve Tedavi Merkezinin 2013 yılında hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Proje onayı, Bütçe temini, Uygulama projesi ve TOKİ protokolü hayata geçirildi. Tüm birimler fiziki anlamda modern görünüme kavuşturulurken, çocuk bakım ve yoğun bakım tümüyle elden geçirildi.

 

TÜRKİYE'DE BİR İLK

 

BEÜ Türkiye'de bir ilki başaracak. Türkiye'de ilk kez diyabet ve obezite merkezi Zonguldak'ta kurulacak. 2 yıl içinde inşaatı bitirilip hizmete girmesi hedeflenen bu merkezin Zonguldak'ta kurulması için diyabet ve obezite üzerine araştırmalar yapıldı.

 

SOSYAL SORUMLULUK

 

Sadece Eğitim Fakültelerinde uygulanan sosyal sorumluluk projesindeki başarı diğer fakültelerde de aynı uygulanmasını sağladı.

 

20. YIL ETKİNLİKLERİ

 

Üniversitenin 20. Kuruluş etkinlikleri kapsamında 128 konferans, 38 seminer, 35 toplantı; 15 panel, 13 sergi, 10 sempozyum, 8 çalıştay ve 17 tiyatro etkinliği gerçekleştirildi.

 

KÜTÜPHANE ZENGİNLİĞİ

 

45 bin basılı, 3.1 millyon elektronik kaynağa sahip kütüphanenin 24 saat hizmet vermesi hedefleniyor.

 

ZKÜ-BEÜ OLUNCA

 

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin adının değiştirilerek Bülent Ecevit Üniversitesi  (BEÜ) olması sebebiyle telefonundan ruhsatına, kaşesinden basılı evraklara kadar yaklaşık 1.168.000 Tl maliyet çıktı. Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer açıklamalarının bölümlerinde dile getirilen farklı sorulara çok düşünüp yanıt verirken, ısrarla sorunlara suçluları tespit anlamında yaklaşılmamasını ve çözüm noktasına odaklanmak gerektiğini vurgulayarak polemiklere neden olacak sözlerden kaçındığını da vurguladı.