Ankara’da yaşayan Ünlü Ressam Vedat Can,  doğup büyüdüğü Kdz. Ereğli'ye geldiğinde Bozhane turu yaptı.  Kadim dostu Heykeltraş Yaman Civan ile buluşan Vedat Can, Civan’ın eserlerinden biri olan DENİZCİLİK ANIITI'nın çevresindeki düzenlemeleri "HİLKAT GARİBESİ" olarak bulduğunu açıklamıştı. Can, sanat eserlerinin çevresinin açık olması gerektiğini ifade ederken "Kapatılmaması gerekiyor bir sanat eserinin önü. Yoksa çocuk parkına karşı olduğum için söylemiyorum bunu" demişti.
Merhum Gazeteci Nihat Can’ın kardeşi olan Ressam Vedat Can 6 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da  vefat etmiş ve 7 Kasım Çarşamba günü de Alaplı’nın Kasımlı Köyü'nde ikindi namazının ardından toprağa verilmişti.

ÜNLÜ RESSAM VEDAT CAN,  ÖLÜMÜNDEN ÖNCE GAZETENİZ ÖNDER'E 18 OCAK 2016'DA KONUŞMUŞTU. VEDAT CAN'I ÖLÜMÜNÜN BİRİNCİ YILINDA SAYGIYLA ANARKEN, SANATA VE SANATÇIYA BAKIŞ AÇISINI ORTAYA KOYAN AÇIKLAMASINI YENİDEN YAYIMLIYORUZ.

Yakın dostu ve arkadaşı Heykeltraş Yaman Civan ile birlikte Denizcilik Anıtı önündeki açıklamaları şöyle kayıtlara geçti:

CAN: Sevgili Yaman arkadaşım; Bu güzel anıtı yapmışsınız ama, burada ismini bilmediğim başka bir heykeltıraş böyle bir heykel buraya kondurmuş, bu sanki öbürü sanat eserinden çok daha önemli gibi bizim suratımıza adeta bir şamar atıyor. Yani bu hilkard garibesi diyeceğim ben bu işe. Çok üzüntü verici. Bunun hiç farkına varmıyor muyuz acaba? Çok üzücü bir durum. Memleketimiz için çok önemli aslında fakat kimse farkına varmıyor bunun. Bunu engelleyemiyor muyuz?

CİVAN: Sanatın yanında olanlar yok ki zaten hocam. Ucube deyip geçiliyor. Benim yaptığım bir anıt. Yapılalı bir 10 sene kadar oldu. Çocuk bahçesi yoktu yanında sonradan konuldu. Neden koydunuz falan diye ben sordum. Yakıştı mı dedim? O zamanlar Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Aydın Bey vardı. Yok parkı oraya münasip gördük dedi. Heykelin önünü kapatmanın bir anlamı mı var dedim. Dedim ve öyle kaldı işte. Bizim dediğimizle kalıyoruz biz.

CAN: Parkın yeri çok yanlış. Elbette çocuk parkı da gerekli ama nereye konması gerektiğini düşünmek gerekiyor. Şimdi eli öpülesi var burada bir de eli kırılası var. Hangisi eli öpülesi, hangisi eli kırılası. Yani kapatılmaması gerekiyor bir sanat eserinin önünü. Yoksa çocuk parkına karşı olduğum için söylemiyorum bunu.

CİVAN: Ben şöyle düşünüyorum hocam, daha evvel buraya gelen oturan ailelerin çocuklarını bırakırlardı buraya çocuklar gelir heykelin etrafında oynarlar, kayarlar vs. ve hatta önünde pkalası vardı Ereğli Limanının tarihçesini anlatan, onu da almışlar yazılarını falan düzelteceğim diye 2 veya 3 senedir yerine takılmadı. Ondan sonra çocuklar herhalde orada oynamasın diye bunu buraya koydular çocuklar parkta oynasın da heykelde oynamasın diye.

CAN: Ya da heykel görünmesin diye mi acaba? Onun için dedim eli öpülesi ile eli kırılası birbirine karıştırılıyor burada.

CİVAN: Yalnız bu tabi ki o zaman yapılan anıtların üçüncüsüydü bu. Karadeniz'de zaten Karadeniz'de değil bizim Türkiye'miz de denize karşı böyle bir anıt yoktu. Ben onu denizi sevdiğim için ve denizci olduğum için zaten denizden çıkmıyorduk küçükken de hepimiz öyleydik ve onu ben buraya layık gördüm ve Erdemir'in katkılarıyla başka türlü olmazdı zaten yaptık yerine koyduk. Ben çok memnunum ama çocuk parkının gelip de ona dayanması hoş değil.

ÜNLÜ RESSAM TOPRAĞA VERİLDİ
http://www.ereglionder.com.tr/guncel/unlu-ressam-topraga-verildi-h79809.html
 

KELEBEK GİBİ VEDA ETTİ

http://www.ereglionder.com.tr/kelebek-gibi-veda-etti-makale,6200.html

İLGİLİ HABER LİNKİ:

http://www.ereglionder.com.tr/guncel/ressam-vedat-can-eli-opulesi-ile-eli-kirilasi-birbirine-karismis-h63616.html